Ki felel az elfelejtett jelentésért?

Megdöbbentő eredményt hozott egy laborvizsgálat: székletbaktériumokat találtak a legyengült fekvő betegek táplálására szolgáló, többnyire májkrémből, tojásból és tejből kevert kórházi turmixokban. A tíz kórházban vett harminc minta közül tízben volt ürüléknyom, tehát legalább négy egészségügyi intézményben történtek rendkívüli mulasztások. A történtek további „szépséghibája”, hogy a vizsgálatot még télen végezte el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet dietetikai főosztálya, ám jelentésük vagy nem jutott el az Egészségügyi Minisztériumhoz, vagy ott pihentették az aktákat. Szerdán a hangsúlyozottan politikával nem foglalkozó Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) a betegellátás érdekében nyílt levelet intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, amelyben a klinikai táplálás terén tapasztalható visszásságok felszámolásában kérték a kormányfő segítségét. Antal Emese dietetikus, szociológus, az MDOSZ elnöke az ügy kapcsán számos orvosolandó problémára hívta fel a figyelmet.

Varga Attila
2005. 09. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgynevezett kórházi turmixot vagy tápszert akkor adnak a betegeknek, ha szondán át kell táplálni őket. Ilyen táplálásra van szükség a hazai kórházakban az intenzív osztályon, a gégészeten, a sebészeten, az idősek ápolása, valamint a gyomor- és bélrendszeri betegségek esetén is. Évente hány beteget érinthet ez a módszer?
– Több tízezret, s csak látszólag elhanyagolható kérdésről van szó, hiszen az egyénre szabott táplálás a gyógyulást segíti elő, míg a helytelen a kórházban töltött napok számát növeli, s kockázatok, például betegségek kialakulásához vezethet. A Magyar Mesterséges Táplálási Társaság 1996-ban húsz szakmai szervezet aláírásával kiadott egy állásfoglalást, e szerint enterális táplálás csakis tápszerrel valósítható meg, mivel a házilag készített turmixokkal nem lehet megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagot a beteg szervezetébe juttatni. A hazai gyakorlatban ez nem valósul meg, a kórházak konyháikon májkrémből, tojásból, tejből és mézből készítik el saját – általában az előírtnál kisebb tápértékű – turmixaikat. 2002-ben az Európai Tanács létrehozott egy szakértői testületet, amely a kórházi alultápláltság ellen lép fel, s 2003-as, minden ország egészségügyi minisztériumához eljuttatott álláspontjuk is a gyári turmixok alkalmazását kéri.
– A gyári turmixok biztosan drágábbak, s a kórházak ezen akarnak pénzt megtakarítani.
– Korábban szintén vizsgáltuk a tápszerek költségeit. A helyben készített turmix rezsiköltségeivel, a gépek amortizációjával, a ráfordított munkaidővel együtt számolva, s a gyári tápszerkészítmény felhasználásával is naponta közel 1150 forintba kerül egy fő ellátása.
– A gyakorlat szerint nálunk a húsz évvel ezelőtt is ismert táplálási módszert alkalmazzák: házilag keverik ki a kórházi turmixot. Tíz kórházban – hét vidékiben és három fővárosiban – „lestek be a kukta alá”, azaz vizsgálódtak a konyhában. Sajnos többnyire nem megfelelő tápanyagtartalommal rendelkező turmixokkal találkoztak, sőt…
– A vizsgálat szellemi atyja voltunk, de nekünk nincs laboratóriumunk, ezért az ÁNTSZ munkatársai vették a mintákat, és az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet munkatársai elemezték 2004 novemberében. Az értékeléskor kiderült, a vizsgálat annak ellenére zárult megdöbbentő eredménnyel, hogy a mintákat a lehető legsterilebb körülmények között vették: reggel, még a kórházi konyhában vizsgálták a turmixokat, ráadásul a mintavételről előre értesítették az érintett kórházakat. A vizsgált esetek majdnem felében a turmixok bizonyos tápanyagokból akár 50 százalékkal kevesebbet tartalmaztak, mint ahogy azt a kórházak állították. Így például 30 mintából 12 esetben 2000 kalória helyett mindössze 1570– 1800 kalóriát tartalmazott a – májkrémből, mézből, tojásból és egyéb alapanyagokból készült – turmix. A vizsgált kórházi turmixokat általánosan jellemezte a magas koleszterintartalom és a kívántnál alacsonyabb vitamintartalom. Kevés volt az ásványi anyag, és a tápanyagok dietetikai szempontból sem feleltek meg az előírásoknak: a koleszterin, a só és a foszfor a vizsgált minták több mint felében kétszer-háromszor haladta meg az előírt mértéket. A fehérje- és a zsírtartalom a legtöbb esetben magasabb volt a kívánatos mennyiségnél, viszont például a szénhidrátok rendkívül alacsony hányadban találtattak meg, a hozzáadott cukor a szondatápok fele esetében meghaladta a tíz energiaszázalékot, ami az ajánlatos határt túllépi. A turmixok nincsenek pasztőrözve. Tény, hogy komoly higiénés rendszabályokat nem tudnak betartani a turmixoknál. A reggel készült tojásos, tejes, néhol tejfölös turmix délután kerül a beteg elé. Sajnos, fény derült arra a megdöbbentő tényre is, hogy a kórházi konyhán készült táplálékok nagy része fertőző baktériumot is tartalmaz: az esetek harmadában, tíz esetben találtak a készítményekben ürülékre utaló nyomokat (E. faecalis baktériumot).
