Máris fordult a kocka

Csak pillanatnyi volt az a tőkepiaci megrázkódtatás, amit a londoni események okoztak. Az elemzők jelezték, hogy a visszaesés már egyébként is várható volt, és a terrorcselekmény megfelelő indokot szolgáltatott arra, hogy a befektetők gyorsan és hatékonyan realizálják nyereségeiket. A profitrealizálást követően tegnap újjáéledt a hossz (emelkedési trend), és szinte minden gát, ellenállás nélkül javultak a tőzsdei mutatók. Pesten is fordult a kocka: a BUX napközben 283 pontot emelkedett, ugyanakkor zárásra ez a nyereség 58,70 pontra apadt.

2005. 07. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tőkepiac szempontjait tekintve a londoni események komolyabb károkat nem okoztak. A befektetők tegnap már teljes mellbedobással vásárolták az olcsóvá vált részvényeket. A csütörtöki eseményeket követően tegnap a pesti tőzsdén korrigáltak a részvényárak. A BUX 12 pontos emelkedéssel nyitott, és a növekedést 283 pontnyira srófolta fel. A magyar tőzsde indexe a nap legnagyobb részét javulással töltötte, de a délután kezdődött eladási irány minimálisra csökkentette a záráskori értéket. A BUX végül 19 447,51 ponton, 58,70 pontos emelkedéssel zárt. A magasnak nem nevezhető, 14 milliárd forintos forgalom mellett a legtöbb kötés az 1,6 százalékkal javuló – egyben az indexet emelkedési irányban tartó – Molra született. Nem volt egyértelmű a délutáni trend, ezt mutatta a vezető részvények megosztottsága. A Mol annak ellenére erősödött, hogy az Erste az olajipari cég részvényeit leminősítette. Pletser Tamás elemző közölte: a leminősítést az elmúlt időszakban jelentkezett hirtelen túlértékeltség alapozta meg. Drágult a Richter is, a gyógyszergyártó részvényei 20 forinttal erősödtek. Az OTP ára nem változott, míg az MTelekom papírja 12 forinttal gyengült.
A kis forgalmú részvények közül az Egis és az Antenna Hungária ára emelkedett. A gyógyszergyártó 30 forinttal, a műsorszóró 45 forinttal erősödött. Az Antenna Hungária részvényeitől a következő napokra komolyabb javulást várnak a szakemberek. Ezt arra alapozzák, hogy pénteken kell beadni a második fordulós privatizációs ajánlatokat. Drágult még az FHB, a Rába, a Zalakerámia és a Pannonplast.
A bankközi devizapiacon a hazai fizetőeszköz 0,55 forintot erősödött az euróval szemben, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a magyar fizetőeszköz is visszakorrigált a londoni események előtti szintjére. A pesti növekedésnél jóval nagyobb javuláson estek át a nemzetközi tőkepiacok, a nyugat-európai és amerikai tőzsdéken a befektetők szinte már-már optimista hangulatban vásárolták a részvényeket.

Szlovák enyhülés. Mérsékelte a szlovák pénzügyminisztérium a Mol Rt. 98 százalékos tulajdonát képező szlovákiai olajfinomítóra, a Slovnaftra kimért, 1,35 milliárd koronás büntetését. A bírság tizenegy és fél millió koronával lett kevesebb; a Slovnaft élni kíván fellebbezési jogával – írta az MTI–Eco. A pozsonyi pénzügyminisztérium korábban eredetileg azért rótta ki a bírságot az olajipari társaságra, mert kifogásolhatónak ítélte meg a társaság magas szlovákiai üzemanyagárait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.