időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Milliók a háború ellen

Hírösszefoglaló
2003.03.21. 00:00

Hatalmas tömegek tiltakoztak világszerte tegnap az Egyesült Államok Irak elleni háborúja miatt. Párizsban több ezer fiatal gyűlt össze a Concorde téren az Egyesült Államok nagykövetsége közelében. Belgiumban több ezren tiltakoztak, míg Olaszországot valósággal megbénították a béketüntetések és a CGIL, a legnagyobb szakszervezeti szövetség által meghirdetett sztrájk.

Barcelonában 100 ezren vettek részt abban a békemenetben, amely az amerikai főkonzulátus elé vonult. Athénban csaknem 200 ezer ember demonstrált. Tüntetések voltak Berlinben, Rostockban, Kasselben, Heidelbergben is. Bécsben 3000 békeplakát jelent meg, és 120 szervezet szólította fel az osztrákokat tiltakozó felvonulásokra. Kairóban a rendőrség vízágyúkkal próbálta megakadályozni, hogy a tüntető diákok, valamint a Muzulmán Testvériség szervezet tagjai az amerikai nagykövetség elé vonuljanak. A Muzulmán Testvériség az amerikai érdekeltségek elleni támadásokat sürgetett. Pakisztán több városában szerveződtek spontán megmozdulások. Tüntetéseket jelentettek Pesavarból és Lahoréból. Ugyanakkor terrormerénylettel fenyegettek meg egy amerikai nukleáris központot, amely az Arizona állambeli Phoenix város külvárosában található.

Gerhard Schröder német kancellár: A háború logikája győzedelmeskedett a béke esélyei felett.
Jacques Chirac francia elnök: A konfliktus, bármeddig tart, súlyos következményekkel terheli meg a jövőt.
Vlagyimir Putyin orosz elnök: Súlyos politikai hiba a semmivel nem igazolható háború elindítása.
Thomas Klestil osztrák államfő: Az iraki háború kezdete, a fegyveres erő alkalmazása vereséget jelent a nemzetközi közösség és a nemzetközi jog számára.
Emile Lahud libanoni elnök: Agresszió az ENSZ felhatalmazása nélkül indított támadás. Olyan alagútba juttatta a világot, amelynek nem látható a vége.
Irene Khan, az Amnesty International vezetője: Vállalniuk kell a felelősséget a háború okozta humanitárius és emberjogi katasztrófáért azoknak, akik elindították a katonai támadást.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.