Sompálinka, fenyőméz

Szepesi Attila
2006. 08. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elszánt kutatók gyakran beszámolnak róla, hogyan találták meg a tér és az idő félreeső bugyraiban a régi életformák emléknyomait. A gyűjtögetés, erdők-mezők kincseinek öszszeszedése és feldolgozása egy-egy erdei zugban, szirtek karéjozta távoli tájon ma is elevenen élő foglalatosság, és szinte ugyanabban a formában hagyományozódott napjainkig nemzedékről nemzedékre, ahogy honfoglaló eleink gyakorolták.
Dél-Gömör falvait járta be a múlt század nyolcvanas éveiben Zsupos Zoltán néprajztudós, és beszámolt az ott tapasztaltakról. A táj falvai nagyrészt Szlovákia területére esnek, ám „magyar jellegüket általában megőrizték”. Erdők, dombok és hangulatos vadvizek környezetében húzódnak, és ma is gazdag tárházai a népi hagyományoknak: meséknek, daloknak, táncoknak, játékoknak és más archaikus szokásoknak.
A gyógyfüvek, vadon termő gyümölcsök és gombák gyűjtése tavasztól késő őszig folyik. Meglepő az az ezernyi lelemény, mellyel a táj népe erdő-mező ajándékait hasznosítja. „Péter-Pálkor, ha esik az eső, akkor veti az Úr a gombát” – tartja a szuhafői regula. „A gomba csak éjszaka nő – vélik a csermosnyaiak –, mikor a harmat lerakódik a völgyben.” Amúgy a gombák sok fajtáját ismerik, és a maguk módján hívják bornyúpiszkának, potypinkának, pencernek, bábaskának, táncos-, szentgyörgy-, ecset- és úrigombának, cser- meg disznószepének. Frissen is eszik, levesnek, tojással vagy „sparhelt tetején sütve”, de – ínséges napokra gondolva – ponyván szárítják és fagyasztják is. A deszkán, tepsiben vagy kosárban „aszalt gombát”, mely „akkor jó, ha már csörög”, ritka szövésű tarisznyában tartják, újabban befőttesüvegekben. A katolikusok nagypénteken, karácsony vigíliáján és szilveszterkor hagyományosan gombával készült savanyú bablevest főznek.
Gyűjtik a boronyicának mondott fekete áfonyát is, mely Hárskúttól a romantikus emlékezetű krasznahorkai vár tövéig sokfelé megterem. Aszalják, kompótot és lekvárt főznek belőle télire, hasmenésre gyógyszerül használják, de bort is (boronyicabor) készítenek belőle, mely hitük szerint „a vért felerősíti”. A szlovák eredetű szóval brusnyicának nevezett vörös áfonya, mely nem olyan édes, mint a fekete, nagy vastartalma miatt főként gyógynövényként hasznosul. Az érett bodzát előbb átpasszírozzák, majd lekvárt főznek belőle. Ritkábban pálinkát is. Gyűjtik és – a mogyoróhoz hasonlatosan – csemegeként ropogtatják a bükkmakkot. A borókabogyóból pálinkát készítenek, de köhögés és szívpanaszok ellen is élnek vele.
Nem marad el természetesen az érett málna, a som és a kökény, a csipkebogyó, a galagonya meg a szeder begyűjtése sem. Kompót, lekvár és itóka (bor meg pálinka) készül belőlük. A vadalmából, melyet vadókának mondanak, szárítmányt és almavíznek nevezett bort csinálnak. Ugyanígy hasznosul a vadkörte, melyből még levest is főznek. Az asszonyok hiedelme szerint a fonóban aszalt vadkörtét kell rágcsálni, hogy az álom elkerülje őket.
A fenyőméz a fák tavaszi hajtásából készül. Két órán át vízben főzik a hajtásokat, közben kavargatják, majd bőven megcukrozzák. Mézet ad a pimpó virága is. A fenyő rügyeiből, a hársvirághoz hasonlóan, teát főznek. A nyír, a fenyő meg a bükk gyantáját (enyűnek mondják) a gyerekek eszik. Szeretik a nyírvizet is, melyet nyírviricsnek hívnak. Belehasítanak a fa kérgébe, nádcsövet illesztenek oda, és üvegben felfogják az édeskés viricset.
Se szeri, se száma a jószág takarmányozására felhasznált növényeknek. Emberek és állatok gyógyítására, de bajelhárításra és szemmel verés ellen is használják a – főként „füvesasszonyok” gyűjtötte – apróbojtorjánt, fecske-, pokol-, szentmárton-, varjú- és veronikafüvet, csalánt meg ökörfarkkórót, pemetét, macskatövist és farkasalmát, vérfüvet meg vadkonkolyt, beléndeket, kecskerágót és kakukkfüvet. Már a nevük felsorolása is olyan, mint egy archaikus ima.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.