Csúcson a BUX

Elemzői várakozásoknak megfelelően tegnap tovább javult a pesti tőzsde indikátora, a BUX. A történelmi magasságokba emelkedő indexet főként az OTP, a Mol, valamint az MTelekom papírjai drágították, de hatással voltak a BUX-ra az emelkedő nemzetközi árfolyamok is. A legnagyobb megugrást a Synergon mutatta fel 4,2 százalékos drágulásával. A bankközi devizapiacon az euró 0,30 forintot erősödött. Tokióban a Nikkei 0,28 százalékot gyengült, míg a DAX és az FTSE egy százalékot meg nem haladó mértékben növekedett.

2005. 07. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi csúcsot döntött tegnap a BUX, a magyar index a szokásos módon egy kisebb beeséstől eltekintve javulást mutatott. Napi legmagasabb szintjéről, 19 818 pontról az index kissé korrigálva zárásra 19 779,92 pontra csúszott. A 248,26 pontos növekedés és a rekordot döntő vezető részvények, valamint a magas, 23 milliárd forint feletti forgalom jól mutatta, hogy a befektetői hangulat optimista volt. Kereskedők szerint a következő napokban kiderül, hogy mennyire bátrak a befektetők, ha a növekedés tovább tart, és a BUX megközelíti vagy átlépi a 20 ezer pontos határt, akkor tartósnak mondható az emelkedés. A legtöbb szakértő azonban negatív korrekciót vár, szerintük a tegnapi növekedés igen törékeny, és a javulás nem tarthat sokáig.
A vezető részvények közül egyedül a Richternek nem sikerült emelkednie, ellenben rekordot döntött a Mol és az OTP, valamint az Egis. Az olajipari papírok 345 forinttal, a bankiak 175 forinttal növekedtek. Az OTP tegnap profitjóslattal (profit warning) élt, ebben közölte, hogy profitjának erőteljes növekedésére számít a következő években a hatékonyság folyamatos javulásának köszönhetően – tette közzé honlapján a bank. A következő négy év kilátásait vázolván a hitelintézet arra számít, hogy a magyar számviteli szabványok szerint az egy részvényre jutó eredmény (EPS) jövőre 10,5 százalékkal 546,1 forintra emelkedik az idei 494,2 forintról. A prognózis szerint 2007-ben 652,5 forintra, 2008-ban 745,3 forintra, 2009-ben 878,2 forintra növekszik az EPS. A BudaCash befektetési tanácsadó az OTP-papírokban növekedési lehetőséget lát, szerinte a hazai piac egyetlen emelkedési potenciállal rendelkező cége a legnagyobb hazai bank.
Az Egis 15 forinttal, az MTelekom 10 forinttal erősödött, míg a Richter 405 forinttal gyengült. A kis forgalmú részvények közül az Antenna Hungária 15 forinttal, a BorsodChem öt forinttal, a Pannonplast 25 forinttal drágult. A nap nyertese a Synergon lett 24 forintos megugrásával. A bankközi devizapiacon a forint gyengült, az eurót 246,75–246,95 forinton jegyezték, 0,30 forinttal erősebben a keddi 246,45–246,55 forintos árfolyamnál. A forint 13 bázisponttal 12,58 százalékra gyengült a beavatkozási sáv erős oldalán. A kereskedők átlagos forgalomról számoltak be, az árfolyamokat a vártnál rosszabb lengyel fizetési mérleg miatt gyengülő zloty és a vártnál jobb amerikai külkereskedelmi mérleg miatt erősödő dollár határozta meg – írta az MTI–Eco. A nemzetközi tőkepiacokon jobbára javuló trend alakult ki, Tokióban ugyan 0,28 százalékkal csökkent a Nikkei, az európai tőzsdék viszont 0,50-1,00 százalék körüli növekedést mutattak.

Nem eladó a londoni tőzsde. Ez idő szerint nem eladó a londoni tőzsde – jelentette ki tegnap Chris Gibson-Smith, a tőzsde (LSE) elnöke. Tavaly az LSE visszaverte a frankfurti tőzsdetársaság vásárlási kezdeményezését, s ugyancsak tavaly év végén a párizsi–brüsszeli– amszterdami tőzsde közös vállalkozása, az Euronext is jelezte érdeklődését az LSE iránt, most viszont az elnök csak arról beszélt, hogy nyitottak akvizíciókra, de nem bocsátkozott semmiféle részletbe. Ehelyett közölte, hogy folyó üzleti évük jól kezdődött, a júniussal zárult első negyedév a társaság forgalmában 13 százalékos növekedést hozott, elérte a 67,7 millió fontot. A növekedés elsősorban az új részvénykibocsátásoknak köszönhető – írta az MTI–Eco. Megjegyezte, hogy a kisebb vállalkozásoknál 184-gyel nőtt a kibocsátók száma (egyedül júniusban 82-vel, ami többéves rekord), az egy évvel korábbit 92-vel haladja meg. A brókeri szolgáltatási forgalom növekedése 11 százalékkal, az elektronikus megbízások száma 27 százalékkal nőtt ezen időszakban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.