időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Autonómiatervezet: RMDSZ-es elutasítás

Tudósítónktól
2004.02.27. 00:00

Több mint 800 ezer lakosból (ebből 612 ezer magyar nemzetiségű) és 127 közigazgatási egységből állna a Székely Autonóm Tartomány, amelynek a jogi státusáról szóló törvénytervezetet hat RMDSZ-es honatya terjesztette a román parlament elé. Az RMDSZ frakciói ellenben nem támogatják a statútumot.

Súlyos erkölcsi, elvi és tartalmi kifogásokat fogalmaztak meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátusi és képviselőházi frakciói a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómiatervezetével kapcsolatban, melyet a román parlament állandó bizottságához nyújtottak be. A Csapó I. József SZNT-elnök elképzeléseire épülő dokumentum beterjesztését az RMDSZ hat képviselője vállalta fel, és a nyolc székelyföldi szék, valamint a régió népességére, nemzetiségi összetételére, területére vonatkozó táblázatokkal, illetve az autonóm terület javasolt térképével látták el. A kezdeményezők elismerik, kevés az esélye, hogy a törvénytervezetről pozitív döntést hozzon a parlament, ám céljuk többek között az, hogy a képviselőházi autonómiavitára irányítsák Európa figyelmét. A statútum ellen – amelynek értelmében a Székelyföld 809 ezer lakosból és 127 Maros, Kovászna és Hargita megyei közigazgatási egységből állna – az RMDSZ felső- és alsóházi frakciója rögtön súlyos kifogásokat vetett fel. A szövetség honatyái szerint a különböző autonómiaformák megvalósításával kapcsolatos törvénykezdeményezésről érdemi vitát kellett volna folytatni a parlamenti csoportban, és csak azután dönteni. „Közösségünk bizalmával visszaélve az autonómia gondolatát lejáratják ezek a kollegák akkor, amikor olyan kezdeményezéssel élnek, amelynek sikerére ma ők maguk sem látnak semmiféle esélyt” – szerepel az RMDSZ parlamenti frakcióinak közleményében, amely kiemeli, választási évben a kezdeményezés csakis egyetlen eredménnyel járhat: a szélsőséges román nacionalisták malmára hajtja a vizet. Az RMDSZ közölte, az idei választások után kisebbségi törvénytervezetet fog benyújtani a román parlament elé.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.