időjárás °C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Megrázó napló a frontvonalból

MN-összeállítás
2006.04.10. 22:00

Harminc évvel a vietnami háború után egy amerikai veterán padlásszobájából került elő az a napló, amely egész Vietnamot, sőt Amerikát is megrázta. Szerzője, Dang Thuy Tram orvosnő huszonhét évesen, 1970-ben egy amerikai támadásban vesztette életét. Édesanyja csak most, a feljegyzések nyomán ismerhette meg lánya életének utolsó heteit. A naplóból eddig csak részletek jelentek meg, Amerikában máris sikerkönyvként beszélnek róla.

A vietnami Anna Frankként emlegetik Dang Thuy Tramot, azt a fiatal orvosnőt, akinek naplója egy amerikai veteránnak köszönhetően maradt fenn és került elő egy évvel ezelőtt – adta hírül a La Repubblica. Dang Thuy Tram 27 éves volt, amikor 1970-ben egy támadásban elesett. A megrázó feljegyzések rendkívül pontosan ábrázolják a lövészárkokban hasaló katonák kétségbeesését és dühét, a légitámadások poklát. Olvasható mindaz, amit az első vonalban szolgáló fiatal nő átélt: a harag és a bátorság, remények és a tervek – írta a La Repubblica. Dang Thuy Tram naplója hasonlít Anna Frankéhoz, akit több hónapos hollandiai bujkálás után végül a Bergen Belsen-i lágerben gyilkoltak meg a nácik a második világháború idején.
A füzet első bejegyzése 1968-as keltezésű. „Szinte érzéstelenítés nélkül operáltam ki egy katona vakbelét – írta a nő. – A fiú nem sírt, és nem üvöltött, csak kiszáradt ajkakkal, mosolyogva biztatott. A fertőzés az egész gyomrát elárasztotta, de hiába kerestem a megoldást, nem találtam. Megsimogattam a haját, és el akartam mondani neki, hogy kétségbe ejt a tehetetlenség.”
A csaknem negyven éve íródott napló egész Vietnamot felbolygatta, és már Amerikában is sikerkönyvként emlegetik, pedig teljes fordítása még nem készült el. Az interneten közreadott részletek megrázták az amerikai társadalmat is, olyannyira, hogy Dang Thuy Tram neve mostanra ott is a megemlékezés szimbólumává lett. Szülővárosában kórházat neveztek el róla, és idegenvezető kalauzolja a turistákat azokra a helyekre, ahol valaha megfordult.
A sors szeszélye folytán a feljegyzések egy amerikai veterán padlásán feledett kofferből kerültek elő. A Frank nevű katona harmincöt évvel ezelőtt, egy lángokban álló faluban botlott a füzetbe, de mint Washington számára értéktelen irományt, a tűzbe vetette volna, amikor tolmácsa belelapozott, és megállította. A naplót csak évtizedekkel később olvasta el a veterán, s akkor döntött úgy, hogy felkutatja a nő hozzátartozóit, s átadja Dang Thuy Tran édesanyjának az írást.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.