Albin 2024. március 1.
logo

Egységes gazdasági tér

Neszméri Sándor
2005.11.24. 00:00

A felvidéki magyar doktoranduszok és fiatal kutatók Kempelen Farkas Társasága szervezte meg Révkomáromban azt a gazdasági fórumot, amelyen szlovákiai magyar vállalkozók, polgármesterek és közgazdászok találkoztak Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével és Matolcsy Györggyel, a párt gazdasági konzultációjának vezetőjével. A téma a Kárpát-medence gazdasági fejlődésének távlatai, azon belül az anyaországi és a határon túli magyar vállalkozók és vállalatok eddiginél jobban koordinált és ezáltal hatékonyabb együttműködése volt. A révkomáromi fórumon Matolcsy György a konzultáció céljait ismertette. Mint mondta: biztatásul azoknak, akik a Felvidékről bekapcsolódnak ebbe a munkába, hiszen valóban arról van szó, hogy felmérjék a gazdaság szereplőinek igényeit.
Orbán Viktor a konzultációk eddigi tapasztalatairól szólva leszögezte: a gazdaság szereplőiben megvan az a potenciál, amely képes egy új gazdaság felépítésére. Arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság tulajdonképpen két részből áll, két gazdaság van: a nemzetközi és kisebb mértékben a magyar nagyvállalkozók, legtöbbször multinacionális cégek és a kis- és a középvállalkozók által működtetett gazdaság, amely bár a legtöbb embert foglalkoztatja, a túlélésért küzd nap nap után. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor vázolta a konzultációk alapján világosan jelentkező igényeket, célokat: csökkenteni a kis- és a középvállalkozók adóterheit, leépíteni a fejlődésüket gátló bürokráciát. A kis- és a középvállalkozókat ezenkívül hazai állami megrendelésekkel is támogatni kell – ahogy ez tapasztalható Franciaországban vagy Németországban, ahol nem okoz gondot „patrióta gazdaságról” beszélni.
Orbán a következő 10-15 esztendő nagy kihívásának nevezte, hogy a határon túli magyarságról ne kisebbségi jogain, kulturális és nyelvi identitásán keresztül értekezzünk, hanem mint az egységes Kárpát-medencei magyar gazdaság szereplőiről. Szerinte az unióban légiesült határok még inkább eltűnnek majd, ha a schengeni övezethez tartozik Szlovákia és Magyarország. Fel kell készülni arra, hogy valóban szabad legyen a vállalkozás, a munkaerő foglalkoztatása mindkét oldalon. „Ki kell használnunk azt a természetes adottságot, hogy a határ mentén élő emberek egy nyelvet beszélnek, egyazon kulturális hagyományokkal és történelmi tapasztalatokkal rendelkeznek, és a térségek gazdasági adottságai is azonosak.” Orbán szerint a következő 10-15 év igazi kérdése, hogy élni tudunk-e ezekkel az adottságokkal.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.