időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

A kabinet napirendjén a bankeladás

Hírösszefoglaló
2003.07.17. 22:00

Szerdán döntött a kormány a Postabank Rt. privatizációja során alkalmazandó garanciavállalási rendszerről, s határozott arról is, hogy az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. ötven százalék plusz egy szavazatnyi tulajdonrésze átmeneti ideig – a hitelintézet tőkéjének megerősödéséig – állami tulajdonban maradjon – erősítette meg az Econews értesülését Máté Dániel, a pénzügyi tárca szóvivője.

Korábbi döntés szerint a teljes FHB-pakettet értékesítették volna. A Postabank-tenderre öt hitelintézet – a Budapest Bank, az Erste Bank Hungary és a HVB Bank Hungary anyabankjai, az OTP Bank és a Citibank – és egy pénzügyi befektető, a Bartha és Társai Kft., valamint a világ két vezető magántőke-befektetője, a Warburg Pincus és az Advent International által alkotott konzorcium adott be pályázatot.
*
A szóvivő elmondta: a Postabank esetében a régmúltból maradtak olyan – alapvetően peres – ügyek, amelyektől pénzügyi, jogi módszerekkel nem lehet megszabadítani a bankot. A perérték és a tényleges kockázat messze áll egymástól, ami nagy diszkontot eredményezhetne, ezért van szükség garanciavállalásra. Máté Dániel hozzátette: a szokásos jellegű perek esetén az adásvételi szerződésben rendezik a garanciát. A nem szokásos jellegű pereknél figyelembe vette a kormány, hogy a megképzett céltartalék magasabb, mint a becsült kifizetés, ezért a tényleges különbséget ötven-ötven százalékos arányban megosztják az eladó (ÁPV Rt.) és a Postabank között. Ez a kormány megítélése szerint aktivitásra és a tényleges kifizetések mérséklésére ösztönzi majd a vevőt és a Postabankot a perekben. Az ismert perfenyegetettséggel kapcsolatos öszszes kifizetés négymilliárd forintra becsülhető. A garanciarendszert ötéves időtartamra kell értelmezni, a jogerős bírósági ítélettel megállapított összegekre vonatkozik, és a fizetéseket készpénzben kell teljesíteni. A kormány úgy látja, ez könnyen árazható és aktív közreműködésre készteti a vevőt is – tette hozzá Máté Dániel.
A Postabank Rt. megvételére ajánlatot benyújtó hat pályázó közül ötöt hív meg az ÁPV igazgatósága a második fordulóba. Az ÁPV Rt. igazgatóságának értékelése szerint az ajánlatok alapján valamennyi pályázóról joggal feltételezhető, hogy az általuk elvégzett átvilágítás után versenyképes végső ajánlatot tegyenek a Postabank megvételére. Az igazgatóság megállapítása szerint a Postabank privatizációja az eredeti ütemezés szerint halad. A második fordulóba meghívott pályázók júliusban és augusztusban kapnak lehetőséget az adatszobában történő vizsgálódásra, majd szeptember elején kell megtenniük végső árajánlatukat.
Az FHB esetében a privatizációs koncepció átgondolását – az Econews értesülései szerint – az tette szükségessé, hogy a Moody’s Investors Service júniusban a privatizáció tervezett módjára hivatkozva leminősítést valószínűsítő figyelőlistára helyezte a hitelintézetet.
Keretmegállapodást írt alá tegnap az FHB és Nemzeti Földalap (NFA), amelynek értelmében ha egy termelő nem tudja fizetni a banknál felvett kölcsönét, akkor a hitelt a földalap átvállalja, s a jelzáloggal terhelt terület a szervezetre száll. Benedek Fülöp, az NFA vezetője elmondta, minden bankkal azonos tartalmú megállapodást kötnek, és csak a pénzintézeteken múlik, milyen pluszkedvezményeket nyújtanak a hitelt igénylőknek. Az FHB augusztustól egytől ötvenmillió forintos, 5-15 éves futamidejű 12 százalékos – plusz két százalék kezelési költség – kamatozású hitelt nyújt. Ősszel egy új konstrukcióval is előrukkol a bank, jövő hét közepén pedig százmillió euró, azaz huszonhatmilliárd forint értékű jelzáloglevelet bocsát ki a nemzetközi piacon. A papírok fix kamatozásúak, tízéves futamidővel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.