A sütőipar mínuszban zárja az évet

Erdősi Csaba
2005. 12. 28. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszteséggel zárja az idei évet a hazai sütőipar. Az ok egyszerű: a pékségek nem vagy csak részben tudták érvényesíteni áraikban az évközi gázdrágulás miatt megnövekvő önköltséget. A január tizennyolcadikai újabb nyolcszázalékos tarifaemelés miatt ráadásul a jövő évet sem kezdik vérmes reményekkel a sütödék.
Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára elmondta, hogy 2006 elején 230–250 forintos kiskereskedelmi kenyérárra – az egykilós fehér kenyérről, vagyis a legkeresettebb alaptermékről van szó – lenne szükség ahhoz, hogy a szektor nyereségessége visszaálljon. Hogy a pékségeknek sikerül-e a közeljövőben egyenesbe jönniük, vagy pedig a vállalkozások tőkeszegényebb része rövid úton végleg tönkremegy, az alapvetően a nagy áruházláncok hozzáállásán múlik. A kenyér ára ugyanis attól függ, mennyit hajlandók adni érte a multik, és úgy tudjuk, a sütödéket képviselő szervezetek folyamatos tárgyalásban vannak velük. Az egyeztetéseket azonban az ellentétes érdekek és az egyenlőtlen erők jellemzik: az áruházláncok erősek és alacsony beszállítói árat követelnek; a pékek gyengék, s így alig-alig tudják feljebb vinni az árakat. Egyes vélemények szerint a huzavona tétje nem csak a hazai sütőipari vállalkozások megmaradása. Ha a magyar pékségek elbuknak, eltűnnek velük a hagyományos technológiával készült sütőipari termékek is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.