Csökkentek az árak

Megfordult a trend, a profitot realizálók gyengítették a magyar tőkepiac részvénymutatóját, a BUX-ot. A pénteki félszázalékos visszaesést követve a BUX tegnap folytatta csökkenését, s 216,69 ponttal előző értéke alatt zárt. A lassulást a Richter és az OTP beesése okozta, a gyógyszergyártó 2,29, a banki részvények 2,14 százalékkal gyengültek. A bankközi devizapiac a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentésére nem reagált, az euró kurzusa alig változott pénteki szintjéhez képest. A nemzetközi tőkepiacokon változatos árfolyamok alakultak ki, a DAX 0,43 százalékkal erősödött, míg az FTSE 100 mutató 0,28 százalékkal gyengült.

2005. 07. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Programozott eladások tarkították a hét első tőzsdei kereskedési napját, a BUX pluszban kezdett, majd az első óra elteltével átlendült előző határvonalán, s egyre mélyebbre zuhant. A hazai indikátor előbb 19 640 pontig esett, majd a kereskedés vége előtt 19 505 pontig zuhant. Záráskor az index 19 541,52 ponton állt, ami 216,69 pontos, azaz 1,10 százalékos gyengülésnek felelt meg. A forgalom 10,56 milliárd forintra csökkent, az elemzők azt nyilatkozták, hogy az alacsony érdeklődést a nyári szabadságolásokkal lehetett indokolni. Más szakértők viszont jelezték, hogy a korrekció tegnap már a végét járta, a gyengülést újabb fellendülés követheti, mivel a részvények hirtelen túladottakká váltak.
A legnagyobb érdeklődés az OTP-papírok iránt jelentkezett, a banki részvények 2,14, a gyógyszergyártó papírjai 2,29 százalékkal lettek olcsóbbak. A Mol 0,54 százalékkal gyengült. A blue chipek sorából egyedül a Magyar Telekomnak sikerült pozitív előjellel zárnia. Az OTP Bank egyes információk szerint érdekelt a Niska Banka megvásárlásában, a még szerb állami tulajdonban lévő pénzintézetet az osztrák Erste is kiszemelte – írta a portfolio.hu.
A kis forgalmú részvények közül a Graphisoft és a BorsodChem drágult, a szoftvergyártó 3 forinttal, a vegyipari társaság 1,30 százalékkal értékelődött fel. Kevésbé voltak optimisták az Antenna Hungária (AH), az Egis, az FHB és a Phylaxia befektetői. A privatizációs döntés előtt álló AH-papírok 50 forinttal lettek olcsóbbak. Szakértők szerint az AH még állami tulajdonban lévő részvényeinek értékesítése sikeresen fog zárulni, a legtöbb szakértő a Swisscomot nevezi meg befutóként. Az elmúlt hét végén a svájci lapokban olyan információk jelentek meg, hogy a Swisscom ajánlata volt a legjobb, a pénteki pályázati beadásokról csak annyit lehet tudni, hogy három érvényes jelentkezés érkezett az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-hez.
A bankközi devizapiac nem foglalkozott a Magyar Nemzeti Bank 0,25 százalékos kamatcsökkentésével, az euró kurzusa szinte meg sem mozdult az előző pénteki szintjéről. A 25 bázispontos kamatcsökkentést reakció nélkül vette tudomásul a bankközi piac, mivel ez a mérték már jó ideje beépült az árfolyamokba – írta az MTI–Eco. Az euróval egész nap 246,15–246,55 forint között kereskedtek, a jegybank monetáris tanácsának 14 órakor bejelentett kamatdöntése után is ebben a sávban maradt az árfolyam. Fél négy tájban 246,40–246,50 forinton jegyezték az eurót, ami alig tért el a pénteki árfolyamtól.
A nemzetközi tőkepiacokon változatos árfolyamok alakultak ki, a DAX 0,43 százalékot erősödött, az FTSE 100 viszont 0,28 százalékkal gyengült. A kontinens árfolyamainak mozgását főként vállalati hírek határozták meg, köztük a Tele2 által tett felvásárlási ajánlat és az Infineon vezetőjével szembeni vádak. A Tele2 1,34 milliárd eurós vételi ajánlatot tett a német Versatel részvényeire. A Versatel az ajánlat megjelenését követően 14,06 százalékot drágult a német Xetra kereskedési rendszerben.
A tengerentúlon a Citigroup jelentős második negyedéves eredményének növekedése és az olajárak látványos mozgása csökkenést indukált: tegnap közép-európai idő szerint este fél hétkor a Dow Jones 0,20, a Nasdaq Composite pedig 0,48 százalékkal állt előző szintje alatt.
Az olajárakat nagyban meghatározta, hogy az OPEC szerint jövőre a nyersolaj iránti kereslet csökkenhet. Az OPEC a csak bizonytalansággal prognosztizálható kínai igények mérséklődésével indokolja a kereslet csökkenését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.