Törvénysértések Gyurcsány cégeinél

Egy 1995 júniusában jogerőssé vált ítélet megsemmisítette a miniszterelnök közvetett tulajdonában álló Gépszerelő Rt. több közgyűlési határozatát. Az eset szinte teljesen megegyezik a kormányfő tulajdonában lévő Altus Rt.-ben történő törvénysértésekkel, amelyek révén Gyurcsány 75 millió forint osztalékhoz jutott.

Munkatársainktól
2005. 08. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenleg is Gyurcsány Ferenc közvetett tulajdonában lévő Gép- és Technológiaszerelő Részvénytársaságot a miniszterelnök cége, az Altus Rt. a 90-es években privatizálta. Az államtól Gyurcsány cége a részvényeket a névérték csupán 60 százalékáért szerezte meg, és a társaság többségi tulajdonosa lett. Rajta kívül a cégben jelentős, ám kisebbségi részvényes volt az állam, mint ahogyan az önkormányzatok és a dolgozók is, amelyek, illetve akik a döntéseket befolyásolni nem tudták. A fővárosi önkormányzat képviselője többször kérte, hogy kis hányadú részvényük ellenére a társaság ellenőrzését végző felügyelőbizottságba tagot küldhessenek.
*
Gyurcsány azonban tiltakozott az ellen, hogy – rajta kívül – bármelyik részvénytulajdonos delegálási jogot kapjon. Azaz a társaság ellenőrzését az Altus által választott felügyelőbizottsági tagok végezték. 1994-ben felügyelőbizottsági tag, egyben a társaság ügyvédje Kiss Elemér volt. (Emlékezetes, Kiss Elemérnek, a Medgyessy-kormány kancelláriaminiszterének összeférhetetlenség miatt kellett távoznia posztjáról, mivel az az ügyvédi iroda végzett állami megbízásokat, amelynek korábban tagja volt. A múlt héten Kisst az egymilliárd forinttal gazdálkodó Szülőföld Alap Tanácsa élére nevezte ki Gyurcsány Ferenc.)
Az ily módon kialakított felügyelőbizottság mellett nem meglepő, hogy a társaságban 1994-ben súlyos törvénysértés történt, amelyet a bíróság jogerős ítéletében meg is állapított. Az rt. ugyanis az 1994. májusi és júniusi közgyűléseire „elfelejtette” meghívni a kisrészvényeseket, és az ő jelenlétük nélkül hoztak komoly döntéseket. Elfogadták például a társaságnak az 1993. évre vonatkozó mérlegét, új igazgatósági tagokat választottak. A társaság egyik kisrészvényese – egyben a cég korábbi jogtanácsosa – pert indított a törvénysértő módon meghozott tulajdonosi döntések hatályon kívül helyezése érdekében. A bíróság jogerős ítéletében megállapította a törvénysértést, és a két közgyűlés valamennyi határozatát megsemmisítette.
Az ítélet után 1995 szeptemberében új közgyűlést hívtak össze, ahol megpróbálták jogszerűen elfogadni az 1993. évi mérleget. A közgyűlésen azonban az ÁPV Rt. képviselője a következőkben foglalta össze az állami tulajdonos jogi álláspontját. „Az ÁPV Rt. könyvszakértője áttekintette a beterjesztett anyagot, és megállapította, hogy sem formailag, sem tartalmilag nem felel meg a számviteli törvényeknek, tartalmilag hiányosságokat fedezett fel, ezért kérte a közgyűlés elhalasztását.” Az ÁPV Rt. azonban hiába hívta fel a figyelmet az általa tapasztalt törvénysértésekre, a többségi tulajdonos Gyurcsány-cég megszavazta a mérleg elfogadását, és a felügyelőbizottság sem vizsgálta ki a bejelentést.

Az 1994-es eset kísértetiesen hasonlít Gyurcsány 75 millió forintos osztalékkifizetésének ügyére. Mint lapunk megírta, a kormányfő az Altus Rt.-ben hozott törvényellenes tulajdonosi döntés alapján az általa választott felügyelőbizottsági tagok tudomásával jutott a rendkívüli összeghez. A miniszterelnök most is, éppen úgy, mint a 1994-es perben azzal védekezik, hogy az ügyben csupán apró, formai hiba történt. Ezzel ellentétben tény, hogy mindkét esetben alapvető kérdésekben volt érdemi jogsértés. Gyurcsány pedig mind a mai napig nem fizette vissza a jogszabálysértés alapján felvett pénzt.




Dolgozói érdeksérelem. Amellett, hogy a privatizált cégben a törvényes működést bírósági ítélet tudta csak kikényszeríteni, Gyurcsány a jogszabályokon kívül a dolgozói érdekeket is figyelmen kívül hagyta. Ezt támasztja alá egy kisrészvényes elkeseredett hozzászólása a Gép- és Technológiaszerelő Rt. 1995. szeptember 25-én megtartott rendkívüli közgyűlésén. Idézet a jegyzőkönyvből: „Az rt. dolgozói bíztak a privatizáció utáni vezetésben, ennek alapján jegyeztek részvényt. Hittek abban, hogy munkahelyük lesz. Jelen esetben elvesztették munkahelyüket, a jegyzett részvényeknek legalább névértékű kifizetése sem történt meg (…) Úgy értékeli az elhangzottak alapján, hogy a társaságnál szabálytalanságok történtek, ezért kérdezi, hogy vizsgálja-e valamilyen szerv az rt. alapításától a szervezet működését. A részvények tulajdonjogából adódóan a többségi tulajdonos (azaz Gyurcsány Altus Rt.-je – a szerk.) természetesen a közgyűlésen jogilag mindent el tud fogadtatni, de kérdezi mint magánember, hogy éreznek-e valami lelkiismereti felelősséget azért a kb. 670 fő dolgozóért, akiket átvettek a megalakuláskor.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.