Erősebben zárt a BUX

Egy nappal az ünnepi hét vége előtt a BUX újabb emelkedést tudott felmutatni. A vezető részvények a Mol kivételével drágultak. A 23,8 milliárd forintos, aránylag magas forgalomból az egy százalékkal dráguló OTP vívta ki a legnagyobb részesedést. Nyugtalan napot zárt a forint a bankközi devizapiacon: a magyar fizetőeszköz 251,80-ig erősödött az euróval szemben, majd 253,50-es határvonal környékén stabilizálódott.

2006. 12. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt napközben egyértelmű, hogy a magyar tőkepiaci indikátor milyen irányt vesz fel. A reggeli veszteséges tartományból ugyan rövid idő alatt sikerült kitörni, de valójában csak a szerdai értékéig tudott visszakúszni az index. A nap legnagyobb részében 24 300 pont környékén járt a BUX görbéje, változást csupán a Standard and Poor’s (S&P) hitelminősítő Magyarországra vonatkozó újabb besorolása, valamint a Magyar Telekom osztalékáról szóló közgyűlési döntés hozott.
A BUX záráskor 24 432,41 ponton állt, azaz 123,39 ponttal lépett előző értéke felett a partvonalon túlra. A félszázalékos megugrás és a 23,8 milliárd forintos, aránylag magas forgalom azt jelezte, hogy a kedvező hírek hatására a befektetők óvatos vásárlásokba kezdtek. A nap nyertese a Magyar Telekom és a Richter volt. A két társaság részvényei 2,7-2,7 százalékos növekedést produkáltak. Jelentős áremelkedést mutatott az Állami Nyomda és a Pannonplast is. Az OTP egy százalékkal javult, a Mol viszont 2,2 százalékkal gyengült.
A Magyar Telekom közgyűlése megszavazta az osztalékot, azaz minden 100 forint névértékű részvényre 2005. évi osztalékként a társaság 73 forintot, a 10 ezer forint névértékű részvényekre 7300 forintot fizet. Az osztalékot 2007. január 12-től fizetik ki a részvényeseknek. A Magyar Telekom igazgatósága tegnapi ülésén Christopher Mattheisent a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatójává, majd elnökévé választotta.
A bankközi devizapiacon a forint igen széles skálán ingadozott. Délelőtt aránylag nyugodt üzletmenet folyt, de délután – a S&P bejelentését követően – előbb jelentős erősödésbe fogott a forint az euróval szemben, majd a nap végén a forint árfolyama szerdai szintje közelében stabilizálódott, azaz egy euróért 252,20 forintot adtak. A dollár piacán is igen heves mozgások alakultak ki, egyes információk szerint egy magyarországi nagybefektető dollárvásárlásba kezdett, ebben valószínűleg szerepet játszott a délután közzétett amerikai GDP-adat is. Fél négy felé a dollárt 191,75–191,90 forinton jegyezték, szemben a reggeli 191,05–191,25 forinttal.
A nemzetközi tőkepiacokon is jobbára emelkedő trendek uralkodtak. A prágai és a varsói parkettek indexei javultak, a moszkvai RTS viszont gyengülőben volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.