időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Halasztott állami díjátadó

Pilhál Tamás
2006.08.13. 23:00

Idén bizonyosan nem augusztus 20-án fog botrányt kiváltani az állami kitüntetettek névsora – mint ahogy azt az utóbbi esztendőkben már megszokhattuk –, ugyanis a kormány az október 23-i központi megemlékezéseken adja át a díjakat.

Idén a szokásoktól eltérően az állami kitüntetéseket nem augusztus 20-án adják át, hanem megvárják vele október 23-át, amikor az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának megemlékezései lesznek. A Kormányszóvivői Irodán közölték, hogy az emlékévre való tekintettel halasztják el két hónappal a kitüntetések átadását. Rámutattak: egy 2002-es kormányhatározat értelmében állami kitüntetéseket minden évben kétszer (március 15-én és augusztus 20-án) osztanak ki, és „ettől eltérni csak kivételesen, jelentős állami érdekből vagy más különleges alkalom esetén lehet.
Az államalapítás ünnepén a Magyar Köztársaság Érdemrendjét és Érdemkeresztjét adják át. Az előző esztendők tapasztalata azt mutatja, hogy a politikai hovatartozás erősen szerepet játszik a kiválasztásban. Emlékezetes, a Medgyessy-kormány már hivatalba lépésének első évében szükségét érezte annak, hogy holdudvarát megjutalmazza a kampány során nyújtott hathatós segítségért. Ezért 2002. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság tisztikeresztjét adományozta többek között Bolgár György újságírónak, Farkasházy Tivadar humoristának, Gálvölgyi János színésznek, Halmai Gábornak, a Soros Alapítvány kuratóriumi vezetőjének, Wisinger István akkori MÚOSZ-elnöknek, Kőszeg Ferencnek és Selmeczi Tibornak. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta például Békesi László, a Horn-kormány egyik pénzügyminisztere, Jancsó Miklós filmrendező, Litván György történész, Persányi Miklós akkori állatkert-igazgató, Sárközy Tamás közgazdász, Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke és Hetényi István, aki a kommunista diktatúra időszakában volt az ország pénzügyminisztere. Mészáros Tamás újságíró lovagkeresztet kapott.
Egy évvel később valamivel körültekintőbben bánt a díjakkal a Medgyessy-kormány, de azért így is kitüntették Kovács László külügyminisztert, illetve az MSZP közeli Mozgó Világ főszerkesztőjét, P. Szűcs Juliannát, a Népszabadságban publikáló művészettörténészt, aki Vitányi Iván bensőséges kapcsolatot ápol MSZP-s képviselővel.
2004-ben a miniszterelnök javaslatára díjat kapott volna a Nap-kelte néhány munkatársa, de miután Mádl Ferenc köztársasági elnök levélben fejezte ki ezzel kapcsolatos aggályait Medgyessy Péternek, a Nap-kelte stábja lemondott a megtiszteltetésről. Átvette viszont a kitüntetést Göncz Árpádné, Frunda György romániai magyar szenátor, Lotz Károly, a Horn-kormány SZDSZ-es közlekedési minisztere, Bojtár B. Endre, a Magyar Narancs főszerkesztője, Wittinghoff Tamás budaörsi SZDSZ-es polgármester és Bánáti János. Tavaly kitüntetést kapott Bölcs István, a 168 Óra főszerkesztő-helyettese, Rajk László építész, Petschnig Mária Zita közgazdász, illetve Vágó István és Geszti Péter médiaszemélyiség.
Mint arról beszámoltunk, az idei augusztus 20-i rendezvényeket nettó 208 millió 330 ezer forintért az a Nexus Reklámügynökség Kft. szervezheti, amely tavaly és három esztendeje is megbízást kapott erre. A 2003-as tűzijáték során felrobbant egy teherautó, kigyulladt egy uszály, és lángolt a fél Gellért-hegy. A Nexus Kft.-nek 1997 és 2004 között a kormány közeli Népszava főszerkesztő-helyettesének, Horváth Istvánnak a fia, Horváth Attila volt az ügyvezetője és egyik tulajdonosa.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.