időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

Újjáépítés: amerikai cégek az elsők

MTI
2003.04.18. 23:00

Eddig öt szerződést ítélt oda fővállalkozóknak iraki újjáépítési feladatokra az amerikai kormány nemzetközi segélyügynöksége (USAID). Külföldi cégek alvállalkozóként részt vehetnek a programokban. Az első megbízást egy kaliforniai építőipari cég, a Bechtel kapta a Bush-kormányzattól. Washingtoni bejelentés szerint a cég üzlete kezdetben 34,6 millió dollár, a megbízási szerződés azonban a későbbiekben elérheti a 680 millió dollárt, ha azt a kongresszus jóváhagyja. Eközben a többi cég is dollármilliókról szóló szerződéseket írhatott alá, s további vállalatok bevonását is tervezik.
Az első hivatalos megbízás ugyanakkor némi politikai vihart kavart Washingtonban. Több demokrata párti törvényhozó ugyanis panaszt emelt amiatt, hogy a Bush-kormányzat nem tette lehetővé a valóban verseny jellegű pályáztatást, ehelyett néhány céget hívott csak meg, amelyek benyújthatták javaslataikat. Az USAID megvédte az eljárást, hangoztatva, hogy csakis így van mód Irak gyors újjáépítésére.
Az újjáépítésben Ankara is komoly szerepre pályázik – közölte az amerikai cégeknek juttatott megbízatások nyilvánosságra hozatalát követően Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.
Erdogan kifejtette, hogy Törökország, amely „a régió egyetlen demokratikus muzulmán országa”, modellként szolgálhat az iraki politika átalakításakor, és segíthet szomszédjának a demokratikus normák bevezetésében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.