Eséssel zárta a hetet a tőzsde

Elemzői várakozásokat igazolt tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző index. A BUX korrekcióval zárta a hetet, és érkezett el a négynapos kereskedési szünet elé. Huszonötmilliárd forintos forgalom mellett zajlott a tegnapi üzletmenet. A vezető részvények közül a Richter haladt szemben a trenddel. Esést produkált az OTP, a Mol és a Magyar Telekom is, a drágulók táborába tartozott viszont az Egis.

2006. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen változatos képet festett tegnap a pesti parkett. A gyengülés valóban elérte a magyar piacot, de nem volt teljesen egyértelmű a BUX visszaesése. Ez alatt azt kellett érteni, hogy a kereskedés egyes szakaszaiban az index javuló irányba is elmozdult, de jobbára a csökkenő trend volt az uralkodó. A BUX végül 256,70 pontos eséssel zárta a napot. Az aránylag magasnak mondható, 25 milliárd forint feletti forgalom is jól mutatta, hogy a befektetők ezúttal mérsékelt eladásokba kezdtek. Az ünnepi zárva tartás miatt óvatosak a spekulánsok, portfólióikból inkább kiszórták az emelkedésre és esésre is egyaránt képes részvényeket, mondván: nem érdemes kockáztatni, a „párna alól” nem vész el a tőke négy nap alatt.
A vezető részvények közül egyedül a Richternek sikerült emelkedéssel zárnia, a gyógyszergyártó 0,2 százaléknyi pluszt sajtolt ki magából. A nap vesztese a Pannonplast lett 2,6 százalékos eséssel, a műanyagipari társaságot a gyengélkedők sorában az OTP követte. A 14,4 milliárdos forgalmú banki papírok két százalékkal váltak olcsóbbá. A Magyar Telekom 0,5 százalékkal, a Mol 1,2 százalékkal gyengült. Az Egis annak is köszönhette drágulását, hogy igazgatósága, a korábbi évekhez hasonlóan, részvényenként 120 forint osztalék kifizetését javasolja majd a társaság január 24-én megtartandó 2007. évi rendes közgyűlésén. A társaság üzleti éve egyébként szeptember 30-án zárult. A Démász bejelentette, hogy rendkívüli közgyűlésén a társaság zártkörűvé alakításáról döntöttek.

Opció a Graphisofttól. A Graphisoft SE főrészvényesei és Gerhard Weiss, a Nemetschek AG ügyvezető igazgatója vételi opciós szerződést írtak alá, amely lehetővé teszi, hogy a Nemetschek AG többségi tulajdont szerezzen a Graphisoftban, részvényenként 9 eurós áron. A vételi opció várható lehívása után a Nemetschek AG többségi részesedést szerez a Graphisoft SE-ben, és – összhangban a Budapesti Értéktőzsde hatályos rendelkezéseivel – nyilvános vételi ajánlatot tesz majd a Graphisoft SE valamennyi részvényére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.