Zavargások Irán utcáin

2004. 02. 23. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét ember életét követelték Iránban eddig a parlamenti választások végeredményének nyilvánosságra kerülését követő zavargások. Az iráni hírügynökség tegnapi beszámolói szerint a délnyugati Andimesk, Firuzábád és Izéh városokban konzervatív és reformpárti jelöltek hívei támadtak egymásra. A rendőrség mindhárom városban közbelépett. Izéhben, ahol négyen vesztették életüket, a rendőrök mintegy harminc tüntetőt őrizetbe vettek. Az összecsapások során körülbelül ugyanennyien megsérültek.
„Sajnos ez nem volt szabad választás”– szögezte le rögvest a voksolások befejeztét követően Mosztafa Tádzsadeh, a fő reformista párt, az Iszlám Irán Részvételi Frontja vezetője. A csalódott változáspárti választók egy része pedig az utcán adott hangot érzelmeinek. Tüntetésekre persze korábban is számos alkalommal került sor az egykori Perzsiában, a mostani események jelentőségét azonban mégis kár volna leértékelni. Már négy évvel ezelőtt is – amikor a lakosság reformpártiaknak szavazott többséget (a 290 mandátumból 210-et a reformerek, tízet a konzervatívok, további tízet függetlenek szereztek meg) – láthatóvá vált, hogy szélesedik a változást követelő irániak köre. Akkor a jogosultak 67,35 százaléka ment el szavazni, ami Iránban meglehetősen magas szám. A változásokra áhítozók többsége egyébként nagyvárosokban él, jórészt tanult és fiatal, vagyis minden esélye megvan, hogy idővel mind nagyobb beleszólása legyen a reformok előretörésének folyamatába.
A pénteki választásokat érthető okokból nagyfokú lakossági passzivitás jellemezte, 1979, az iszlám forradalom „beköszöntének” éve óta most volt legalacsonyabb a választási aktivitás. Bár a tömegtájékoztatás hatvan százalék fölötti részvételről szólt, a valóságban ez alig érhette el az ötven százalékot. A legkevesebben a főváros körzetében, Teherán tartományban mentek el szavazni, itt a részvételi arány 33,77 százalékos volt.
A pénteki választásokon a konzervatív jelölteknek szinte az ország minden részén sikerült felülkerekedniük, ami a reformpárti hívek tiltakozását váltotta ki. Több mint 2000 jelölt – köztük számos neves reformpárti politikus – kirekesztése a választásokból már a szavazás előtt is súlyos feszültségeket keltett. Ennek ellenére Ali Hamenei nagyajatollah a voksolást „szabadnak, józannak és igazságosnak” nevezte, de az utóbbi napok eseményei arra utalnak, hogy sokkal inkább azoknak volt igaza, akik azt állították, hogy mély szakadék keletkezett a nép és az iszlám rendszer között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.