Uniós szintre emelkedő élelmiszerárak

Középtávon az élelmiszerárak mérsékelt növekedésére lehet számítani, ami egyrészt az uniós csatlakozás, másrészt természetes piaci folyamatok következménye. A csatlakozás után rögtön uniós szintre ugrottak a cukorárak, emelkedik a sertéshús ára, és a pékek is áremelést szorgalmaznak. Áremelkedés azonban volt az uniós csatlakozás előtt is; az első negyedévben a gabonatermékek ára átlagosan 75 százalékkal emelkedett, amely az élelmiszeriparra és a fogyasztók pénztárcájára is kihat. Folytatódott a hazai állatállomány csökkenése, amely ugyancsak hatással van a jelenlegi húsáremelkedésre.

Nagy Ottó
2004. 07. 06. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, makrogazdasági adatokról szóló jelentése szerint a fogyasztói árak az idén májusban 7,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Ezen belül az élelmiszerárak 7,1, a szolgáltatások ára pedig 7,5 százalékkal emelkedett – derült ki egy lapunk birtokába jutott az EU-csatlakozásnak az élelmiszerárakra gyakorolt várható hatásairól szóló kormányzati jelentésből. (Utóbbi csoportba tartozik az elektromos energia, amely 22, a vezetékes gáz, amely 19, a távfűtés, amely 13 százalékkal drágult. Jelentősen, 22 százalékkal emelkedett a jövedéki adóval terhelt dohánytermékek ára is, amely hozzájárult ahhoz, hogy szinte teljesen leépüljön a hazai dohányipar. Ismeretes, nemrégiben az egri dohánygyár bezárását jelentették be, az év elején pedig a debreceni üzem zárta be kapuit.) Az alapvető élelmiszerek ára – hivatkozik a jelentés a KSH-ra – azonban mégsem a csatlakozás, hanem az előző évi rossz időjárás miatt alakult így. Az idén májusban a gabonaárak 75 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, a növényi termékek ára pedig összességében 30 százalékkal növekedett. Ez kiváltotta a takarmányárak 25 százalékos növekedését is, de az állattenyésztés ezt nem tudta továbbadni.
Időközben a vágósertés felvásárlási ára 4,6 százalékkal csökkent, és a baromfi felvásárlási ára sem tartott lépést az árnövekedéssel, a tej felvásárlási ára pedig 12 százalékkal csökkent. Az első negyedévben a regisztrált felvásárlási szint 10,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A növénytermesztési és kertészeti termékek felvásárlása 33 százalékkal, az élő állat és állati termékek felvásárlása átlagosan 6,3 százalékkal esett vissza. Az állatállományt ezek a folyamatok érzékenyen érintették, emiatt a hazai szarvasmarha- állomány 2, a sertésállomány 16, a baromfiállomány pedig 5,4 százalékkal csökkent.
Az élelmiszerek egyhavi, áprilishoz mért árdrágulása összességében 1,7 százalékot tett ki, de az idényáras élelmiszerek 15,3, a cukor 11,3 a sertéshús pedig két százalékkal drágult. Most azonban a sertéshús további drágulására kell számítani, mert a hazai és uniós sertéshiány miatt emelkednek a sertésfelvásárlási és velük a fogyasztói árak. A sertéshús érezhetően drágult az utóbbi másfél hónapban, várhatóan ez a tendencia a következő időszakban is folytatódik. Valószínű, hogy a legnépszerűbb húsféle, a karaj ára sem áll meg 900–950 forintnál, hanem megközelíti vagy eléri a vásárlási szempontból lélektaninak minősített kilónkénti 1200 forintos árat, ami másfél-két évig is fennmaradhat – mutatnak rá szakértők, akik emlékeztettek arra is, hogy a jelenlegi árkiegyenlítődést azért érezzük jobban, mert az utóbbi időszakban a hazai sertéshúsárak jelentős mértékben elmaradtak az uniós húsáraktól. Alacsonyabb árszintre itthon már nem kell számítani, mert a hazai viszonyokra hatással lesznek például az osztrák és az északolasz felvásárlási árak is.
A cukor árára azonban közvetlenül maga az uniós, illetve az unió cukorpiaci szabályozása volt hatással, mert a cukorvertikum azonnal átvette az EU-szabályozást. Így uniós szintre emelkedtek a szerződésekben foglalt répaátvételi árak, és szinte közvetlenül a csatlakozás után a cukor fogyasztói ára is elérte az EU árszintjét. Legutóbb a sütőipar képviselői szorgalmaztak áremelést arra hivatkozva, ha a kenyér ára nem emelkedik megfelelő szintre, akkor a pékek radikális lépésektől sem riadnak vissza. Ez kell ahhoz, hogy a pékek legalább termelési költségeiket fedezzék, ellenkező esetben a pékségek harmada, mintegy ötszáz sütöde bezárhat. Hogy az ágazat helyzete valamelyest rendeződjön, a szövetség már javasolta a hatósági minimálár bevezetését, amelynek mértéke a mindenkori önköltségi árral lenne megegyező. A jelentés leszűri, hogy bizonyos élelmiszerek esetében a csatlakozástól függetlenül is bekövetkezett volna a korrekciót jelentő árnövekedés.
Összességében tehát középtávon az élelmiszerárak mérsékelt – az inflációt nem befolyásoló – növekedésére lehet számítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.