Klórkép

Az európai átlagot messze meghaladóan növekedett Magyarországon az ásványvíz fogyasztása. Vajon miért adnak az emberek pénzt azért, amit otthon a csapból is megkaphatnak? Az egyik lobbi azt harsogja, az ásványvíz az egészséges élet nélkülözhetetlen eleme. A másik azt, csapvizet igyunk, többet ér, mint az agyonkezelt ásványvíz. A harmadik tábor sok pénzért szűrőket vásárol, hogy az ártalmaktól megvédje magát. A gyanakvás a legújabb, nemesgulácsi vízszennyezés hírét hallva talán nem is oktalan.

Hanthy Kinga
2004. 12. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ásványvízfogyasztás elterjedése ugyan nem azt bizonyítja, hogy nincs igazuk a csapvízivóknak, annyit azonban jelez, hogy megnövekedett Magyarországon is a tudatosabban táplálkozó, az egészségükre nagyobb gondot fordító emberek száma. Nemcsak fogyasztóként leszünk szerencsére egyre felvilágosultabbak, hanem környezethasználóként is. Sok helyen volt szokás, s talán még ma is az, hogy csatorna hiányában az emésztő vizét a használaton kívüli ásott kútba vezették, sőt az sem volt ritka, hogy a szovjet búvárszivattyú hatékonyságát és szűrőképességét felhasználva az emésztőből locsolták a kerti epret, paradicsomot. Mostanra azonban egyre többen tudják – hála a média felvilágosítómunkájának is –, hogy az eper nemcsak szép kerek lesz az emésztővíztől, hanem méreggel telt is, a paradicsom pedig fertőző baktériumokkal szennyezett, s remélhetőleg arról is sokan tudomást szereztek, hogy a kútba vezetett szennyvíz megfertőzi az ivóvízbázist. Jobb későn, mint soha: mintha egyre többen ismernék fel, hogy a víz valóban kincs.
Joggal ijedünk meg, amikor arról olvasunk, hogy Esztergomban egy hulladékégetőben történt környezetszennyezés miatt ihatatlanná vált a csapvíz, hogy a minap a Veszprém megyei Nemesgulács s előtte, a nyár végén a Csongrád megyei Nagytőke ivóvizében férgek úszkáltak, de amúgy nincs Csongrádban olyan település, amelyikben az ivóvíz minősége minden előírásnak megfelelne. Békésben hetvenötből hatvanöt településen magas a csapvíz arzéntartalma. És egyébként sehol sem találhatunk pontos információt arról, hogy a lakóhelyünkön milyen vizet szolgáltatnak, s van-e okunk aggodalomra. Egyszóval jó lenne tudni, mivel főzünk, mivel oltjuk szomjunkat.
A környezet- és egészségtudatos ember számára a határérték szó nem ismeretlen, de nem is rokonszenves, főleg, mert gyanítja, hogy a határértékekre egykor a politika, manapság inkább az ipari lobbi is szeret befolyást gyakorolni. (Emlékszünk még, hogy a csernobili atomfelhő az aktuális politikai határérték szerint számunkra ártalmatlan volt.) Az Európai Unió azonban talán garanciát jelenthet arra, hogy az egységesülő előírások, a biztonságra fordított nagyobb figyelem bizalmat szül. (Már ha nem ismétlődnek meg a paprikamérgezéshez hasonló esetek…)
Mit iszunk, mit igyunk? – kérdeztük tehát Borsányi Mátyást, az Országos Közegészségügyi Központ Környezet-egészségügyi Intézetének osztályvezetőjét, minden ivó- és innivaló vizek ellenőrét. Kezdjük azzal, hogy megbízhatunk-e a csapból érkező vízben, valamint abban, hogy a határértékeket valóban a mi tűrőképességünk figyelembevételével állapították meg?
„Ha egy hatvankilós ember naponta két liter vizet inna egy életen át, akkor minden százezredik, egyébként egészséges fogyasztóban okozna közvetlen károsodást az a víz, amelyiknek a különféle vegyületei a határértéken mozognak – magyarázza Borsányi Mátyás. – Azoknál a vegyületeknél, amelyeknek a hatását jól ismerjük, a vízminőségi előírásokban meghatározott határérték csak kis biztonsági tényezővel van csökkentve (két-háromszoros szorzóval), más esetekben ez jóval nagyobb, tíz-, sőt százszoros, daganatkeltő anyagok esetében ezerszeres is lehet.”
