Erdélyiekkel kopogtat az SZDSZ

Erdélyi magyarok segítségét is igénybe vette kampányához a Szabad Demokraták Szövetsége – értesült lapunk: a liberális párt a Székelyföldről toborzott aktivistákat az SZDSZ kopogtatócéduláik összegyűjtéséhez.

Kristály Lehel
2006. 02. 23. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székelyek gyűjtötték az ajánlószelvényeket Bőhm András számára is, aki az SZDSZ XI. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje. A politikus megerősítette értesülésünket. – Mi ebben a csodálatos? – kérdezett vissza érdeklődésünkre. Felvetésünkre – miszerint az erdélyiek úgy érezhetik, hogy az SZDSZ hátat fordított nekik, amikor elutasította a kettős állampolgárság megadását – azzal reagált: „Ez olyan általánosítás, amivel az erdélyi magyarok nem értenének egyet.” Bőhm András hozzátette: 1990 óta tartó baráti kapcsolatok fűzik össze pártját egyes erdélyi magyarokkal, akik régóta segítik az SZDSZ munkáját. Azt egyelőre nem sikerült kiderítenünk, hogy vajon az SZDSZ kért-e tőlük munkavállalási engedélyt vagy fizettek-e az alkalmi munkások után személyi jövedelemadó-előleget, társadalombiztosítási hozzájárulást.
*
Köztudomású: az SZDSZ a kettős állampolgárságról tartott népszavazás előtt nemmel való szavazásra buzdította az anyaországiakat.
Eörsi Mátyás liberális politikust ennek következményeként zajosan fogadták tavaly márciusban tüntetők Kolozsváron. A képviselő az egyetemen akart előadást tartani, amikor a tiltakozók útját állták, s közben a tüntetők a népszavazás eredményére utaló, tiltakozó jelszavakat skandáltak. Az egyik ott terjesztett szórólap szerint Eörsi Mátyás nemcsak tetteivel, de nyilatkozataiban is megtagadta a magyar nemzetet, s még Funarnál is több kárt okozott a kolozsvári magyarságnak. Hasonlóképpen végződött Kuncze Gábor pártelnök tavaly decemberi nagyváradi látogatása is. Azon a nyilvános fórumon, amelyet a városban tett látogatásakor tartottak a helyi Ady Endre Gimnáziumban, kifütyülték a politikust.
Az erdélyi magyarok gazdasági kiszolgáltatottságát nemcsak a liberálisok használták ki. Emlékezetes, hogy a kettős állampolgárságról tartott referendumot megelőzően, 2004 novemberében az SZDSZ mellett az MSZP is székelyeket használt fel, amikor a székelyudvarhelyi Infopress Nyomdában készíttették el a szocialista párt kampánykiadványát, a nemmel való szavazásra buzdító Felelős döntést. Kiderült, az is: Gyurcsány Ferencnek haszna származik a nyomtatásból, mivel a nyomda egy – az ő érdekeltségébe tartozó – Altus-leányvállalattól veszi a nyomáshoz szükséges gumihengereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.