Drágulások az év közepén

Mától drágább ezerkétszáz gyógyszer és a budapesti tömegközlekedés. A mai naptól a kivetéses mód a fő szabály a harmadik országból származó áruk esetében, ám szakértők szerint ebből a pénzügyi tárca hiába számít többletbevételre.

2005. 06. 30. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július elsejétől, mint azt korábban bejelentették, mintegy 1400 gyógyszer ára változik. Az egyenleg nem túl kedvező a betegek számára: ezerkétszáz készítmény drágul, kétszázért pedig kevesebbet kell majd fizetni. A gyógyszerpiacot érintő másik változás, hogy bővül a százszázalékosan támogatott termékek köre. Mások mellett néhány szívgyógyszer válik ingyenessé, bár ezekért eddig is minimális összeget kellett fizetni, hiszen 90 százalékos támogatást térített az egészségbiztosító.
Augusztustól a nem lakossági körben emelkedik a gázár is. A drágulás közvetve az egész lakosságot sújthatja, hiszen a többletköltség megjelenhet az árakban. A lépés kellemetlenül érinti az amúgy is rövid pórázon tartott önkormányzatok intézményeit.
Több fontos jogszabályi változás is életbe lép mától. Bár egy parlamenti döntéssel mostantól megszűnt volna a 65. életévüket betöltött közalkalmazottak és köztisztviselők munkaviszonya, a felháborodás hatására visszaállították a felső korhatárt hetven évre.
*
Önadózáshoz kérelmet 130 vállalkozás nyújtott be, s közülük kilencven felel meg a törvényi előírásoknak, így az engedély kiadásának – tudtuk meg Sipos Jenőtől, a vám- és pénzügyőrség szóvivőjétől. Ismeretes, hogy mától a kivetéses mód válik főszabállyá a harmadik országból származó áruk esetében, s az áfát a pénzügyőrség állapítja meg és szedi be a vámmal együtt. Az önadózás lehetősége egy szűk kör számára azonban a jövőben is megmarad. Ennek viszont feltételei vannak: csak megbízható ügyfelek vehetik igénybe a lehetőséget, akik legalább egy éve működő céggel rendelkeznek. Feltétel, hogy a közösségen belüli értékesítés összesített adóalapja érje el a tárgyévet megelőző évi összes értékesítés adóalapjának 67 százalékát, de legalább tízmilliárd forintot, vagy a tárgyévet megelőző évi export és az EU-n belüli értékesítés összesített adóalapja a húszmilliárd forintot.
A Pénzügyminisztérium 8-10 milliárd forint pluszbevételt remél a kivetéses áfából, ám szakértők szerint e cél nem teljesülhet, hiszen több vállalkozás az áru EU-ba léptetését és vámoltatását ezentúl nem Magyarországon, hanem más tagállamban fogja végeztetni. Ez esetben a vámot és az áfát továbbra is önbevallás alapján a rendeltetési tagállamban vallja be. Információnk szerint az elmúlt időszakban több olyan ügynökség is a határ mellé telepedett Szlovákiában, amely e tevékenység kiszolgálására szakosodott. A magyar cégek számára a változás kapcsán az is hátrányos, hogy az a pénzügyi év közepén lép hatályba, miközben ők már megkötötték a külkereskedelmi szerződéseket, s így a jövőben finanszírozniuk kell az áfaterheket, ezzel viszont nem számolhattak előre.

Új parkolási rendszer. Ismét öt százalékkal emelkedtek Budapesten a tömegközlekedési tarifák. A Fővárosi Közgyűlés múlt évi rendeletének megfelelően a januári 10 százalék után most újabb, évközi áremelés lépett életbe. A vonaljegy 160-ról 170 forintra, a metrószakaszjegy 115-ről 120 forintra, a teljes árú havibérlet 5950-ról 6250 forintra, a tanuló- és nyugdíjasbérlet pedig 2250-ről 2360 forintra drágult. A BKV tarifái tavaly is így, két lépcsőben emelkedtek, ezzel összességében 12 százalék körüli volt az áremelés éves hatása. Budapesten mindemellett új parkolási rendszer lépett életbe. A helyben lakóknak cégautóra is jár majd a kedvezményes parkolási engedély. Az autós egyszerre három, illetve négy órát is kifizethet előre, kerülete válogatja, hogy hol mennyit. Nem vonatkozik mindez a Várnegyedre, ahol a limit továbbra is két óra. A parkolójegy lejárta utánra bevezetik a 15 perces türelmi időt. A pótdíj viszont az egyórás alapdíj tízszerese lesz, az alapdíj 480 forint marad.
Kötelező lesz alkalmazni a társaságoknak az egységes parkolási ügyfélszolgálatot és mobilfizetést, ám ez csak hosszabb türelmi idő után lép életbe. A P+R parkolókban reggel hat órától este hétig 170 forintért őrzik a kocsikat, ugyanott éjszaka 102 forint a tarifa. Kerékbilincset csak a balesetveszélyt okozó helyen álló autóra lehet felhelyezni, leszerelésének díja 7500 forint. A lejárt jeggyel parkoló autóra ezentúl nem tehető kerékbilincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.