A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Egységes gazdasági tér

Neszméri Sándor
2005. 11. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felvidéki magyar doktoranduszok és fiatal kutatók Kempelen Farkas Társasága szervezte meg Révkomáromban azt a gazdasági fórumot, amelyen szlovákiai magyar vállalkozók, polgármesterek és közgazdászok találkoztak Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével és Matolcsy Györggyel, a párt gazdasági konzultációjának vezetőjével. A téma a Kárpát-medence gazdasági fejlődésének távlatai, azon belül az anyaországi és a határon túli magyar vállalkozók és vállalatok eddiginél jobban koordinált és ezáltal hatékonyabb együttműködése volt. A révkomáromi fórumon Matolcsy György a konzultáció céljait ismertette. Mint mondta: biztatásul azoknak, akik a Felvidékről bekapcsolódnak ebbe a munkába, hiszen valóban arról van szó, hogy felmérjék a gazdaság szereplőinek igényeit.
Orbán Viktor a konzultációk eddigi tapasztalatairól szólva leszögezte: a gazdaság szereplőiben megvan az a potenciál, amely képes egy új gazdaság felépítésére. Arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság tulajdonképpen két részből áll, két gazdaság van: a nemzetközi és kisebb mértékben a magyar nagyvállalkozók, legtöbbször multinacionális cégek és a kis- és a középvállalkozók által működtetett gazdaság, amely bár a legtöbb embert foglalkoztatja, a túlélésért küzd nap nap után. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor vázolta a konzultációk alapján világosan jelentkező igényeket, célokat: csökkenteni a kis- és a középvállalkozók adóterheit, leépíteni a fejlődésüket gátló bürokráciát. A kis- és a középvállalkozókat ezenkívül hazai állami megrendelésekkel is támogatni kell – ahogy ez tapasztalható Franciaországban vagy Németországban, ahol nem okoz gondot „patrióta gazdaságról” beszélni.
Orbán a következő 10-15 esztendő nagy kihívásának nevezte, hogy a határon túli magyarságról ne kisebbségi jogain, kulturális és nyelvi identitásán keresztül értekezzünk, hanem mint az egységes Kárpát-medencei magyar gazdaság szereplőiről. Szerinte az unióban légiesült határok még inkább eltűnnek majd, ha a schengeni övezethez tartozik Szlovákia és Magyarország. Fel kell készülni arra, hogy valóban szabad legyen a vállalkozás, a munkaerő foglalkoztatása mindkét oldalon. „Ki kell használnunk azt a természetes adottságot, hogy a határ mentén élő emberek egy nyelvet beszélnek, egyazon kulturális hagyományokkal és történelmi tapasztalatokkal rendelkeznek, és a térségek gazdasági adottságai is azonosak.” Orbán szerint a következő 10-15 év igazi kérdése, hogy élni tudunk-e ezekkel az adottságokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.