– Ezt követően kellett volna az egészségügyi miniszternek vagy az országos tiszti főorvosnak vizsgálatot elrendelnie. Csak arra gondolok, hogy az Európai Unióban mindenféle higiéniai előírások vonatkoznak a kórházi konyhákra és illemhelyekre. Esetünkben pedig a csizma került az asztalra, s ez megdöbbentő. Érdemi intézkedés nem történt. Önök, az 1400 dietetikus szakembert tömörítő Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Gyurcsány Ferencnek szerdán kiadott nyílt levelükben a miniszterelnök közbenjárását és a kétségbeejtő helyzet mielőbbi rendezése érdekében szükséges intézkedésék megtételét kérik. „A vizsgálat kezdeményezésekor tisztában voltunk ugyan a klinikai ellátás, ezzel kapcsolatosan pedig a szondatáplálás hiányosságaival, az eredmények azonban bennünket is megdöbbentettek” – fogalmaz a nyílt levél. „A vizsgált kórházi turmixok több esetben olyan veszélyes baktériumokat – többek között székletbaktériumokat – tartalmaztak, melyek a legyengült betegeknél komoly fertőzéseket okozhatnak” – szól a levél. „Annak ellenére, hogy mind az egészségügyben dolgozók, mind pedig a betegek és a szélesebb nyilvánosság is megdöbbenéssel értesült a lesújtó vizsgálati eredményekről, a kórházi szondatáplálás körülményei továbbra sem javultak” – teszi hozzá az írás. Miért fordultak a miniszterelnökhöz?
– Az OÉTI az ÁNTSZ, az ÁNTSZ pedig az Egészségügyi Minisztérium felügyelete alá tartozik, mi pedig egy civil szervezet vagyunk, ezért úgy gondoltuk, hogy nekik kell a visszásságra utaló eredményeket bemutatni, s az intézkedéseket megtenni. Márciusban velük közösen kiértékeltük a vizsgálat elkeserítő és megdöbbentő anyagát, és ezt követően gyakorlatilag nem történt semmi. Egy hónappal ezelőtt a média már beszámolt a döbbenetes vizsgálati eredményről, de még annak hatására sem mozdult semmi. Nekünk választanunk kellett: tegyük a fiókba a dolgokat, s várjunk a csodára, vagy cselekedjünk? Így született meg a miniszterelnöknek írt nyílt levél.
– Reméljük, a politika nem áll bosszút önökön, sőt talán a dietetikusok elismertsége is növekedhet.
– Kiemelten közhasznú szakmai szervezet vagyunk, nem politizálunk, tevékenységünket nem politikai érdekek mentén gyakoroljuk. A dietetikusszakma megítélése valóban elkeserítő. Nem kell mondani, hogy a hazai gyakorlattól eltérően külföldön táplálásterápiai team vesz részt a gyógyító munkában. Jómagam az USA-ban részt vettem a gyakorlati csapatmunkában, ahol a dietetikus, a szociális munkás, a gyógytornász, a gyógyszerész, az ápoló és a pszichológus az orvossal egyenlő félként vesz részt a viziteken, s egyénre szabott energiaszükséglet alapján táplálják a betegeket. A hazai gyakorlat a legtöbb helyen alkalmatlan a betegek elfogadható ellátására. Ugyanakkor a betegek hagyományos étkeztetése legalább ilyen siralmas képet mutat. – A bent fekvők többsége lefogy a kórházi napok alatt, s ez nemcsak a pszichés állapot, a beavatkozások miatt történik, hanem azért is, mert az amúgy is minimális kosztot jó részük meg sem eszi. Az ételek legalább negyven-hatvan százaléka kerül vissza ételmaradékként a konyhára, azt azonban senki sem nézi, vajon miért nem tudta megenni a beteg. Luxus, hogy egyes intézményekben tömegesen dobják ki az ételt, miközben a betegek többsége alultáplált, ami csak tovább növeli a gyógyítási költségeket. Ugyanis az ő gyógyszerköltségeik igazoltan magasabbak, hosszabb ideig vannak a kórházban, és több a szövődményük, mint jól táplált betegtársaiknak. A munkám során találkoztam egy öreg néni esetével. Az idős hölgy a kórházban egy hete nem eszik. – Nem eszik, mert nincs étvágya – állapították meg róla. A rokonai nem látogatták, s nem derült ki, hogy azért nem eszik, mert fizikailag képtelen arra, hogy a kanalat a szájához emelje. Ellentét erre egy dán példa, ahol a kórházakban kifestették a falakat, és megkérték a dolgozókat, hogy mosolyogjanak. Ugrásszerűen megnőtt az elfogyasztott étel mennyisége. Na de, kérem, maradjunk a realitásoknál…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.