Rászoruló diplomácia

Kényelmetlen diplomáciai helyzetbe került Magyarország, miután Mongólia – sajtóértesülések szerint – anyagi segítséget ajánlott fel az ulánbátori magyar képviselet fenntartására. Egyetemi tanárok egy csoportja levélben tiltakozott a nagykövetség tervezett bezárása ellen.

Pataky István
2006. 02. 24. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mongólia kész saját költségen fenntartani az ulánbátori magyar nagykövetséget, mivel az ázsiai ország gazdasági és kulturális szempontból egyaránt „európai kapuként” tekint hazánkra. Ezt a felajánlást a Heti Világgazdaság értesülései szerint Cakjagijn Elbegdorj mongol kormányfő fogalmazta meg egy Gyurcsány Ferencnek címzett levélben. Mint ismeretes, két magyar külképviseleti iroda zár be az ősszel született kormányhatározat értelmében, a feladatokat részben utazó nagykövetek és konzulok, valamint – más államok nagykövetségein tevékenykedő – úgynevezett laptop-diplomaták látják el. Németországban a bonni és a stuttgarti külképviselet zár be, ezek helyett azonban Düsseldorfban főkonzulátus létesül. Bezár az ulánbátori, a Ho Si Minh-városi nagykövetség, a limai, bogotái és montreali főkonzulátus. A Külügyminisztérium érvelése szerint a bezárásokról elsősorban a költségtakarékosság jegyében döntöttek, éppen ezért azt szerettük volna megtudni a külügyi tárca szóvivőjétől, hogy elfogadják-e a mongol anyagi felajánlást. Polgár Viktor szokatlannak minősítette az ulánbátori javaslatot, így lapunknak nem kívánt reagálni az üggyel kapcsolatban.
A magyar–mongol kulturális kapcsolatokért aggódó egyetemi tanárok egy csoportja nemrég – Kara György professzor megfogalmazásában – levélben fordult a kabinethez, amelyben a döntés visszavonását javasolják. „A Magyar Tudományos Akadémia és a Mongol Tudományos Akadémia együttműködési szerződése öt évtizedes múltra tekint vissza, keretében a magyar és a nemzetközi tudományos világ sikereit gyarapító kutatások valósultak meg, köztük néhai Kaszab Zoltán akadémikus entomológiai felfedezései. Magyar kutatók rendszeresen látogathatnak és dolgozhatnak Mongóliában a helyi hatóságok és az ulánbátori magyar nagykövetség segítségével. Tizennégy év óta közösen támogatott expedíciók mennek Mongóliába, ahol részünkről a magyarság őstörténetének tanulmányozása számára is jelentős, nomadizmussal kapcsolatos anyagok tömegét sikerült gyűjteni és kiadni. A mongolok, részben a közös szavaink alapján, rokonaiknak tekintenek minket, ami kedvez kapcsolatainknak” – áll a dokumentumban, amely arra is kitér, hogy az ulánbátori követség működésének megszüntetése elhanyagolható megtakarítást jelent, ugyanakkor ezzel Magyarország elveszítheti a csaknem hatmillió dolláros, magyar pozitívumú és növekvő áruforgalom nyereségét, a mongol főváros kiemelt részében álló követségi épületét és nem utolsósorban a közép-ázsiai ország politikai elitjének s általában Mongólia népének rokonszenvét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.