időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Bankválságot okoz a kijevi forradalom?

Székely Gergely
2004.12.21. 00:00

Ha egy bankár kiugrik az ablakon, ugorj azonnal utána, mert ott pénz van – idézi a kijevi Gyeny című napilap elemzője a Maximilien Robespierre-nek tulajdonított megállapítást az ukrán pénzpiacra vonatkoztatva. Tény, hogy az elnökválasztás második fordulóját követően kirobbant „narancssárga forradalom” és az ezzel együtt elmélyülő politikai válság hatására veszélyesen recsegni-ropogni kezdett az ukrán pénzpiac, felgyorsult a pénzintézetek valutatartalékainak kiáramlása, ami természetszerűen maga után vonta a bankok likviditásának a csökkenését is.
A nemzeti bank megbízott elnöke, Arszenij Jacenyuk igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, a veszély nem olyan nagy, mint ahogyan azt egyesek el akarják hitetni, hiszen a bankrendszer a jelenlegi bonyolult körülmények között is megőrizte stabilitását. Hasonlóképpen vélekedett a bankszövetség elnöke, Olekszandr Szuhonyako is, aki arra szólította fel a pénzintézeteket, hogy ne kapkodjanak, ne essenek pánikba, végezzék a munkájukat, teljesítsék az állammal és az emberekkel szembeni kötelességüket. Ennek ellenére a jegybank szigorú korlátozó intézkedéseket léptetett életbe, és nagy elánnal látott hozzá önmaga megmentéséhez. Nem hivatalos adatok szerint ugyanis naponta mintegy 150-200 millió dollárt kénytelen feláldozni a pénzpiac növekvő telhetetlenségének kielégítésére, hogy felszínen tudja tartani az ukrán nemzeti valutát, a hrivnyát, ami pedig valutatartalékainak látványos csökkenését vonta maga után. Hogy mégis mentse a menthetőt, az exportőröket valutabevételük teljes eladására kötelezte, ami nem kis felháborodást váltott ki körükben. A pénzpiac fokozatos megnyugvásáról beszélt Mikola Azarov megbízott miniszterelnök is, hangsúlyozva, hogy a kormány és a jegybank intézkedésinek köszönhetően sikerült aránylag megfelelő szinten stabilizálni a gazdaságot, és nem látszanak olyan válságjelek, amelyek a helyzet további romlását idézhetnék elő. Ennek ellenére a bankokban a betétesek és vásárlók továbbra sem tudnak hrivnyához és valutához jutni, illetve ha mégis, csak nagyon korlátozott mennyiségben, ami visszatükröződik az árak alakulásában is.
Jelentős növekedés tapasztalható az élelmiszerpiacon, hiszen szinte nincs olyan termék, amely az utóbbi néhány nap során ne drágult volna meg. A legdrasztikusabban a hús és a hústermékek ára emelkedett, amit sokan azzal magyaráznak, hogy a termelők szándékosan tartják vissza termékeiket, hogy azt majd az ünnepek küszöbén dobhassák piacra az addigra meglehetősen felsrófolt árakon. Feltéve, ha a vásárláshoz lesz pénze az embereknek. Az ipari termelés ugyanis novemberben már 4,4 százalékkal esett vissza októberhez képest, és kiürült a nyugdíjalap pénztára is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.