MI A MAGYAR?

MN
2005. 09. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pusztán csaknem kivétel nélkül minden család tartott több-kevesebb disznót, s nagyon élhetetlen ember volt az, akinek nem volt disznaja. A puszta legszegényebb embere, a kistanyás is minden évben vágott egy-két disznót. […]
Régebben ősszel kezdték el hizlalni a disznót. Amikor volt már árpa, a hízónakvalót jobban tartották. Továbbra is kijártak legelni, együtt tartották, de külön etették őket, bár ezeket még nem fogták be. Csattogtatással, ostorral történt a különválasztásuk. A jobb moslékot nagyon könnyen megtalálta a disznó. Egy hét alatt megszokta a különetetést. A befogásra váró disznó ivós árpamoslékot kapott. Az árpaliszt csak ivósan ehető, különben a szájpadlásra ragad. Ivós moslékkal kimoslékulták, kitágították a gyomrát. Naponta kétszer kapott enni, javult is szépen.
A hízót a pusztán is szeptember 1-jén, Egyed-napkor fogták be. Ezentúl már nem járt ki legelni. Csak járatni hajtották ki alkalomadtán. Ha nem volt akol, inni mindig kieresztették, s ekkor egyúttal fordultak is egyet. A befogás napjától kezdve kukoricát is kapott. A gyönge kukoricát csutástól együtt, baltával összevágták az etetés helyén. Eleinte csak keveset adtak neki. Azután moslékból adtak kevesebbet s kukoricából pedig többet. Amikor a kukorica megérett, s a csutát már nem ette meg, akkor csövestől adták. Voltak olyanok is, akik így hizlalták meg a disznót. Nem csömörlött meg, mert a régi fajta kukoricát csak lassan lehetett enni, evése több bajjal járt, s így nem zabálta meg. Eleinte szárazon, később áztatva ette a kukoricát. Az avas kukoricát mindenképpen áztatták, mert megunta a foga. Annyit adtak neki, hogy jóízűen megegye, de ne lakjon nagyon jól. Ha szemet hagyott, sokat kapott. „A fene ögye mög, már nem öszik” – mondták ilyenkor, s kiéheztették.
A szemes kukoricáról öt-hat hét múlva áttértek a vegyes darára. Először a darából keveset kapott, s a kukoricából is elvettek. A darának fele vagy egyharmada árpadara volt. Összekeverve őrlették. Sokszor végig megmaradt ez az arány, de sokszor – különösen a vége felé – csupa kukoricadarával etették. A hízó is kétszer kapott enni naponta. Amikor darára tértek át, rövidesen a szemet teljesen elvonták, s azután már kemény darát evett. Csak „passzióból” kapott néha szemet. Ekkorára rendszerint nehéz lett a jószág, megunta az állást, lefeküdt, s nem kellett neki a kukorica. A moslékot, darát evés előtt keverték meg. Mikor nagyon hideg volt, hogy a dara ne fagyjon a vályúhoz, langyos vízzel keverték meg, de sokan hideg vízhez szoktatták a disznót.
Három-négy kg eleséget kapott egy hízó naponta. A süldőnek elég volt három kg is, viszont éves múlt jószágnak négy kg kellett. Ötöt is fölvett, de nem volt célszerű odaadni, mert megcsömörlött, s akkor még a napi négy kg-ot sem ette meg. Úgy mondták, hogy naponta egy kg-ot hízik a disznó, de nem mindegyik. Általában 70-80 dkg-ot hízott egy nap.
Általában csak egy hétre való kukoricát daráltak meg, hogy meg ne keseredjen. Ha árpával keverték, akkor tovább elállt. Sokan ládában, kevesebben hordóban tartották a darát. Néhol a tiszta kamra földjére öntötték. A nyers kukoricadara hamar keseredett, s elrontotta a disznó étvágyát.
A hízó alá szalmát nem tettek, anélkül is melegük volt. Legföljebb homokot tettek a disznóólba. Rendszerint kijártak ganézni az akolba. Nyáron, meleg időben a hízókat kiengedték fürödni, vagy az akolban meglocsolták. Egyesek nem szerették a hízókat füröszteni, mert akkor a súlyából levontak. Szántay István megmondta a hízókat átadás előtt, a koloncokat bicskával levágta. Csak szemmel mérték a pusztán a disznó súlyát. Némely ember pontosan megmondta, s nem sokat tévedett.
Nagy Gyula: Paraszti állattartás a Vásárhelyi-pusztán (1968)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.