A magyarországi határértékeket már régóta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint szabályozzák, sőt ezeken helyenként szigorítottak is nálunk. Az Európai Unió 1980-ban dolgozta ki, majd 1998-ban módosította ivóvíz-minőségi követelményrendszerét. Ennél egy ország saját listája természetesen lehet hosszabb, mivel nem feltétlenül azonosak mindenhol a problémák. Nálunk is vannak olyan határértékek, amelyek szigorúbbak, mint az EU-ban, ilyen például a víz fertőtlenítésére használt klór miatt képződő vegyületek mennyisége. A klórra ugyanis nemcsak a baktériumok reagálnak – amelyeket elpusztít –, hanem különféle kioldott, természetes vegyületek is: kedvezőtlen kémiai reakciókat is elindít, amelyek egészségkárosító anyagokat eredményeznek. Emiatt nálunk csak a lehető legkisebb klóradagot szabad használni a vízkezeléshez.
Magyarországon az ívóvíz-minőségi határértékeket 2001 óta szabvány helyett kormányrendelet szabályozza. Rögzítették, hogy a vízbázis védelme a környezetvédelmi és vízügyi, az összegyűjtés, tisztítás, kezelés, valamint a fogyasztóig való eljuttatás ellenőrzése az egészségügyi minisztérium feladata. Az élelmiszer-előállításhoz használt, csapból kifolyt víz a földművelésügyi minisztérium hatáskörébe tartozik. E rendelet szabályozza azt is, hogy Magyarországon új jogszabály hatálybalépése miatt a vízminőség nem romolhat. Hogy a klór példájánál maradjunk: nálunk a nyolcvanas évek közepétől az ötven mikrogramm/liter lett a vízben megengedett kloroform határértéke, szemben az uniós listán szereplő százzal. A hazai előírás nemcsak azt köti ki, hogy az ivóvíz szervesanyag-tartalma nem lehet paramétereit tekintve az egészségügyi határérték felett, hanem kitér arra is, hogy az íze, a szaga és a zavarossága olyan legyen, amilyet a fogyasztó elfogad. Borsányi Mátyás magyarázata szerint egy budapesti a jellegzetes, enyhén klóros ízt elfogadja, megszokta, egy szarvasi számára viszont az a természetes, hogy a csapból folyó artézi víz sárgás, szagos.
Szerencséje az országnak, hogy ivóvízbázisa geológiai és nem humán szennyezettségű. Mindössze két-három olyan kút található az országban, amelyben ipari oldószert találtak, és néhány helyen növényvédőszer-maradékot, nitrátot. A mélyfúrású kutakból tíz–százezer éves vizeket termelnek ki, az ötvenévesnél régebbi vizet adó kutak védettek. A nagy rétegnyomás miatt azonban a vízbázist ölelő kőzetekből olyan anyagok oldódnak ki, amelyek a vízben nem lennének kívánatosak.
A legveszélyesebbek: az arzén, a bór és a fluorid. Főleg az Alföldön lévő kutakban ezekből sok helyütt határérték feletti mennyiség található. A fluorid, amelynek hiánya is veszélyes (gondoljunk a divatos fluortartalmú fogkrémekre, amelyek a fogszuvasodás ellen kívánnak minket védeni), túl nagy mennyiségben éppen hogy megtámadja a fogzománcot. A bór vesekárosító hatású. Ezeknek az anyagoknak a kiiktatására nincs hatásos vízkezelési technológia, tehát vagy hígítani kell a vizet, hogy a koncentrációtartalom ne haladja meg a határértéket, vagy új vízbázist kell keresni. A sokat emlegetett nitrát a karsztvíz kísérője – a veszprémi vízben például mindig kimutatható –, ennek töménységét is hígítással lehet enyhíteni. A nitrátos víz a csecsemők gyomrában nitritté alakul, a nitrit a hemoglobinhoz kötődik az oxigén helyett, és fulladást okoz. Felnőtteknél a nitrátos víz a gyanú szerint felelős a gyomordaganat kialakulásáért. Borsányi Mátyás mindenkit megnyugtat: Magyarországon nincs olyan vezetékes ivóvíz, amelyben a nitrát menynyisége kifogásolható lenne. (Bár ez az egyetlen olyan határérték, amelyet az uniós előírások miatt nálunk is emeltek – negyven mikrogramm/literről ötvenre.)
