Gyengült az indikátor

Reggel sem volt jó a magyar piac helyzete, és zárásra sem sikerült olyan állapotot teremteni, amely a befektetők optimizmusát jelezte volna. A BUX a nap végére 232,14 pontot esett, s e veszteségért a Richter és a Mol okolható, de hozzájárult az Egis és az OTP is. A michigani egyetem indexe volt valójában a bűnös: az amerikai fogyasztási adatokat összefoglaló mutató roszszabb lett a vártaknál, így a befektetők eladták részvényeiket.

2006. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérsékelt csökkenéssel indult a tegnapi kereskedés: reggel még úgy látszott, hogy a pesti börze helyzete nem változik, vagy akár emelkedésbe is átcsaphat az index. A délelőtti hezitálás és 120–150 pont közötti veszteség szintjén nem sikerült megállnia a BUX-nak, amely ahogy közeledett a kereskedés vége, úgy távolodott el korábbi szintjétől. Zárásra a veszteség mértéke elérte a 232,14 pontot, azaz a BUX 23 477,46 ponton léphetett a partvonalon túlra. A délutáni gyengülést egyértelműen a nemzetközi események okozták, a tengerentúli michigani egyetem közzétett fogyasztói indikátorának elemzői jóslatoknál rosszabb értéke a magyar piac mellett a Wall Street-ieket és a vezető európaiakat is fordulatra késztette.
A reggel még csak korrekciónak tekintett gyengülés délutánra átértékelődött, bár a nem túl magas forgalom is azt mutatta, hogy a pesti parketten nem volt akkora az eladói nyomás, mint amit a nemzetközi tőzsdéken érezni lehetett.
A michigani egyetem enyhe pánikot keltő elemzése szerint a fogyasztóihangulat-index decemberi hóközi értéke 90,2 pont lett, ami jóval alulmúlja a novemberi 92,1 pontos értéket. Az egyetem kutatócsoportja néhány nem túl biztató részindexadattal is szolgált: a lakosság ugyanúgy háromszázalékos inflációt vár, mint eddig, míg a várakozásaikat illetően egyre borúlátóbbak, hiszen az ezt tükröző szám decemberben 78,6 pont, míg novemberben még 83,2 pont volt.
A nem túl kedvező adatok hatására a tengerentúlon a Nasdaq és a Dow Jones 0,2-0,3 százalékos gyengülést produkált, a frankfurti DAX fél százalék feletti veszteséget realizált, a londoni FTSE viszont nem reagált túl hevesen az amerikai hírekre.
A 0,98 százalékkal beeső BUX-ra nagy hatással voltak a gyengülő vezető részvények, közülük legjobban a Richter és a Mol tűnt ki. Az olajipari cég részvényei annak ellenére lettek olcsóbbak, hogy a nyersolaj világpiaci ára fokozatosan emelkedik. Tegnap több mint egy dollárral drágult a szabadpiaci határidős nyersolaj, mivel az OPEC elnöke közölte, hogy közelgő miniszteri értekezletén a kartell további termeléscsökkentésről dönt. Indonézia olajipari minisztere szerint a határozat valószínűleg napi egy-másfél millió hordós mérséklés lesz. Mint emlékezetes, októberben – november eleji hatállyal – 1,2 millió hordós csökkentésről döntöttek, bár a hírek szerint ezt nem tartották be maradéktalanul. A decemberi mérséklés csak hónapok múlva válik érdemben érzékelhetővé – mondják az elemzők, akik szerint az akkorra már szezonálisan eső nemzetközi kereslettel indokolható a döntés. A Mol-részvények 1,1 százalékkal lett olcsóbbak, míg a Richter ára két százalékkal mérséklődött. Az Egis kurzusa 1,5 százalékot gyengült. A legnagyobb forgalmat lebonyolító OTP árfolyama fél százalékkal értékelődött le.
A bankközi devizapiacra tegnap nem az amerikai események híre, hanem a lengyel belpolitikai események hatása gyűrűzött be. A reggeli nagyobb kilengések délutánra megszűntek, így az euró csupán 0,10-0,20 forinttal erősödött a magyar fizetőeszközzel szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.