időjárás 5°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Változatlan az OPEC-kvóta

2003.03.12. 00:00

Kiéleződő ellentétes véleményekkel indult el tegnap Bécsben az OPEC-értekezlet. A kartell tagjai két csoportra osztódtak, az egyik rész az olajár túlzott mértékű drágulása miatti kvóta eltörlését kezdeményezné, míg a másik fél továbbra is a kitermelési kvóták megtartását tartja ésszerűnek. Végül a tagországok arra jutottak, hogy nem nyúlnak a napi 24,5 millió hordós kvótához.

Irak és Szaúd-Arábia az olajkvóták megtartása mellett tette le voksát, szerintük a kitermelés mennyiségi korlátainak felfüggesztése káoszt okozna a nyersolajpiacon. Mások viszont mindenáron szeretnék elérni, hogy az iraki invázió esetére az OPEC törölje el a kvótákat, ezzel is segítvén a nyersolaj árának csökkenését.
Szakértők szerint a nyersolaj kurzusa az iraki háború esetén meghaladhatja a hordónkénti 45 dolláros szintet is, ami keresztülhúzza több ország makrogazdasági számításait.
Szaúd-Arába szerint képesek lennének az iraki termeléskiesést pótolni, de ezt a nyilatkozatot a tagországok nem veszik komolyan. Ali al-Naimi szaúdi olajminiszter szerint nem fog kialakulni olajhiány, mivel Szaúd-Arábia akár napi 10,5 ezer hordós kitermelésre is képes.
Elemzők a megosztottság két oldaláról közelítik meg az olajárat és az OPEC-értekezletet, az egyik oldalról úgy néz ki, hogy a kvóta megtartása egy zsarolási helyzetet alakít ki, ahol a zsaroló felek enyhíteni akarják az Irakkal szemben hozott szigorításokat. A másik oldalról nézve azok a tagok, akik eltörölnék a kvótát, az amerikaiaknak és szövetségeseiknek nyújtanának segítséget az olcsóbbodó olajárakkal.
Az OPEC-értekezleten olyan döntés született, mely az elemzőket is meglepte, a tagok megtartották a jelenleg is érvényes kitermelési kvótákat, és az iraki háború esetére nem hoztak létre válságtervet. Ez lefordítva azt jelenti, hogy az olajminiszterek úgy vélik, nem lesz háború, így nincs miért változtatni a kitermelési határokon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.