időjárás -3°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Erdélyiekkel kopogtat az SZDSZ

Kristály Lehel
2006.02.23. 00:00

Erdélyi magyarok segítségét is igénybe vette kampányához a Szabad Demokraták Szövetsége – értesült lapunk: a liberális párt a Székelyföldről toborzott aktivistákat az SZDSZ kopogtatócéduláik összegyűjtéséhez.

Székelyek gyűjtötték az ajánlószelvényeket Bőhm András számára is, aki az SZDSZ XI. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje. A politikus megerősítette értesülésünket. – Mi ebben a csodálatos? – kérdezett vissza érdeklődésünkre. Felvetésünkre – miszerint az erdélyiek úgy érezhetik, hogy az SZDSZ hátat fordított nekik, amikor elutasította a kettős állampolgárság megadását – azzal reagált: „Ez olyan általánosítás, amivel az erdélyi magyarok nem értenének egyet.” Bőhm András hozzátette: 1990 óta tartó baráti kapcsolatok fűzik össze pártját egyes erdélyi magyarokkal, akik régóta segítik az SZDSZ munkáját. Azt egyelőre nem sikerült kiderítenünk, hogy vajon az SZDSZ kért-e tőlük munkavállalási engedélyt vagy fizettek-e az alkalmi munkások után személyi jövedelemadó-előleget, társadalombiztosítási hozzájárulást.
*
Köztudomású: az SZDSZ a kettős állampolgárságról tartott népszavazás előtt nemmel való szavazásra buzdította az anyaországiakat.
Eörsi Mátyás liberális politikust ennek következményeként zajosan fogadták tavaly márciusban tüntetők Kolozsváron. A képviselő az egyetemen akart előadást tartani, amikor a tiltakozók útját állták, s közben a tüntetők a népszavazás eredményére utaló, tiltakozó jelszavakat skandáltak. Az egyik ott terjesztett szórólap szerint Eörsi Mátyás nemcsak tetteivel, de nyilatkozataiban is megtagadta a magyar nemzetet, s még Funarnál is több kárt okozott a kolozsvári magyarságnak. Hasonlóképpen végződött Kuncze Gábor pártelnök tavaly decemberi nagyváradi látogatása is. Azon a nyilvános fórumon, amelyet a városban tett látogatásakor tartottak a helyi Ady Endre Gimnáziumban, kifütyülték a politikust.
Az erdélyi magyarok gazdasági kiszolgáltatottságát nemcsak a liberálisok használták ki. Emlékezetes, hogy a kettős állampolgárságról tartott referendumot megelőzően, 2004 novemberében az SZDSZ mellett az MSZP is székelyeket használt fel, amikor a székelyudvarhelyi Infopress Nyomdában készíttették el a szocialista párt kampánykiadványát, a nemmel való szavazásra buzdító Felelős döntést. Kiderült, az is: Gyurcsány Ferencnek haszna származik a nyomtatásból, mivel a nyomda egy – az ő érdekeltségébe tartozó – Altus-leányvállalattól veszi a nyomáshoz szükséges gumihengereket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.