Gyengült a BUX

Csökkenéssel zárt a BUX, a vezető részvények többsége gyengült, a Mol, az OTP és a Magyar Telekom ára lefelé mozgott. A trenddel szemben haladt viszont a Richter és az Egis. A forint erőteljes drágulást mutatott, délután már 253-as szinten állt a magyar fizetőeszköz kurzusa az euróval szemben.

2006. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyereséget realizáltak tegnap a befektetők, a BUX követte az eladói igényeket, amelyek a lassulást erősítették. Záráskor napi mélypontján állt, s 346,64 pontos csökkenéssel lépett a partvonalon túlra. Szakértők megjegyezték, hogy a magas, 24,5 milliárd forintos forgalom és a vezető részvények megosztottsága arra mutatott rá, hogy a piac nem indult el a határozott gyengülés irányába, a sokat „gyalázott” gyógyszergyári papíroknak emelkedéssel sikerült zárniuk. A vesztesek táborában a Mol, OTP, Magyar Telekom hármasára közel tizennyolcmilliárd forintnyi üzlet született. Az olajipari papírok 2,1 százalékkal gyengültek, a Mol 3,4 százalékkal lett olcsóbb. A távközlési részvények hatszázmillió forintos forgalom mellett 0,3 százalékkal gyengültek. A Magyar Telekom Nyrt. tegnap bejelentette, hogy megvásárolta a mobil multimédia és tartalomfejlesztési szolgáltatásokat nyújtó MobilPress és MFactory cégek többségi részesedését.
A piac nem nagyon foglalkozott tegnap a Credit Suisse Kelet-Közép-Európa, Közel-Kelet, Afrika (EMEA) régiós elemzésével, amelyben az elemzők továbbra is intenzív alulsúlyozásra javasolják Magyarországot, bár az egy hónappal ezelőtt publikált elemzéshez képest javult az ország megítélése. A Mol és az OTP továbbra is ott van a befektetési bank kedvenc régiós részvényeinek listáján – írta a portfolio.hu. Az elemzés szerint Magyarország esetében a legnagyobb a javasolt alulsúlyozás mértéke. A szakértő megjegyzi, hogy a magyar piacon akad két kitűnő kiugró sztori is, nevezetesen a Mol, kisebb mértékben pedig az OTP, ám a teljes piac tekintetében 2007-re mindössze 0,2 százalékos profitemelkedést vár, a kiábrándítóan gyenge makrokörnyezet pedig még tovább rontja a képet. A bankközi devizapiacon nem nagyon figyeltek a befektetők a BÉT eseményeire, annál nagyobb érdeklődést keltett a Federal Reserve kedd esti bejelentése, amely szerint az irányadó amerikai kamatlábak nem változtak. A hír hatására a magyar piacon is jelentős forintvásárlások alakultak ki. A magyar fizetőeszköz az euróval szemben 253-as szintre erősödött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.