időjárás °C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Újraélik Bátán a 2002-es veszedelmet

Borsodi Attila
2006.04.05. 22:00

Míg a Dunakanyar és a főváros fellélegezhet, hiszen a folyó ezen szakaszán lassan megindul az apadás, addig a déli határ közelében csak a hét végére várják a tetőzést. A legkritikusabb a helyzet a Tolna megyei Bátán, ahol 150 házat fenyeget a folyó.
Négy évvel ezelőtt Báta egyszer már a lapok címoldalára kéredzkedett, hiszen a 2002. augusztusi dunai árvíz alkalmával a helyiek ádáz küzdelmet folytattak a megáradt folyóval. Akkor két családot kellett kitelepíteni az árvíz által leginkább veszélyeztetett házakból, eddig szerencsére még nem kellett egyet sem. – Péntek óta folyamatosan végezzük az árvízvédelmi munkálatokat, naponta 80-120 ember dolgozik a gátak megerősítésén, megemelésén – jegyezte meg Sziebert György, a település polgármestere, aki ottlétünkkor is a védelmi munkálatokat irányította felgyűrt ingujjban.
Hozzátette: nagy gondot okozott, hogy a várható legnagyobb vízmagasságról egymásnak ellentmondó információk érkeztek. Először még azt mondták nekik, hogy a vízmagasság elmarad a 2002-es szinttől, majd később azt közölték, hogy 30 centiméterrel magasabb vízállás várható, mint négy éve. A helyieket ezzel szemben az boszszantja, hogy bár sokszor megígérték, mégsem készült el a falut megvédő állandó gátrendszer. – Négy éve, mikor kitelepítettek az árvíz miatt, nagy volt az ijedtség, és mindent megígértek, a helyi lapban is megjelent, hogy olyan töltést építenek, ami teljes biztonsággal megvédi a falut, de ebből nem lett semmi – panaszkodott Gyurkovics Iván.
A katasztrófavédelem Tolna megyei igazgatója tájékoztatta lapunkat az árvízvédelmi munkálatokról. – A védekezés vezetője mindenütt a polgármester, akit a vízügyi szakemberek látnak el információkkal, de a katasztrófavédelem munkatársai is segítenek a gátak megerősítésében, és a védelmi munkálatok lebonyolításában – közölte Mácsai Antal. A szakembereken kívül megjelentek Bátán a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai is, akik a bajba jutott település életét próbálják megkönnyíteni. – Amint a polgármester és a jegyző részéről megérkezett a felkérés, rögtön letelepedtünk ide – fogalmazott Sasvári Gábor, a segélyszervezet munkatársa. Hozzátette: meleg ételt, ásványvizet és hideg élelmiszercsomagokat osztanak majd, és ha a szükség úgy hozza, segítenek a családok ideiglenes kitelepítésében is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.