Kartellező fővárosi útépítő cégek

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem hatszázmillió forintos bírsággal sújtott nyolc útépítő céget, amely 2001–2002-ben közbeszerzési eljáráson nyert 5,8 milliárd forintos megbízást a fővárosi önkormányzattól.

2005. 09. 16. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc útépítő céget összesen 593,9 millió forintra bírságolt tegnap a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa kartellmegállapodás miatt. Az elmarasztalás a fővárosi önkormányzat által 2001–2002-ben 19 út- és műtárgy felújítására meghirdetett, mintegy 5,8 milliárd forint értékű közbeszerzési eljáráson elnyert munkákra vonatkozik. A Betonút Rt.-re 68, a Strabag Rt.-re 182,6, az Egút Rt.-re 74,7, az Alterra Kft.-re 7,2, a Hídépítő Rt.-re 182,5, a Mota Rt.-re 29,5, a Mélyépítő Rt.-re 32,4, míg a Swietelsky Rt.-re 17 millió forint bírságot szabott ki a versenytanács. A kartellgyanút a GVH kartellcsoportja dokumentumokkal tudta bizonyítani, ugyanis a cégvezetők lejegyezték találkozásaik helyét, idejét és a megbeszélések témáját. Az építőipari cégek közül több érintett volt a 2002-es autópálya-tender kartellügyében, valamint számos megbízást kaptak a főváros idei útfelújítási munkáira is. A cégek várhatóan bírósághoz fordulnak, mert szerintük a versenytanács közvetett bizonyítékok alapján döntött.
Vajda Pál MSZP-s főpolgármester-helyettes üdvözli, hogy megbüntetik a versenysemlegességet megsértő cégeket, azonban úgy véli, a fővárosnak semmit nem kell tennie az ügyben. – 2001-ben és 2002-ben az útfelújítások mértéke a töredéke volt az ideinek, de egy biztos: most kartellgyanú nem vetődött fel – fűzte hozzá Vajda Pál.
Deák András (Fidesz–MKDSZ), a fővárosi közbeszerzési bizottság elnöke szerint a törvények – jogerős bírósági döntésig – nem teszik lehetővé az elmarasztaltak kizárását. Ezért a politikus országgyűlési képviselőként javaslatot készít a versenytörvény módosítására.
A Fővárosi Közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottsága az idei útfelújítási ügyeket is vizsgálná – közölte lapunkkal Szőke László, a testület MDF-es elnöke, aki tiltakozik, hogy a városvezetés kérésre sem hajlandó a szerződéseket, a teljes dokumentációt a bizottságnak átadni. Vajda Pál szerint viszont az interneten és a Városháza ügyosztályain minden papír megtekinthető a cégek közötti megállapodások kivételével. Ismeretes, a munkákkal kapcsolatos PR-megbízások ügyében Deák András rendőrségi feljelentést tett vesztegetés, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.