Gomba Trabanttal

Három év alatt felére, 44 millió kilogrammról 22 millióra csökkent a Magyarországon megtermelt gombamennyiség. A hazai gombatermesztés a harmadik volt a világon az 1930–40-es években, a hetvenes években is tartotta vezető európai pozícióját. Mára azonban eltűntünk az élbolyból. Nem lehet a modern technológiát a pincékbe telepíteni.

Sz. Szõke László
2006. 11. 22. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahány darab gomba, annyi kés- és kézmozdulat, egy terméshullám leszedése alatt akár nyolcvan-százezer. Ez kilónként 40–50 darab gomba, mert az idén jó termés volt, a leszüretelt kétezer kilóval Kovácsék elégedettek.
Gombaszüret idején Kovács Árpád szabadságot vesz ki munkaadójától, és egész családjával leköltözik a pincébe, ahol négy ember – napi alig négy-öt órás pihenővel – szinte megállás nélkül szedi a gombát. A négynapos megterhelő fizikai munka a pincés gombatermesztés velejárója. Ha úgy tetszik, magyar technológiai sajátosság, ugyanis nem lehet kiváltani gépekkel: nincs az a gombavágó gép, amelyik az alig 200 négyzetméteres pincében elvégezhetné a munkát helyettük.
Kovács Árpád kistermelő másodállásban termeszt gombát Bicskén, családi házuk pincéjében. Szerencsés helyzetben van, mert főállása is a gombához köti. Elismeri: az, hogy ő éppen gombával foglalkozik, összefügg munkahelyével, hiszen a gombatermesztéssel kapcsolatos ismereteket és a szükséges alapanyagokat is a munkaadójától szerzi be. Egyelőre megéri számára csiperkét termeszteni, mert az értékesítéssel nem neki kell foglalkoznia: megteszi azt helyette egy értékesítésre létrehozott szövetkezet. A szövetkezetnek különben Kovácson kívül 189 társult tagja van, segítségükkel napi 15 tonna gombát exportálnak Ausztriába.
Száva Géza, a szövetkezet gazdasági gombaszakértője, egyben a Magyar Gombatermesztők Szövetségének elnöke büszkén mutatja meg nagytétényi telephelyüket. Modern hűtőház, a friss gomba tárolásának elengedhetetlen tartozéka. És a csomagolás, amelybe sok családi vállalkozásnak beletörött a bicskája. Nem lehet az uniós előírásoknak és szabványoknak megfelelni műanyag szatyorral.
– Szakszerű hűtés-tárolás, csomagolás és értékesítés a mai gombatermesztői aranyszabályok hármasa – mondja Száva. – Vége azoknak az időknek, amikor úgy lehetett kiegészítő jövedelemre szert tenni, hogy az éppen leszedett friss gombával kiálltunk a zöldségpiacra. Vagy nagyban, vagy sehogy – illetve értékesítő szövetkezetbe tömörülve. Ez a magyar gombatermesztés útja és jövője, hiába a 2004-es uniós csatlakozás előtti remények, hogy a gombatermesztés lesz a magyar mezőgazdaság húzóágazata. Nem lett, sőt két-három esztendő alatt felére csökkent a megtermelt gombamennyiség: 44 millió kilogrammról alig 22 millióra.
A szakértők többsége, például Horváth Gábor egyetemi adjunktus 2000-ben még nagyon derűlátó volt. A gombatermesztés szerepe az átalakuló magyar mezőgazdaságban című tanulmányában a következő olvasható: „A gombatermesztés a magyar mezőgazdaság perspektivikus ágazata, amely – ha a szükséges fejlesztéseket végrehajtják – az EU-csatlakozást követően is jelentős bevételekhez juttathatja az országot és magas jövedelemhez a termelőket.”
A rendszerváltást követő évtizedben a gombatermesztés a legtöbb mezőgazdasági ágazattól eltérően nem járt termelés-visszaeséssel. Éppen ellenkezőleg: dinamikusan növekedett, a megtermelt gomba menynyisége 1990-hez képest a hétszeresére emelkedett. A termelés évi átlagos növekedési üteme 1990–2000 között 23 százalék volt, ez évenként 3300 tonnás termelésbővülésnek felelt meg.
Az ezredfordulón ugyan már tapasztalható némi visszaesés, de akkor még a szakember ezt annak tulajdonította, hogy feltehetően folyik az átállás az úgynevezett III. fázisú komposztra. A III. fázisú termőtalajban, eltérően a II. fázisútól, már kialakult a gombaszövedék (micélium), ami 20 nappal lerövidíti a termési időt. Mára viszont kiderült, hogy nem a tömeges termőtalajváltás okozta a visszaesést. Sokkal inkább a kedvezőtlenül alakuló alapanyagárak: míg a gomba értéke szinte alig változott, a kiegészítő költségek rohamosan növekedtek. A 2004-ben megnyílt uniós piac pedig, ha nem is mért halálos csapást a magyar gombatermesztésre, két év alatt megfelezte a hozamot. A kis családi vállalkozásoknak esélyük sincs a fennmaradásra egymagukban, csak ha az értékesítést vállaló szövetkezetekbe tömörülnek.
Horváth Gábor agrármérnök-közgazdász jelenleg az Egyesült Királyságban, Walesben él. Hogy miért nem vált be pozitív jóslata a magyar gombatermesztésről?