Az ivóvízben található legfélelmetesebb hangzású anyag az arzén, amelyet a köztudat halálos méregként tart számon. A szelénnel együtt a vulkanikus kőzet kísérővegyülete. Nálunk szórványproblémának számít, bár az arzén határértékének túllépése jelenleg 402 településen 1,3 millió embert érint. Dél-Finnországban is sok a kifogásolt ivóvíz, Ázsiában, Dél-Amerikában pedig ennél jóval nagyobb a probléma. Mindenhol óriási erőfeszítést tesznek a vizek arzénkoncentrációjának csökkentésére. Magyarországon a hetvenes években még száz, később ötven mikrogramm/liter lett az elfogadott határérték, amelyet az unió 1998-ban tízre szállított le. (Amerikában, Kaliforniában kettőre próbálják leszorítani.) Az arzén sem távolítható el könnyen víztisztítási eljárásokkal; hígítani lehet az arzénos vizet bonyolult és költséges módon, amennyiben távvezeték nincs, illetve a környéken új kút nem fúrható. Itthon nem igazolt feltevések szerint a túlzott arzénbevitel felelős lehet a bőrrák kialakulásáért. Azokban az országokban, amelyekben igen magas a napsütéses órák száma, az arzén nemcsak az ivóvízzel, hanem a szintén sok arzént tartalmazó tenger gyümölcseivel (rákokkal, kagylókkal stb.) kerül be az emberi szervezetbe. Mivel Magyarországon e kettős veszély csekély mértékű, sok egészség- és vízügyi szakember érvelt, érvel azért, hogy ne fogadjuk el a miénknél alacsonyabb uniós határértéket. A mai egészségügyi felfogás szerint azonban a megbetegedés kockázatának a csökkentése, a megelőzés az, ami miatt a nemzetközi egyetértésben (Egészségügyi Világszervezet, 1993) megszabott határérték betartása mellett foglaltak állást.
Nemzetközi kutatások folynak azzal kapcsolatban, felelős-e az arzén például a koraszülésekért. A vizsgálat lezárulása jövő nyárra várható. A húszas években a nőgyógyászok még azt tanácsolták a terhes asszonyoknak, hogy szedjenek arzént, idézi fel Borsányi Mátyás, kivételt képeztek ezalól azok, akiknek az ivóvizében megvolt az adagjuk.
*
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által az ivóvízminőség-javító program keretében elkészített lista sorra veszi a legfontosabb feladatokat. A program becsült költsége 220 milliárd forint, ehhez az uniótól csak a szükséges beruházások kisebbik hányadára lehet támogatást várni. Az összeg önmagában kétségtelenül nagy, de más infrastrukturális programokhoz képest – szennyvízelvezetés, út-, vasútfejlesztés – nem. 2006, illetve 2009 karácsonyáig kell mindenhol az előírásosra csökkenteni a határérték feletti arzén-, bór-, fluorid-, nitrit- és ammóniumkoncentrációt, és ahol ezekkel együtt jár, ott a vas- és a mangántartalmat is. Ezeknél a beavatkozásoknál tehát minden vízzel adódó problémát meg kell oldani. A feladat próbára teszi a szakemberek tehetségét, a vízkezelési technológiákat ugyanis sokszor nem lehet egységesen alkalmazni. Ami az egyik szennyező anyag kivonását segíti, az a másikét esetleg gátolja.
A Somogy megyei Tab vízművénél a szakemberek azzal próbálkoznak, hogy kialakítsák az optimális, legbiztonságosabb víztisztítási és -ellenőrzési rendszert. Ez nem kizárólag műszeres fejlesztést jelent, elengedhetetlen a munka átszervezése, a dolgozók és irányítóik szemléletének megváltoztatása is. Az a cél, hogy káros vegyület ne képződjön a vízműben, és hogy a vizet lehetőleg ne is kelljen klórozni. Ez azonban magas biztonsági előírásokat tesz szükségessé, hogy baktérium ne kerülhessen a rendszerbe. Berlin és Hollandia vízműveiben már működik ez a módszer, miért ne működne Magyarországon is? A vízbiztonsági szervezést az egészségügyi szakemberek a Dunántúli Regionális Vízművel közösen végzik. Ennek során áttekintik az egész rendszert, feltárják a hibákat, megvizsgálják a munkautasításokat, hogy azután a folyamat minden pontján követhetővé váljon a személyi felelősség is. Emellett folyamatos a műszeres ellenőrzés. A hazai vízbiztonsági rendszer kiépítését nehezíti, hogy a korábbi harminc helyett jelenleg több száz vízmű működik. Közülük sok csak egyetlen települést lát el – ok a büszkeségre a saját kút –, ugyanakkor a szakemberek szerint a szakszerűen irányított, jól szervezett nagy rendszerekre kellene áttérni. Erre azonban a szakminisztériumoknak is ösztönözniük kellene a településeket.
