időjárás 29°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Felszökő kampányláz

Czirják Imre
2006.04.18. 22:00

Szocialista fenyegetőzésektől sem mentes a kampány Berettyóújfaluban, ahol az első forduló szoros eredményt hozott a két nagy párt jelöltjei között. A megfélemlítés, fenyegetőzés, úgy tűnik, a kampány részévé vált.

Ha nem kér többé a félelemből, ne támogassa a Fideszt! – áll Gyula Ferencné berettyóújfalui MSZP-s országgyűlési képviselőjelölt szórólapján. – Hétfőtől ide fogtok járni segélyért, ki foglak rúgatni! – mondták az első forduló előtt a Fidesz számára plakátoló aktivistáknak az MSZP-sek a város munkaügyi központjánál. Galló Ferenc hiába magyarázta, hogy neki saját vállalkozása van, erre a szocialista válasz az volt: Akkor rád küldjük az APEH-ot.
Zajlik tehát a kampány a bihari térség központjában, ahol tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is fórumot tartott, lévén, hogy Berettyóújfaluban az első fordulóban csak minimális előnyt szerzett a szocialisták jelöltje. A megfélemlítés, a fenyegetőzés, úgy tűnik, hogy immár a kampány részévé vált. A múlt héten Nagykereki polgármestere kapott egy levelet Gyula Ferencné ügyvédjétől, amelyben a szocialista jelölt büntetőfeljelentés előkészítéséről „tájékoztatja” a település első emberét, azzal vádolva őt, hogy állásuk elvesztésével „fenyegetett meg” többeket, ha azok az MSZP-s jelöltre szavaznak. Az ügyvédi levél egyik érdekessége, hogy az MSZP-s jelölttel való kapcsolatfelvételre próbálja rávenni a polgármestert, a másik pedig az, hogy egyes állításai nem felelnek meg a valóságnak. Gyula Ferencné ügyvédje szerint ugyanis az első fordulóban a Fidesz–KDNP jelöltje végzett az élen Nagykerekiben, ám a valóság az, hogy néhány szavazattal éppen a szocialista jelölt kapott többet. Kovács Miklósné polgármester nem kívánt nyilatkozni az ügyről a második forduló előtt, Kokas Karolina, Gyula Ferencné ügyvédje pedig elmondta: a levéllel ügyfele kérésének tett eleget.
Ismeretlen tettes elleni büntetőfeljelentéssel fenyegetőzött a választókerületben lévő Biharkeresztes szabad demokrata polgármestere is. Ő azt kifogásolja, hogy olyan plakátok jelentek meg a városban, amely szerint ha az MSZP–SZDSZ kormányon marad, bezárásra ítéltetik a település zeneiskolája. Semlyényiné Mizák Ágota, a biharkeresztesi Fidesz-csoport vezetője elmondta: négygyermekes szülőként ő is félti az egyházi kezelésben lévő intézményt, amelybe 400 gyermek jár. A feljelentéssel való fenyegetést azért is érzi furcsának, mert néhány hónapja már megjelentek olyan cikkek a helyi újságban, amelyek az egyházi intézmények hátrányos megkülönböztetése miatt felhívták a figyelmet a zeneiskola bizonytalan jövőjére. Úgy vélte, tájékoztatni kell az embereket arról, hogy döntésüknek milyen következményei lehetnek, ettől még szavazhatnak az MSZP-re.
Biharkeresztes polgármestere, aki az SZDSZ jelöltjeként indult a választásokon, a szocialista Gyula Ferencné támogatására szólított fel személyes hangú levelében. Állításai összecsengenek a szocialista aspiráns egy másik szórólapjában foglaltakkal, miszerint Vitányi István fideszes képviselő az elmúlt nyolc évben semmit sem tett Berettyóújfaluért és a bihari térségért. Vitányi lapunk kérdésére elmondta: rágalomról van szó. A polgári kormány idején fejlődött a régió, átadtak két új mentőállomást Komádiban és Biharkeresztesen. Beindult az interpici járat, amely a Budapest–Debrecen, Nyíregyháza intercitykhez teremtett gyors és kényelmes összeköttetést, öregek otthona épült Berettyóújfaluban, Újrázon és Kismarján, Biharkeresztesen szintén a Széchenyi-terv segítségével idősek számára felépült a Gondoskodás Háza. A választókörzet minden második településén megújultak a hitélet központjai, két új templom is épült. Felújították Berettyóújfalu vasútállomását és a fiatalok számára Fecskeház is épült a városban. Az MSZP–SZDSZ-kormány az autópálya-építések mellett a térségben semmit nem költött az alsóbbrendű utak felújítására, míg 1998–2002 között 4,6 milliárd forintot költöttek erre a célra. Új Berettyó-híd épült Bakonszeg és Zsáka között, megszüntették Bojt zsáktelepülés jellegét, megépült a Biharkeresztest elkerülő út, felújították a 42-es utat, illetve a Bakonszeg és Berettyóújfalu közötti útvonalat, 2001 augusztusában pedig átadták a volt községházából kialakított múzeumot. Az emberek 1998–2002 között büszkék voltak arra, hogy bihariak, akkor felemelt fejjel jártak, most pedig lehajtott fejjel – mondta Vitányi István. – A felemelt fej jövőképet jelent, a lehajtott fej pedig reménytelenséget – tette hozzá a fideszes jelölt.
Vitányi István elmondta azt is: azért is tartja furcsának a szocialista jelölt, Gyula Ferencné ígéreteit, mert 2002 és 2006 között a megyei szocialista képviselők minden olyan előterjesztést leszavaztak, amely Bihar javát szolgálta volna, úgymint a bárándi elkerülő utat vagy a Püspökladány–Biharkeresztes vasútvonal villamosítását. Vitányi felhívta a figyelmet arra, a szocialista jelölt úgy kampányol most a berettyóújfalui területi kórház fejlesztése mellett, hogy a 2002-ben még stabilan gazdálkodó intézménynek éppen most kellett elküldenie 82 dolgozóját. Hozzátette, ellenzéki képviselőként személyes sikerének tartja, hogy új posta épül a városban, mert a régit Újfalu már kinőtte.
A feszült légkör ellenére a fideszes aktivisták bizakodnak a második forduló sorsát illetően, ám értetlenül állnak az MSZP–SZDSZ akciói előtt. Amint azt a kirúgással, majd APEH-hal megfenyegetett Galló Ferenc lapunknak elmondta, ő már tett ezért a városért, pályázatíróként 140 millió forintnyi óvoda- és 90 millió forintnyi kórházfejlesztési európai uniós támogatás elnyerésében vett részt. – Mi építünk – tette hozzá. Megjegyezte: a forrófejű MSZP-s aktivista körül több helyi szocialista is volt, amikor az megfenyegette őt, amit furcsának tart, hiszen elméletileg közösen dolgoznának a városért.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.