időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A multimédiás telefonoké a jövő

Puskás Bence
2005.03.14. 00:00

Néhány éve még annak örültünk, ha a mobillal egyáltalán telefonálni lehetett. A 450 MHz-es készülékek elsősorban méreteikkel hívták fel magukra a figyelmet, a 900-as készülékek esetében viszont a kompakt formák, a kis méretek elérése volt a cél. A technológiai fejlődés azonban a miniatürizálással nem állt meg. A fejlesztőcégek egyre több funkciót próbáltak a mobiltelefonokba belezsúfolni, mára alig-alig találunk olyan készüléket, amelyben ne lenne játék, fényképezőgép, digitális kamera vagy éppen rádió. A funkciók halmozásával létrejött a smarttelefon szegmens, amely az üzletemberek számára nyújt szolgáltatásokat.

Tavaly karácsonykor már beharangozták a Nokiánál, hogy a mindent tudó menedzsertelefont, a 9210-es modellt leváltják, s a kiöregedett típus helyét két új készülékkel próbálják kitölteni. Az egyik, a kisebbik testvér a 9300-as, míg a nagyobb a 9500-as jelzést kapta. A 9300-ast azoknak a felhasználóknak találták ki, akik egy aránylag könnyű, egyszerűen kezelhető, menedzserkalkulátorral és PC-s felhasználói háttérrel rendelkező készüléket szeretnének használni. A 9300-as valójában nem más, mint egy mini PC, megtalálható benne a szövegszerkesztő és a táblázatkezelő mellett az AcrobatReader fájlokat olvasó program is. Nem beszélve a Microsoft Explorer böngészőről, amely a neten található összes weboldal megnyitására alkalmas. A Nokia 9300 kívülről vékony és elegáns mobiltelefon, míg ha kettényitjuk, teljes billentyűzetet és
65 536 színárnyalatot megjelenítő kijelző tárul elénk. A billentyűzet a méretekhez képest könnyen használható. A Nokia közleménye szerint a 9300-as az üzletembereket célozza meg. Közülük is azokat, akik az adatkezelésre alkalmas készülék erőteljes funkciói mellett a hagyományos mobiltelefon megjelenéséről, kényelméről, egyszerűségéről és kezelhetőségéről sem akarnak lemondani. A Nokia 9300 beépített billentyűzetének nyolc külön funkciógombja segítségével egy gombnyomással hozzáférhetünk a személyes információkhoz és az irodai alkalmazásokhoz.
A felhasználók az öt irányban mozgatható joystickkel könnyen megtalálhatják a menükben sorakozó funkciókat és szolgáltatásokat, így gyorsan elvégezhetik feladataikat, és megszerezhetik a szükséges információkat. A háromféle üzemmódban működő telefon a GSM/GPRS/EDGE hálózatokat támogatja. A Nokia 9300 infravörös és Bluetooth csatlakozásra is képes. Így a felhasználók kétféle módon, vezeték nélkül szinkronizálhatják készüléküket személyi számítógépükkel vagy laptopjukkal, illetve cserélhetnek adatokat más mobilkészülékekkel. A Nokia 9300 készüléken 80 MB memória áll a felhasználó rendelkezésére, amely a külön megvásárolható MMC kártyával 2 GB-ig bővíthető. A 9300-as méltó utódja az öregecske 9210i-nek, de a szakértők azt nyilatkozták, hogy a 9500-as smarttelefon számít igazán különlegességnek a mobiltelefónia piacán. A Nokia 9300-as ára szolgáltatótól és szolgáltatásvásárlástól függően 139 900 és 261 ezer forint között mozog, ami nem túl alacsony, ha azt vesszük figyelembe, hogy ezért a pénzért már majdnem egy laptopot is tudunk vásárolni.
Miközben a multifunkciók készülékbe zsúfolásával foglalkoznak egyes Nokia-mérnökök, addig mások a designt fejlesztik. Főként a fiatalok és a hölgyek kedvében akart járni a finn gyártó akkor, amikor létrehozta a 7200-as családot, amely jelenleg három darabból áll: a 7260, a 7270 és a 7280 jelűekből. A három készülék egyik legszembetűnőbb különlegessége az art-deco külső. A fekete lakkozott készülékház monotonságát a fémes gombok törik meg, amelyek a fürkésző tekintetet egyből magukra terelik. Az egyszerűbb 7260-as modell a Nokiánál már alapvetőnek nevezhető funkciókat kapta meg. A billentyűzet vörös háttérvilágítása a megszokottól eltérő, mondhatni kihívó, de mit is várhatnánk el egy designra összpontosító telefontól. A billentyűzet felső részén található joystick a menüsorban való lépegetésre használható. A klaviatúrában semmi kivetnivalót nem találhatunk. Bár a két szélső kiválasztó és a kimenő-bejövő hívások felvételét és letételét szolgáló gombok különválasztására talán nagyobb hangsúlyt kellett volna fektetni. Hiányolhatjuk, hogy a kamerás, infrás szolgáltatások mellett a Bluetooth kimaradt a felhasználói palettából. A 7260-ast a Pannon GSM kínálatában találtuk meg, ahol 41 900 és 81 900 forint közötti áron kínálják szolgáltatásvásárlástól függően.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.