időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Válaszlépések munkaügyben

Czirják Imre
2004.04.14. 23:00

Lehetnek olyan szakmák és térségek, ahol még jól is jönnek a külföldi munkavállalók – mondta tegnap a kabinet ülése után Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A miniszterek számos jogharmonizációs intézkedésről döntöttek, szándékaik szerint elindították a Duna–Tisza közi homokhátság vízháztartásának rendbetételét.

Az uniós csatlakozás után bevezetendő munkaerő-piaci korlátozásokról is tárgyalt a kabinet. A csatlakozási szerződés hazánknak is lehetőséget ad a védintézkedésekre, ugyanis számos ország már jelezte: nem kívánja megnyitni munkaerőpiacát az új belépők előtt. Korábban a kormány már elhatározta, hogy a viszonosság elvét fogja alkalmazni, ha tehát azon országok, amelyek a magyar állampolgárok munkavállalását korlátozzák hasonló lépésekre számíthatnak Magyarország részéről is.
*
A szóvivő kifejtette: a kabinet tegnap rugalmas rendszer bevezetéséről döntött, amely könnyen tud reagálni különböző helyzetekre. Kérdésünkre elmondta: lehetnek például olyan szakmák és térségek, ahol jól is jön a külföldi munkavállalók jelenléte.
Őry Csaba, a Fidesz képviselője a Magyar Rádiónak kifejtette, ez egy helyes irányba tett szükséges, de nem elégséges lépés. Őry szerint a magyar kormány feladata inkább az lenne, hogy intenzív, kétoldalú tárgyalásokon kérdezze meg az uniós államoktól, miért változtatták meg a magyar munkavállalókkal kapcsolatos véleményüket.
A kormány tegnap megemelte az osztályfőnöki pótlék nagyságát 2052 forintról 5460 forintra. Döntött a kabinet a Duna–Tisza közi homokhátság vízháztartásának rendbetételéről is. Tegnap 430 millió forintos támogatást hagytak jóvá a célra.
A kormány számos jogharmonizációs rendeletet is hozott, ennek érdekében módosították például a postai szolgáltatásról szóló jogszabályt. A jövőben bevezetik a minőségi mutatókat a területen. Többek között a várakozási idő nem haladhatja meg a postán 15 percet, vagy a 10 ezer lakos feletti településeken legalább egy, hatórás nyitva tartással működő postahivatalnak lennie kell.
Közalapítvánnyá nyilvánította tegnap a kormány a Hajléktalanokért Alapítványt. A szóvivő elmondta: becslése szerint Magyarországon 30–35 ezer hajléktalan él, és ebből 20 ezren Budapesten.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.