Ha Mátraalja, akkor Szőke

Muray Gábor
2005. 10. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csodálatos szép a Mátraalja, csodálatos szép szőlők teremnek ott, s akad helyi gazda, akinek barikolt chardonnay-ját az Egyesült Államokban is isszák. Szőke Mátyás, Matyi bácsi éppen ilyen. A budai Várnegyedben beszélgetünk: ebben a hónapban a Mátraalja vendégszerepel a Magyar Borok Házában. Megtudom, kaliforniaiak, japánok, hollandok kóstolnak Matyi bácsinál, és kóstolói törzsvendégként járnak vissza hozzá. A sikereket pedig csakis magának, szívósságának, előrelátásának köszönheti. Nem utolsósorban a Mátraalja iránt érzett hűséges szeretetének.
– Mintha kezében tartaná a Mátra a szőlőhegyeinket. A Mátraalja a hegyvidékek között a legnagyobb szőlőterülettel rendelkezik – mondja –, tengerszint feletti magassága, adottságai, talajviszonyai kiválóak, elismert tény, hogy a legszebb illatos borok itt teremnek.
Hogy miért van mégis hátrányban? Mert a pártállami rendszerben szőlőinek nagy részét Egerben dolgozták fel, és egri néven hozták forgalomba. A kilencvenes években pedig nem alakultak ki azok a kis üzemek, családi gazdaságok, amelyek ma Eger, Szekszárd vagy Villány borászatát meghatározzák. A fiatal pincék nagyon nehezen boldogulnak. A már elismert gazdák egyeduralmát szinte lehetetlen megtörni, és Matyi bácsi szomorúan mondja: a fiatalok már bele sem kezdenek. – Évek óta nem láttam épülő pincét. Sok szőlő parlagon maradt, de úgy érzem, jövőre még többen abbahagyják. A termelés már az önköltséget sem hozza vissza – legyint.
Ha Mátraalja, akkor Szőke. A Szőke család emberemlékezet óta borászkodik, Matyi bácsi maga is továbbadta a tudást: két fia van, a kisebbik borászként végzett. Lesz, aki továbbviszi majd a családi örökséget, ez vezérelte őt a pince megépítésében. Kilencvenben palackozót, feldolgozóüzemet, bemutatótermet, pincéket építettek, kilencvenkettőben már exportáltak. Büszkeségüket, a chardonnay-t három éve Kaliforniába szállítják. A szelekcióra egy kaliforniai kereskedő házaspár figyelt fel Brüsszelben. Néhány korty miatt utaztak Gyöngyöstarjánig, és megszületett az üzlet. Amikor a reduktív borok divatjáról és a Nyugat majmolásáról beszélünk, annyit mond: legyünk büszkék mi, magyarok arra, amink van, a hagyományos fahordós érlelésre éppen úgy, mint a hazai fajtákra, a hazai gyümölcsre. Mert ilyen ízek máshol nincsenek. Szőke Matyi bácsi bejárta a világot, de nem tudná elképzelni, hogy máshol, hogy városban éljen. Mi szerethető van Gyöngyöstarjánban a Mátra lábain, a gyönyörű szőlőkön, a csodálatos borokon és a pincéken kívül? – Madárcsicsergés – mosolyog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.