Egyre drágul az olaj

Csak egynapos volt a korrekció, vagy csupán a befektetők szédítése volt a hétfői gyengülés célja – találgatott tegnap egy befektető azután, hogy a BUX a hét második napján 315,32 pontos növekedést produkált. Történelmi csúcsot ugyan nem tudott dönteni a pesti index, de növekedése meghaladta az utóbbi napok átlagát. Az átlagos 18,2 milliárd forintos forgalom és a vezető részvények iránti érdeklődés azt mutatta, hogy a BUX várhatóan a következő napokban tovább javulhat. A tegnapi nap nyertese az Egis lett 785 forintos drágulásával.

2005. 07. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb lendület, újabb emelkedés – ezekkel a szavakkal lehetett jellemezni a tegnapi pesti kereskedést. A BUX – egy kisebb gyengüléstől eltekintve – a kereskedés teljes hosszában erősödött, napi csúcsát (19 592 pont) másfél órával zárás előtt érte el az index. Záráskor a BUX 19 531,66 ponton állt, ami 315,32 pontos növekedésnek felelt meg. A kereskedők rámutattak, hogy az átlagos forgalom és a vezető részvények árának drágulása azt vetítette előre, hogy a következő napokban tovább folytatódhat az emelkedés, ám egyúttal rámutattak arra a tényre is, hogy a nyugat-európai piacok viszont ellentétes mozgást végeztek és gyengültek. Mivel Nyugat-Európában és a tengerentúlon nem a növekedés irányába mutattak az indexek, ezért kétesélyes lehet a BUX jövőbeni mozgása. A legtöbb szakértő a szokásos lerágott csonttal hozakodott elő, azaz a 19 500–20 000 pontos határt hozták fel mint esetleges gyengülési lehetőséget.
A piac már megszokta, hogy mostanában nem a nemzetközi tőzsdék mozgatják a kelet-európai parketteket, de hogy ennyire kiszámíthatatlanok legyenek az árfolyamok irányai, az már meglepő. A tegnap a javulásról, a vezető részvények erősödéséről szólt, ezen belül is a legnagyobb hangsúlyt a gyógyszergyártók kapták, mivel az UBS svájci bank befektetési tanácsadási részlege olyan publikációt tett közzé, ami a gyógyszeripar növekedéséről szólt. Az UBS szerint az európai gyógyszeripar eredménye az idei második negyedévben egészében 14 százalékkal, de a teljes évre akár 18 százalékkal is növekedhet – írta az MTI–Eco. Az elemzők úgy látják, hogy az európai gyógyszerszektor egészségesebb növekedést mutathat fel, mint az amerikai, ahol a gyártók eredménynövekedése valószínűleg egy számjegyű lesz.
A Mol 295 forinttal, az MTelekom 5 forinttal, a TVK 175 forinttal erősödött. Az olajipari cég részvényei 9,7 milliárd forintos forgalom mellett drágultak, a magas érdeklődésből jelentős részt vett ki a Mol saját részvényeinek vásárlása. A Mol jelezte, hogy elővásárlási jogával élve 216 000 darab A sorozatú részvényt vásárolt meg a Budapesti Értéktőzsdén a Slovintegra–Slovbena részvényesi csoporttól, részvényenként 16 300 forintos átlagárfolyamon. Ez azt jelentette, hogy a tegnapi Mol-forgalom közel felét a sajátrészvény-tranzakció tette ki. A bankközi devizapiacon a forint tovább erősödött, a BÉT zárásakor az eurót 246,06–246,65 forint között jegyezték, szemben a hétfői 247,05–247,35 forinttal.
A nemzetközi parkettek mérsékelt gyengülést produkáltak, ez alól a tokiói Nikkei 225 index kivétel volt. A tokiói értéktőzsde fő mutatója tizenhárom heti csúcson zárt, továbbra is a legnagyobb vállalatok jó profitkilátásaira alapozva. Szakértők azt nyilatkozták, hogy a háztartások hangulati mutatója gyengült, ami a következő napokban lassulást indukálhat. Az európai tőzsdéken gyengültek az árfolyamok, hasonlóan lefelé mozogtak a Wall Street-i indexek is, a nyersolaj ára újból hordónként 60 dollár fölé emelkedett. Az olajárdrágulást az időjárás-jelentések mozgatták, a meteorológusok azt közölték, hogy újabb viharok okozhatnak problémát a kitermelésekben.

Próbálkozik a német tőzsde. Miután a londoni tőzsdetársasággal való házasság kútba esett, a Deutsche Börse AG, a német tőzsdéket üzemeltető vállalkozás a svájci tőzsdét, az SWX-et udvarolja körül: illetékesei közölték, hogy szélesítenék „máskülönben már sikeres” együttműködésüket. Ma-
thias Hlubek, a Deutsche Börse vezetője a Handelsblatt című német lappal közölte, hogy még nincs szó teljes egyesülésről, egyébként is közösen birtokolják már az Eurexet, a világ vezető határidős értékpapírtőzsdéjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.