A vízművek biztonságos működésének a megszervezése azonban csupán az egyik, bár igen fontos lépés. Az ivóvíz tisztaságát ugyanis a hálózatban is óvni kell, ez pedig a jelenlegi vezetékrendszerben nem mindig megoldható. Veszélyt jelentenek a víz tisztaságára a régi ólom-, egyes régi műanyag, de az új rézcsövek is. Az utóbbiakból bizonyos típusú vizek kioldják a nemkívánatos rezet. A világszerte erős rézlobbi (épületen belül ma már szinte kizárólag rézcsövet használ az építőipar) azonban megpróbálja elérni, hogy a vízben lévő részre vonatkozó határérték ne veszélyeztesse pozícióját. Magyarországon is maximum két milligramm/liter a réztartalomra vonatkozó előírás, amelynek szigorítását szorgalmazzák a szakemberek. Angliában a nagy nyomóvezetékek ólomból készültek, ami ott okoz egyre nagyobb problémát. Erős a műanyagcső-lobbi is. Eredménynek mondható vele szemben, hogy a korábban a gyártáshoz használt ólomstabilizátort, amely miatt a PVC-cső használata ólomszennyezést okozott, mostanra kivonták a forgalomból. Az új gyártási módszerekhez azonban a víz minőségellenőreinek új vizsgálati módszereket, teszteket kell kidolgozniuk, hiszen fennállhat a lehetőség, hogy olyan szennyeződés kerül a vízbe, amelyet korábban nem is vizsgáltak. Miként az esztergomi vízszennyezéskor is kiderült, a vizsgálat mindig csak követő s nem megelőző lehet. A szakemberek nem végezhetnek mindenre kiterjedő szűrést, amíg nem tudják, mit keressenek.
Demokráciában mindenkinek elemi joga tudni, milyen a lakóhelyén a csapból folyó víz minősége, hogy maga dönthessen arról, elfogyasztja-e vagy sem. Ez a bizalom alapja. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján (antsz.hu) már most is találhatók adatok, a magyarországi ívóvíz-minőségi felügyeleti rendszer azonban csak most épül. Ha elkészül, a különböző vízminőségadatokat a szolgáltatóknak kötelezően be kell jelenteniük. A feldolgozott adatokra jövőre már az unió is igényt tart.
„Településenként egy minta nem mindig mutatja a jellemző helyzetet – mondja Borsányi Mátyás. – Ha elkészül az internetes szolgáltatás, a lakosság pontos tájékoztatást kap. Az adatokat nemcsak az unió szakemberei, hanem az egészségügyiek is nagyon várják már, hiszen azok jól hasznosíthatók a betegségtérképek megrajzolásához. Fontos, hogy mielőbb gyors, megbízható szakmai és fogyasztói tájékoztatás legyen, hogy ne az álhírek keringjenek.”



Akik szűrnek
Az óvatosak nem isznak csapvizet, nem költenek ásványvízre, hanem maguk tisztítják a vizet. Egyszerű eljárás a kancsós vízszűrő, amelyben aktívszén-betét gondoskodik arról, hogy a káros vagy károsnak vélt anyagok, valamint a vízhálózatot és a háztartási gépeket károsító vízkő kívül maradjon. A szűrőbetétek minőségvizsgálatát az Országos Környezet-egészségügyi Intézet laboratóriumában végzik. Méréseik azt mutatják, hogy a gyártók többségének még nem sikerült stabil minőséget kifejlesztenie. Az aktívszén-betétek ugyan tisztítják a csapvizet (például kivonják a maradék klórt, a rossz ízt adó anyagokat), de ha a tisztított víz szobahőmérsékleten áll, gyakran elszaporodnak benne a baktériumok. A továbbfejlesztett, a víz lágyítására műgyantával is felszerelt szűrőkből viszont a víz műgyantaalkotókat oldhat ki.
A vízszűrők másik hátránya, hogy nemcsak a káros, hanem a hasznos anyagokat is felfogják, így ásványi anyagoktól mentes (mint amilyen a desztillált víz) folyadékot hoznak létre, amely kávéhoz, teához, főzéshez, vasaláshoz jó, ivásra azonban hosszú távon nem alkalmas. Emiatt a nagy, csapra vagy háztartási rendszerre szerelt szűrőkészülékek gyártóinak meg kell oldaniuk, hogy bizonyos ásványi anyagot, így kellő mennyiségű kalciumot és magnéziumot utólag visszapótoljanak. Ennek technológiája – mint az egészségügyiek tapasztalják – még nem tökéletes.