– A kilencvenes évek végén több más ágazathoz hasonlóan, például biogiliszta-, éticsiga-tenyésztés, mintegy „divatba jött” a gombatermesztés – összegzi Horváth az okokat. – Sokan kezdtek gombát termeszteni mindenféle szakmai ismeret és a szükséges technikai háttér nélkül. Ez a megtermelt gombamennyiség növekedéséhez vezetett. Az értékesítési háttér és még inkább a feldolgozóipar fejlesztése azonban jelentősen elmaradt a termeléstől, ezért egyre többen eladási nehézségekbe ütköztek, főleg a gyengébb minőségű gombát előállítók. Az értékesítés bizonytalanságai, a kiszolgáltatottság a felvásárlóknak és a csökkenő jövedelmezőség már a kilencvenes évek végén problémaként jelentkezett. Ennek következtében egyre többen hagytak fel a termesztéssel. Tovább súlyosbította a helyzetet az áfatörvény változása, valamint az alapanyag- és energiaárak növekedése, miközben a felvásárlási ár alig változott. Hogy már 2003-ban megbicsaklott a magyar mezőgazdaság sikerágazata, azt bizonyítja egy akkori KSH-jelentés is, amely szerint a gombatermesztéssel foglalkozó gazdaságok száma 2000–2003 között 382-ről 164-re csökkent.
Bonyhádi László saját kiskamionnal hoz nagyobb mennyiségű csiperkét az értékesítéssel foglakozó szövetkezet telephelyére. Az ő vállalkozása közepesnek számít, de hiába a több mint 150 milliós forgalom, mégis gond előteremteni 20 milliót további fejlesztésre, pedig most erre lenne szüksége – panaszolja. A kft.-je már kacérkodik a teljes függetlenedéssel, de egyelőre még előnyösebb a szövetkezeti értékesítés. Viszont Bonyhádit zavarja, hogy sokszor kerül kiszolgáltatott helyzetbe: előfordul, hogy hiába van jó minőségű gombatermése, a szövetkezethez beérkezett igénylések a meghatározók, azaz ha gyengébb kategóriájú gombát kérnek Ausztriában, akkor visszaminősítik az ő gombáját, így kevesebbet kap, hiába hozott jobb minőségűt.
A szövetkezet udvarára egyre-másra érkeznek a személyautók, a csomagtartóban, az utastérben gombaládák.
– Az autómárka a legszembeötlőbb jele annak, hogy a szövetkezet tagjai közül kinek hogyan jövedelmez a gombatermesztés – magyarázza Száva. – Érkezik ide gomba Trabanttal, de luxusterepjáróban is. A termelők egy kiló gombán 10–12 forintot keresnek, a szövetkezet szintén tízet. A gombatermesztés költségeiből a szállítás 20–25 százalékot, a munkabérek, járulékok 30–35, az alapanyag 30 százalékot, míg a kiegészítő kiadások 15 százalékot emésztenek föl. A kisebb családi vállalkozások esetében az alacsonyabb munkabér és szállítási költség növeli valamelyest az egy kilóra eső bevételt, de nem tudnak nagyobb mennyiséget termelni. A kicsik legnagyobb hátránya a kiszámíthatatlanság.
A Champignon Union nagytétényi gombahűtő és -csomagoló központja logisztikailag jó helyen fekszik. A magyar gomba ötven százalékát Budapesten és környékén, Pest megyében termesztik, nagy részét a nagytétényi sziklapincékben több tízezer négyzetméteren. Budapest felépítéséhez innen vitték az alapanyagot. A hátramaradt pincerendszer jelenti a magyar gombatermesztés bázisát. Míg ez az 1930-as években a világelsőséghez segítette hozzá az ágazatot, ma akadályozza: nem lehet a modern, elsősorban holland technológiát pincékbe telepíteni. És nélkülözhetetlen a megterhelő fizikai munka, amelyhez már alig találni magyarországi munkást. A gombatermesztés munkaerőigényét többségében külföldi, erdélyi magyar vendégmunkások szolgálják ki.
Tizenöt évvel ezelőtt egy kiló gombáért 90–120 forintot fizettek a termelőknek, ma 250 forintot. A dollár árfolyama ezzel szemben 70-ről 200-ra növekedett, és hasonlóképpen nőttek az energia- és költségárak is. Magyarország fekvése, illetve az, hogy a gombának frissnek kell lennie (24–48 órán belül el kell jutnia a fogyasztóhoz), akár kedvező is lehet a magyar csiperkeexportra. Különösen, hogy Oroszország szinte korlátlanul venne gombát, ha lenne kitől. Stratégiai hely lehet Erdély, Románia is, a szomszédos ország uniós csatlakozása könnyebbé teheti az ottani terjeszkedést.
A magyar gombatermesztés még biztosítani tudja a belföldi fogyasztást, de a távlatok nem túl biztatóak, ugyanis a hazai felvásárlási ár közelít az európai átlaghoz. A szupermarketek egyelőre magyar beszállítótól vásárolnak, de ez abban a pillanatban változhat, ha a lengyel gomba is megjelenik a magyar piacon. Lengyelország az egyetlen a gombatermesztésben és -forgalmazásban érdekelt európai országok közül, amely növelni tudta termelését 2005-ben százezer tonnára. Száva Géza szerint az infrastruktúra hiánya kifejezetten biztonságot jelent a magyar gombának. Ha Lengyelországból autópályán megközelíthető lenne Magyarország, akkor sokkal nagyobb lenne annak kockázata, hogy a lengyel gomba kiszorítja a hazai termést a polcokról.
Nem tesznek jót a magyar gombatermesztésnek a különböző szakmai szervezetek villongásai sem, országos gombaszervezetből is több van. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) legutóbbi ágazati vizsgálatából kiderül, hogy a magyar gombatermelést nem megvédeni kell, hanem megmenteni. Nem lehet ugyanis már behozni azt a hátrányt, amelyet az egykor világelső magyar gombatermesztés elszenvedett, mert az uniós csatlakozás nem társult olyan önvédelmi mechanizmussal, amely segíthette volna a biztonságos alkalmazkodást a megváltozott versenyhelyzethez és az új minőségi követelményrendszerhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.