időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Tovább esett az OTP

Zelei Béla
2003.06.11. 23:00

Szerény korrekcióval eredt az irányadó indexek után a BUX, és a zárásig ismét nyolcezer pont fölé kapaszkodott. A pesti index a keddi négyszázalékos zuhanás után tegnap fél százalékkal javult. Az európai mutatók közül a frankfurti DAX és a párizsi Cac másfél százalékkal haladta meg délutánra az előző napi értékét, míg a tengerentúli tőzsdeindexek fél százalékkal javultak a pesti tőzsde zárásáig.

Szokatlanul optimista nyilatkozatot tett kedden New Yorkban az USA pénzügyminisztere. John Snow szerint a második fél évben a gazdaság 3,5 százalékkal növekedhet. Az ambiciózus prognózis különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy az első negyedévben 1,9 százalékos növekedési dinamikát ért el az Egyesült Államok gazdasága a májusi felülvizsgálat szerint.
Hathavi csúcsára jutott a tegnapi tőzsdezárásig a tokiói értéktőzsde indexe, a Nikkei. A bankszektor egésze profitált abból a hírből, amely szerint az ötödik legnagyobb japán bank, a Resona Holding Inc. megkaphatja az ígért kormányzati segítséget. A hírügynökségek tegnapi tudósításai szerint a japán gazdaság az első negyedévben 0,1 százalékkal bővülni tudott. Az elemzői előrejelzések többsége korábban recessziót valószínűsített, így a minimális növekedés is jó hírnek számít. „Szokatlanul magas” növekedési ütem jellemzi Közép- és Kelet-Európát az idén – összegezte az MTI berlini tudósítója egy tegnapi pénzügyi értekezlet előadóinak véleményét. Jean Lemierre, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke szerint a térség egésze 3,4 százalékos átlagos ütemet ér el az idén.

A kedvező nemzetközi hangulat kihatott a pesti tőzsde tegnapi kereskedésére is: a tőzsdeindex több mint fél százalékkal javult. A húszmilliárd forintos részvényforgalom nagyrészt a 13,3 milliárd forint értékben gazdát cserélő OTP-részvényeknek köszönhető. A bankpapír kurzusa 0,4 százalékkal süllyedt. Olcsóbb lett 0,7 százalékkal a Mol, míg a Matáv és a Richter 1,7, illetve 2,2 százalékkal drágult.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.