MI A MAGYAR?

MN
2005. 04. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Felföld táplálkozási kultúrájától évszázadok óta elválaszthatatlan a haluska, s közel kétszáz éve már a burgonyából készült haluska is. Gömörről a XIX. század derekán írták: „A felső tót vidéknek a burgonya annyira főeledele, hogy például a garamiak néha évszakon át kenyeret nem sütnek, egész nap a burgonya járja. […] A bányászok főeledele egész éven át a burgonya- és rozslisztből készült felvert haluska, melyet a hegyi karámban maguk főznek…”
Az ún. bányászhaluska volt a rudnai, csucsomi és a Csermosnya-völgyi bányászok fő eledele is. Nyers burgonyát megreszeltek és annyi lisztet szórtak rá, „amennyit a krumpli leve felvett”. Akkor összedolgozták a reszelt burgonyát liszttel, és a haluskahányó deszkára téve a forró vízbe szaggatták. Amikor megfőtt, felvetette a víz, lyukas kanállal kihalászták a fazékból, majd az egészet leszűrték. Mialatt a halus főtt, elkészült rá a pirított hagyma is, azzal meghintve fogyasztották. S természetesen juhtúróval, pirított szalonnakockákkal is meghintették a halust, ha hozzájuthattak. Az ételt a Bódva-völgy falvai grulyahaluska néven ismerik (Bodolló, Hídvégardó, Szalonna, Szendrő stb.) Szögligeten hétfőn túrós halus és habart bableves, kedden pedig káposztás nyúzott halus volt ebédre a heti étrend szerint. Gyakran főztek halust csütörtökön és szombaton is. Derenken 1940 előtt früstökre is rendszeresen halust főztek a munkába induló férfiaknak. A környező magyar falvak lakossága „haluskás tótoknak” nevezte őket ezen ételfajta gyakori fogyasztása miatt. A Trencsénből telepített Serényfalván (Gömör m.) verdi, Mucsonyban, Komlóskán krumpjany haluski a reszelt burgonyából készült galuska neve.
A régi Torna megye és a gömöri Bányavidék magyar lakossága az eredetileg gabonalisztből készült étel nevét vitte át a burgonya alapanyagú tésztára; a szlovák, a ruszin, a lengyel szórványok népe úgyszintén. Ebben a körben megőrződött a halus, haluska ételnév, valamilyen jelzős összetételben. Északon a városi polgárok konyhájára is korán bejutott ez a burgonyából készült galuskaféle (pl. Rozsnyó, Kassa).
Gömör megye déli felében a magyarság inkább trapacska, sztrapacska néven ismeri azt az ételt. A juhtúrós sztrapacskát főként juhászok, urasági cselédek készítették maguknak, akik a sajtot kommencióba kapták. Szoktak főzni káposztás sztrapacskát is, a tehenet tartó családok pedig tehéntúróval is fogyasztották. […]
A palóc-barkó néptömb falvaiban egész sor belső keletkezésű névvel, tréfás névadással találkozhatunk a XIX. század dereka óta (pl. nyögvenyelő, vízenkulygó, uccurajta, nyikorgó, nyikkancs, vashaluska, szúrósgaluska, töviskesgaluska stb.). A burgonyából készült galuska tehát az északi magyar népterületen meglehetősen elterjedt, s nem köthető csupán a szláv eredetű falusi közösségekhez. Szlovák területen szintén kedvelt étel, ott is sok nevét feljegyezték. Hazánk más területén azonban – a Nyírséget kivéve – lényegében ismeretlen. A gazdag névanyag is arra utal, hogy nincs még olyan történeti háttere, mint a gabonafélék lisztjéből készült galuskának, de történeti mércével mérve „fiatal kora” ellenére is joggal sorolható a felföldi konyha jellegzetességei közé. […]
A placki nem tévesztendő össze a grulyalángossal. Ez utóbbit Tornaújfalu, Szögliget, Szalonna, Szendrő háziasszonyai főtt burgonyából készítették. Grulyanyomón összetörték, kevés liszttel összegyúrták, majd elsikálták és a masina tetején megsütötték. A kompérlángos elterjedt étel volt a palóc-barkó vidéken s az északi népterület legnagyobb részén. Az abaúji Hegyközben lepcsánka néven is említik, de ez a név visszavezet bennünket a zsírban kisütött, reszelt nyers burgonyából készült ételhez.
Paládi Kovács Attila: Táplálkozási tájak az északi magyar népterületen, In: Morzsák – Tanulmányok Kisbán Eszter tiszteletére (1997)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.