Az AH pillanata

Nem szakadt meg a befektetők bizalma a BUX iránt, a magyar tőkepiaci indikátor ugyan 91,42 pontos csökkenéssel zárt, de napközben az index megjárta a húszezer pont feletti határt is. Záráskor a nyereséget realizáló eladói erők érvényesültek, ezzel magyarázták az elemzők a visszaesését. Komoly felfutást mutatott a privatizációját lezáró Antenna Hungária, a Pannonplast, a Zwack és a Synergon. A londoni robbantások következtében a Cityben mérsékelt gyengülést mutatott az FTSE.

2005. 07. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokáig emelkedőben volt a BUX index tegnap, de a záráskor jelentkező eladói nyomás hatásra a tőzsdei indikátor visszacsúszott előző értéke alá. Napközben a BUX megjárta a 20 ezer pontos határ feletti szintet is, de végül 19 883,79 pontra esett vissza, ami 91,42 pontos csökkenésnek felelt meg. A tőzsde korrekciója, a befektetők nyereségeinek realizálása lehet a következő napok egyik irányvonala, a 12,3 milliárd forintos forgalom és a vezető részvények többségének gyengülése is ezt a trendet erősítette meg. A nyári uborkaszezonba robbant bele az Antenna Hungária magánosítását célzó pályázat lezárása és az eredményhirdetés. Az AH privatizációjára a piac már több mint hét éve vár, tegnap eljött a pillanat, a befektetőket meglepte a hivatalos részvényenkénti vételár. A tőzsde kereskedésébe délután viszszaengedett műsorszóró-részvények 5150 forintig drágultak, majd végül 5100 forinton zártak. Ismert, hogy a vevő, a Swisscom felvásárlási ajánlatot tesz a maradék, még közkézen forgó részvényekre is. A felvásárlási ár várhatóan 5250 forint lesz, de erre a tranzakcióra még hónapokat kell várni. Elemzők szerint a tegnapi 550 millió forintos forgalom is jól jelzi, hogy a következő hetekben igen jelentős árfolyammozgás várható az AH-papírokban.
A vezető részvények csupán magas forgalmat generáltak, a legtöbbjüknek nem sikerült emelkedéssel zárniuk. A pozitív előjellel záró blue chip csak a 25 forinttal dráguló OTP és az 5 forinttal javuló MTelekom volt. Az OTP célárát a Merrill Lynch 8600 forintra emelte meg, ami 800 forinttal több, mint amit korábban publikált a befektetési tanácsadó. A Merrill az OTP Bank várható kedvező első féléves adataival, valamint a pénzintézet külföldi befektetéseinek kedvező kilátásaival magyarázta a felértékelést. Lefelé mozgott viszont és 760 forintot gyengült a Richter, és a 150 forinttal leértékelődő Mol. A bankközi devizapiacon a forint 245,60–245,80 közé erősödött az euróval szemben, ez négy hónapos csúcsnak felelt meg. A dollár viszont igen kemény ingadozást mutatott tegnap, a befektetők idegesen reagáltak a Federal Reserve elnökének szerdai kongresszusi meghallgatása kapcsán. Az európai piacokon a londoni robbantásokig emelkedőben voltak az árfolyamok, de a Cityben történt események az FTSE kurzusát az előző záráskori szintre szorították vissza.

Francia összefogás. Franciaország nemzeti vállalatára, a Danone-ra a PepsiCo vetett szemet, amely be akarja kebelezni az élelmiszer-ipari vállalatot. A reakció gyors volt: a kormány és az ellenzék vállvetve állt ki a konszern mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.