A multimédiás telefonoké a jövő

Néhány éve még annak örültünk, ha a mobillal egyáltalán telefonálni lehetett. A 450 MHz-es készülékek elsősorban méreteikkel hívták fel magukra a figyelmet, a 900-as készülékek esetében viszont a kompakt formák, a kis méretek elérése volt a cél. A technológiai fejlődés azonban a miniatürizálással nem állt meg. A fejlesztőcégek egyre több funkciót próbáltak a mobiltelefonokba belezsúfolni, mára alig-alig találunk olyan készüléket, amelyben ne lenne játék, fényképezőgép, digitális kamera vagy éppen rádió. A funkciók halmozásával létrejött a smarttelefon szegmens, amely az üzletemberek számára nyújt szolgáltatásokat.

2005. 03. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly karácsonykor már beharangozták a Nokiánál, hogy a mindent tudó menedzsertelefont, a 9210-es modellt leváltják, s a kiöregedett típus helyét két új készülékkel próbálják kitölteni. Az egyik, a kisebbik testvér a 9300-as, míg a nagyobb a 9500-as jelzést kapta. A 9300-ast azoknak a felhasználóknak találták ki, akik egy aránylag könnyű, egyszerűen kezelhető, menedzserkalkulátorral és PC-s felhasználói háttérrel rendelkező készüléket szeretnének használni. A 9300-as valójában nem más, mint egy mini PC, megtalálható benne a szövegszerkesztő és a táblázatkezelő mellett az AcrobatReader fájlokat olvasó program is. Nem beszélve a Microsoft Explorer böngészőről, amely a neten található összes weboldal megnyitására alkalmas. A Nokia 9300 kívülről vékony és elegáns mobiltelefon, míg ha kettényitjuk, teljes billentyűzetet és
65 536 színárnyalatot megjelenítő kijelző tárul elénk. A billentyűzet a méretekhez képest könnyen használható. A Nokia közleménye szerint a 9300-as az üzletembereket célozza meg. Közülük is azokat, akik az adatkezelésre alkalmas készülék erőteljes funkciói mellett a hagyományos mobiltelefon megjelenéséről, kényelméről, egyszerűségéről és kezelhetőségéről sem akarnak lemondani. A Nokia 9300 beépített billentyűzetének nyolc külön funkciógombja segítségével egy gombnyomással hozzáférhetünk a személyes információkhoz és az irodai alkalmazásokhoz.
A felhasználók az öt irányban mozgatható joystickkel könnyen megtalálhatják a menükben sorakozó funkciókat és szolgáltatásokat, így gyorsan elvégezhetik feladataikat, és megszerezhetik a szükséges információkat. A háromféle üzemmódban működő telefon a GSM/GPRS/EDGE hálózatokat támogatja. A Nokia 9300 infravörös és Bluetooth csatlakozásra is képes. Így a felhasználók kétféle módon, vezeték nélkül szinkronizálhatják készüléküket személyi számítógépükkel vagy laptopjukkal, illetve cserélhetnek adatokat más mobilkészülékekkel. A Nokia 9300 készüléken 80 MB memória áll a felhasználó rendelkezésére, amely a külön megvásárolható MMC kártyával 2 GB-ig bővíthető. A 9300-as méltó utódja az öregecske 9210i-nek, de a szakértők azt nyilatkozták, hogy a 9500-as smarttelefon számít igazán különlegességnek a mobiltelefónia piacán. A Nokia 9300-as ára szolgáltatótól és szolgáltatásvásárlástól függően 139 900 és 261 ezer forint között mozog, ami nem túl alacsony, ha azt vesszük figyelembe, hogy ezért a pénzért már majdnem egy laptopot is tudunk vásárolni.
Miközben a multifunkciók készülékbe zsúfolásával foglalkoznak egyes Nokia-mérnökök, addig mások a designt fejlesztik. Főként a fiatalok és a hölgyek kedvében akart járni a finn gyártó akkor, amikor létrehozta a 7200-as családot, amely jelenleg három darabból áll: a 7260, a 7270 és a 7280 jelűekből. A három készülék egyik legszembetűnőbb különlegessége az art-deco külső. A fekete lakkozott készülékház monotonságát a fémes gombok törik meg, amelyek a fürkésző tekintetet egyből magukra terelik. Az egyszerűbb 7260-as modell a Nokiánál már alapvetőnek nevezhető funkciókat kapta meg. A billentyűzet vörös háttérvilágítása a megszokottól eltérő, mondhatni kihívó, de mit is várhatnánk el egy designra összpontosító telefontól. A billentyűzet felső részén található joystick a menüsorban való lépegetésre használható. A klaviatúrában semmi kivetnivalót nem találhatunk. Bár a két szélső kiválasztó és a kimenő-bejövő hívások felvételét és letételét szolgáló gombok különválasztására talán nagyobb hangsúlyt kellett volna fektetni. Hiányolhatjuk, hogy a kamerás, infrás szolgáltatások mellett a Bluetooth kimaradt a felhasználói palettából. A 7260-ast a Pannon GSM kínálatában találtuk meg, ahol 41 900 és 81 900 forint közötti áron kínálják szolgáltatásvásárlástól függően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.