Kelendő a döghús Hernádcécén

Állattetemeket vittek el a napokban a hernádcécei sertéstelepről. Még nem tudni, hányan fogyasztottak a – valószínűleg betegségben elhullott – disznók maradványaiból. A rendőrség ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés miatt indított eljárást. Az ügynek egyelőre egy gyanúsítottja van. A dögszerzés önmagában nem bűncselekmény, a rossz hús továbbadása, felkínálása másnak azonban törvénybe ütközik.

Tolcsvai L. László
2006. 02. 06. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sertéstetemeket hordott el helybéliek egy csoportja egy hernádcécei húsüzemből. Az állatok maradványaiból ételt készítettek, de az alapanyagból másoknak is adtak a borsodi településen. Az encsi kapitányság a rendőrség közleménye szerint nyomozást indított ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés bűntette miatt. A feljelentés a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságra érkezett, így az elsődleges vizsgálati cselekményeket a megyei nyomozók a területileg illetékes rendőrökkel közösen végezték el. Egy hernádcécei férfit gyanúsítottként hallgattak ki, az ő lakásában a házkutatáskor húsféleségeket foglaltak le, amelyeket szakértői vizsgálatra Debrecenbe szállítottak. Az elfogyasztott sertések zöme az eddigi adatok szerint tüdő-, illetve mellhártyagyulladásban pusztult el. A rendőrök a szakértői jelentés ismeretében döntenek arról, hogy milyen irányban folytatódjék az eljárás. Arra kíváncsiak, milyen veszélynek volt kitéve az, aki evett a húsból.
A dögszerzés önmagában nem bűncselekmény, a rossz hús továbbadása, felkínálása másnak azonban törvénybe ütközik. Értesülésünk szerint nem pénzért cserélt gazdát a szétbontott tetemből készült húsáru, hanem kézen-közön vándorolt egyik családtól a másikig. Kereskedelmi, bolti forgalomba sem került belőle.
A megye több településén és Miskolcon, a Búza téri piac pecsenyesütőinél is ellenőrzéseket tartottak az elmúlt hét végén az ÁNTSZ munkatársai. Összesen 21 vendéglátó- és étkeztetőegységet vizsgáltak meg, különös gondot fordítva a húsfélék eredetének igazolására. Valamennyi helyen számlákkal igazolták a hús eredetét – nyilatkozta tegnap az MTI-nek Radóczy Mariann, a borsodi ÁNTSZ ügyeletes orvosa.
A helybeliek szerint többéves hagyomány keltette fel a napokban a közvélemény érdeklődését, a hernádcécei sertéstelepen ugyanis a rendszerváltás óta minden reggel megjelennek a környékbeli romák. Műszakváltás után, hat és fél hét körül a gondozók kézikocsikkal hordják ki az állati tetemeket a tárolókonténerhez. Tucatnyi ember várja őket, s az alkalmi hentesek nagy szakértelemmel válogatják szét a használható és felesleges árut. Van, aki egyben visz el malacot, a többség viszont késsel, bárddal felszerelkezve érkezik a helyszínre. A combot, lapockát, karajt, a belsőséget feldarabolják, majd csak az ehetőnek vélt húsdarabokat viszik haza.
A félszáz gondozó egyike közölte: hallgatólagos egyezség alapján a vezetők közül senki sem tiltakozik amiatt, hogy elhordják az elhullott állatokat, mert legalább addig is békén hagyják az egészséges sertéseket, nem kell tartani a sorozatos lopásoktól. Korábban biztonsági őrök óvták a telepet, de túl drágának bizonyult a védelem, ezért az utóbbi időben mindössze egy éjjeliőr, valamint az ügyeletes ellető dolgozik éjszakánként. Bűncselekmény mostanában nem történt, a reggeli „húskiszállítás” viszont a hernádcécei élet szerves részévé vált.
Az alsócécei G. János szerint az összeszedett állatoknak többnyire semmi bajuk sincs, a pusztulás oka leginkább az ellés, valamint az, hogy a hízók agyontapossák egymást. Egy vizsolyi férfi azt mondta: évek óta hordja a sertéscombot és belsőséget népes családjának, eddig azonban semmilyen betegség nem ütötte fel a fejét a házban. – Jól meg kell főzni a húst, aztán semmi gond – folytatta. – A belsőségből különösen finom ételeket készítenek az asszonyok, átmosott belekbe töltik az ízletes krumplihurkát.
A Szerencsi Mezőgazdasági Rt. telepén tizenhatezer sertést tartanak. Tóth Imre, a korábbi tenyésztési vezető felhívta a figyelmet, nyugdíjba vonulása előtt már fénykorát élte a dögevés a környéken. Az elhullott állatok aránya meghaladja a tíz százalékot Hernádcécén, tehát évente körülbelül ezerhatszáz sertés pusztul el. E kategóriába tartozik a szopós malac, a hízó, az anyadisznó és a tenyészkan is, tehát a napi veszteség számottevő. Öt-tíz ember várja reggelenként az éjjeli termést a tetemtárolónál, s mielőtt összekeveredhetne a friss hús a régivel, átveszik a gondozótól. Tóth Imre szerint sokan élnek a helyi „húsiparból”. – Azok is mennek a dögért, akik sosem fogyasztanák el. Olcsón eladják a húst az ismerősöknek, s a pénzért rendes ételt vesznek maguknak.
A Szerencsi Mezőgazdasági Rt. vezetőjét lapzártáig nem értük el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.