időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Vízkárok négy megyében

Zsilka László
2005.08.05. 23:00

Az elmúlt napok esős időjárása miatt tegnapra négy megyében kritikus helyzet alakult ki. Kisújszálláson harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, az utcákon harminc centiméter magasan állt a víz. Érdnél átvágták a balatoni utat, hogy elvezethessék az összegyűlt csapadékot. A Mecsekben egy megáradt hegyi patak településeket zárt el a külvilágtól.

Az ország fölött az elmúlt napokban végigvonuló vihar tegnapra lecsendesedett, de a tűzoltókhoz ennek ellenére ötször több, csaknem nyolcszáz segélykérő telefonhívás érkezett az átlagosnál – nyilatkozta lapunknak Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A felhőszakadás nyomán rengeteg helyen utakat, pincéket öntött el az esővíz, a szél pedig fákat döntött ki. Szabadnapos tűzoltókat sehol sem kellett szolgálatba hívni, célszerű átcsoportosítással igyekeztek a szivattyúzást elvégezni. Négy régióban volt kritikus a helyzet tegnap: Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Tolna megyében. Ezekben a körzetekben a vízkár okozott gondot a lakosságnak, míg Somogyban, Hajdú-Biharban és Szabolcsban jellemzően a szélvihar rongálta meg az épületeket.
Bács-Kiskunban, Érsekcsanádon és a Fejér megyei Kápolnásnyéken egy-egy ház lakhatatlanná vált, mert alámosta őket az eső. Mindkét ingatlan egyik fala kidőlt. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszálláson harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, mivel a településre néhány óra alatt az átlagos éves csapadék ötöde hullott le. Az autókból nem tudtak kiszállni emberek, az utcákon harminc centiméter magasan állt a víz. Négy lakóházból ki kellett költöztetni a tulajdonosokat, harminc épületből még nem sikerült kiszivattyúzni a vizet. A városban a csütörtökihez képest kétszeresére emelték a védekezésben részt vevők számát, huszonkilenc szivatytyú juttatta el a vizet az elvezető csatornákba, amelyek azonban megteltek. A helyi vízközműtársulat megkezdte egy nagy teljesítményű átemelőszerkezet telepítését, hogy meggyorsítsák a víz elfolyását. A helység polgármestere az MTI-nek elmondta: a környező településről segítséget kaptak. A tűzoltók a szolnoki speciális mentőkkel dolgoztak közösen. Vödrökkel igyekeztek megakadályozni, hogy a víz átcsapjon a lakóházak küszöbén. Kisújszállás a vis maior keretből kért támogatást a magán- és önkormányzati tulajdonú ingatlanokban keletkezett több tíz millió forintos kár enyhítésére, miután az önkormányzatnak nincs erre pénze. A polgármester szerint a védekezés költségei már meghaladták az ötmillió forintot.
A Pest megyei Érden átvágták a balatoni utat, hogy Tárnok felé elvezessék a felgyülemlett csapadékot. A vizet a szántóföldekre eresztették. A forgalmat erre az időre elterelték. Érden a megáradt Bara- és Sulák-patak öt utcát öntött el, huszonöt családi ház került veszélybe, de senkit sem kellett kiköltöztetni.
Baranyában a tegnap reggeli heves eső tovább rontotta a helyzetet. A keleti Mecsekben a megduzzadt Völgységi-patak vize több lakóházba befolyt Magyaregregyen, Kárászon és Vékényen. Köblény és Szalatnak térségében a településeket kocsival nem, illetve rendkívül nehezen lehet megközelíteni.
A Somogy megyei Tabon a víz alámosta az úttestet, amely beszakadt és eltörte a gázvezetéket. A gáz negyedóráig ömlött, de nem alakult ki olyan erősségű koncentráció, hogy az veszélyeztette volna az embereket vagy az épületeket.
Tolna megyében tegnap reggel ötvenszer riasztották a tűzoltókat azzal, hogy a víz pincéket és alagsori helyiségeket árasztott el. A megyeszékhelyen, Szekszárdon kéthavi mennyiségű eső hullott egy nap alatt. Uzdon, Tolnán és Decsen a vihar miatt kidőlt fákat kellett az utakról, házakról eltávolítani. Tolnán egy ház falát is alámosta a víz.
A fővárosban, a VIII. kerületi Víg utca egyik házának kéménye a viharos széltől rádőlt a tetőszerkezetre. A veszélyt a budapesti tűzoltók elhárították.Emelkedik a folyók szintje. A korábbi száraz és rendkívül meleg után az elmúlt napok csapadékos időjárása a hazai folyók külföldi felső szakaszain vízszintemelkedést indított el – áll az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság közleményében. Az ország középső részén lehullott csapadék a Zagyva–Tarna vízrendszerében okozhat készültséget elérő vagy azt meghaladó emelkedést. Ezenkívül a Sajón és a Hernádon, a Berettyón, valamint a Maroson közelítheti meg az első fokú árvízvédelmi készültség szintjét a folyók állása. A holnapra jelzett jelentős mennyiségű csapadék miatt a Hernádon árhullám alakulhat ki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.