Országos ivóvíz-minőségi helyzetkép az ÁNTSZ 1998–2000 közötti mérései szerint A táblázatban a megengedett határérték fölötti ivóvízszennyező adatok szerepelnek. Forrás: ÁNTSZ
















Vízszennyezők előfordulásaÉrintett települések számaÉrintett lakosságszám
Arzén (>50 µg/l)710012
Arzén (30–50 µg/l)65145972
Bór4885819
Nitrit5043086
Nitrát75965
Fluorid1125397
Arzén (10–30 µg/l)3791252618
Jodid30142172
Vas5511168996
Szerves anyag828294
Mangán326719335
Ammónium217673507
Kémiai szennyezők összesen16994301173
Bakteriológiai szennyeződés237254088




Az ásványvizekről
Nem minden palackozott víz ásványvíz, még ha annak látszik is. A palackozott vizek egy része egyszerű csapvíz, másik része kis ásványianyag-tartalmú karsztvíz, esetleg tisztított, adalékokkal feljavított kút- vagy forrásvíz. A hagyományos értelemben vett ásványvíz ásványianyag-tartalma ezer milligramm/liter fölött van, de a későbbi hazai szabályozás is legalább ötszáz milligrammot írt elő. A palackba töltött ásványvizek, forrásvizek minimális ásványianyag-tartalmára ez év április vége óta nincs előírás. Ugyanakkor hírek jelennek meg arról, hogy nem egészséges mindig ugyanazt a fajta ásványvizet inni, időnként váltani kell. Mi az igazság? Nos, az igazság a vásárlási tájékoztatónál kezdődik, amelyet sokan el sem olvasnak.
A palackozott ivóvíz nem ásványvíz, de előnye, hogy a vízműben kerül a palackba, tehát garantáltan tiszta, a vízhálózati szennyeződéstől és klórtól mentes. Az ásványi anyagokkal (kalcium, magnézium) feljavított ivóvizet „iparilag” dúsítják, mindig ugyanolyan az íze, az összetétele. Az ötszáz milligramm/liter körüli ásványianyag-tartalmú ásványvizektől ne reméljünk hatékony ásványianyag-pótlást. Biológiai vízigényünk kielégítésére azonban korlátozás nélkül fogyaszthatók. A bennük lévő oldott ásványi anyagok könnyen felszívódnak.
A nagyágyúk, a valódi ásványvizek azonban elővigyázatosságot igényelnek, és nem mindig ajánlhatók korlátozás nélküli fogyasztásra. A fogyasztók félretájékoztatásának megelőzésére a szabályosan felcímkézett palackon gyógyhatásra utaló megjegyzés, továbbá kizárólagosan egyes fogyasztói csoportoknak szóló ajánlás nem szerepelhet! Az egyszerű javallat és ellenjavallat feltüntetésére azonban van mód, vásárláskor célszerű ezeket figyelembe venni, mérlegelni. A magas fluoridtartalmú vizek egy idő után tönkretehetik a fogzománcot, ügyelni kell, hogy fluorpótló tablettával együtt ne fogyasszák a gyerekek, vagy ne használják „védőitalként” meleg üzemekben. A magas nátriumtartalmú víz fogyasztása nem tanácsos a magas vérnyomásban szenvedő, sódiétára ítélt fogyasztónak, de minthogy elsősorban hidrogén-karbonátos vizekről van szó, gyomorsavtöbblet esetén ajánlható. A jódtartalmú vizek a legtöbb ember számára kedvező hatásúak, pajzsmirigy-túlműködés esetén azonban nem alkalmazhatók.
S végül essék szó a gyógyvizekről is, amelyeket lassan már csak az öregek keresnek és fogyasztanak, hogy akut bajaikat enyhítsék. A gyógyvizeknek kiemelkedően magas, akár több ezer milligramm/liter az ásványianyag-tartalmuk. Fogyasztásukat (ivásra, inhalálásra való felhasználásukat) nem véletlenül szabályozzák előírások, amelyeket feltétlenül be kell tartani, mert legtöbbjük nem alkalmas „ivóvízként” való fogyasztásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.