Egy bezárt falusi iskola tragédiája

Egy tízéves kisfiú életét vesztette csütörtökön késő délután, amikor a felsőtoldi és garábi iskolásokat szállító kisbusz összeütközött egy munkásokkal teli mikrobusszal. A gyermekek azóta kénytelenek a lakóhelyük és a pásztói Dózsa György Általános Iskola között ingázni, amióta augusztus 31-i hatállyal az Alsótoldon levő Toldi Miklós Körzeti Általános Iskola bezárta kapuit. A korábban öt település gyermekeit befogadó intézmény megszűnésének hátterében az áll, hogy az érintett önkormányzatok nem tudták tovább vállalni az iskola finanszírozását. A megszüntetett intézmény igazgatóhelyettese szerint a falusi iskolák jajszavát magasabb szinten is meg kellene hallani.

2005. 09. 16. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2003–2004-es tanévben még hat nógrádi település – Alsótold, Felsőtold, Garáb, Kutasó, Cserhátszentiván és Bokor – gyermekei jártak a Toldi Miklós Körzeti Általános Iskolába. Az intézmény üzemeltetését az érintett települések önkormányzatai végezték. A tavalyi tanévtől kezdve azonban Bokor kiszállt az önkéntes társulásból, és a falu gyermekeit Pásztóra íratták át. Az alsótoldi iskola sorsa ezzel megpecsételődött. Klátyik András, Alsótold polgármestere szerint az intézmény bezárásának egyértelműen gazdasági okai voltak. A falu első embere elmondta, 1990-ben még 1230 fő élt a szóban forgó hat településen, s körülbelül 80-90 gyermek járt a közös általános iskolába. Mára azonban a hat falu összlétszáma csupán 937 fő, s mivel a kistelepülések elöregedőben vannak, az érintett falvakból csak 47 gyermek járt az alsótoldi általános iskolába. – A falvak bevételi forrásai az utóbbi években alaposan megcsappantak, mivel folyamatosan csökken a kistelepülések lélekszáma, így az önkormányzatok évről évre kevesebb pénzből gazdálkodnak. Másrészt a tanulólétszám csökkenése miatt egyre kevesebb normatív támogatást kapott az intézmény – panaszolta el Klátyik András. A polgármester elmondása szerint a legutóbbi tanév befejezésekor tisztán látszott, hogy az új elkezdéséhez 16 millió forint hiányzik. Hosszas vita után az iskolát üzemeltető önkormányzatok arra a döntésre jutottak, hogy az intézményt meg kell szüntetni. Végül egy közös testületi ülésen határoztak arról, hogy a Toldi Miklós Körzeti Általános Iskola jogutód nélkül megszűnik. Ezek után az érintett települések egymástól függetlenül úgy döntöttek, hogy a gyermekeket a közelben levő pásztói Dózsa György Általános Iskolába íratják be. Minden érintett falu önkormányzata külön-külön oldotta meg a gyermekek oda- és hazaszállítását. Klátyik András elmondása szerint akadt olyan település, Kutasó és Cserhátszentiván, amely a falugondnoki kisbusszal, illetve személygépkocsival fuvarozta a gyermekeket, ám a többiek – miután saját járművük nem volt – kénytelenek voltak vállalkozókkal megegyezni a gyermekek szállításáról. A húsz alsótoldi kisgyermeket egy kisbusz szállítja Pásztóra, míg Garáb és Felsőtold közös mikrobuszt bérelt, amely elviszi a gyermekeket a közeli városba. A balesetben éppen a garábi és a felsőtoldi gyermekeket fuvarozó kisbusz járt szerencsétlenül, többen állítják, hogy a tízéves kisfiú még ma is élne, ha az anyagi ellehetetlenülés miatt a Toldi Miklós Körzeti Általános Iskola nem zárja be kapuit.
Az események hatása alatt áll Szitkeiné Babiák Éva is, aki korábban az iskola igazgatóhelyettese volt. A pedagógus szerint az intézmény érdekében mindig ügyeltek arra, hogy a költségek ne szökjenek az egekbe, s egész évben ott spóroltak, ahol tudtak. Elmondása szerint a problémák három évvel ezelőtt kezdődtek, amikor először hangzott el, hogy csökkenteni kell a kiadásokat. – Első lépésként délutánonként bér nélkül oldottuk meg az étkeztetést és a napközit. Később már dupla óraszámban is vállaltuk a tanítást, természetesen változatlan fizetésért. Tavaly már nem úsztuk meg létszámleépítés nélkül. El kellett búcsúznunk két pedagógustól, egy óvónőtől, egy karbantartótól és egy konyhai alkalmazottól – emlékezett vissza Szitkeiné Babiák Éva. Az intézmény vezetői sokáig reménykedtek abban, hogy ennek ellenére meg tudják menteni az iskolát. Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy az alsótoldi iskola nagyon családias volt, kifejezetten jó volt a gyermekekkel és a szülőkkel is a kapcsolat. Olyan lelkesedéssel és szeretettel dolgoztak, hogy azt nehéz szavakba önteni. A pedagógusok most, hogy megszűnt az iskola, úgy érzik, mintha a saját gyermekeiket vették volna el tőlük. Szitkeiné szerint a hozzájuk járó gyermekek tisztelettudóak voltak, ebbe a megszüntetett iskolába még nem gyűrűzött be a modern világ szennye, ami „máshol sajnos már természetes”. A pedagógus szerint a falusi iskolák jajszavát magasabb szinten is meg kellene hallani. Hozzátette, hogy ha a kormány oktatáspolitikája nem változik, akkor az ilyen végletekig ellehetetlenült falusi iskolák sora fog az alsótoldi Toldi Miklós Körzeti Általános Iskola sorsára jutni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.