Bizonytalanság és esés

Szakadatlanul esik a magyar tőkepiaci indikátor. Tegnap a BUX másfél százalékot gyengült. A nemzetközi események nagyobb érdeklődést keltettek, mint a magyar piac mozgásai. A tavalyi trend megfordult, az európai parketteken erőteljes eladási nyomás jelentkezett, így a BUX-ot nem serkentette semmi növekedésre. Magas forgalom mellett a vezető részvények – a Mol kivételével – gyengültek. Hasonló gyengülés mutatkozott a forint/euró árfolyamában is: a magyar fizetőeszköz árfolyama 2006. november végén mért szintjére emelkedett.

2007. 01. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb lökést kapott a magyar tőkepiac a gyengülés felé. Ez a trend az európai parkettek felől érkezett, ahol megfordult a korábbi emelkedő irány. Amikor már az elemzők is azt várták, hogy felfelé mozdul el a hazai tőzsde, akkor érkezett el hozzánk az FTSE-t és a DAX-ot érő visszaesés, ami meghatározta a tegnapi magyar kereskedést. A magyar indikátor 46 pontos csökkenéssel kezdte a napot, és a gyengülés kitartott a kereskedés vége előtti óráig. Erős nyomás nehezedett a vezető részvények felől a BUX-ra. Ez abból látszódott a legjobban, hogy a BÉT zárásakor rekordmértékű, 55 milliárd forint feletti forgalmat számoltak össze. A hazai index végül 23214,36 ponton zárt, ami 355,82 pontos csökkenésnek felelt meg.
Tegnap nem csak a vezető részvények ára gyengült, a kis forgalmú papírok – élükön az Econettel, az Inter-Európa Bankkal és a Phylaxiával – is komoly vérveszteséget szenvedtek el. A blue chipek sorából az OTP és a Richter kurzusa 2,4-2,4 százalékkal esett vissza, a Magyar Telekom 1,4 százalékkal lett olcsóbb. A Mol ára változatlan maradt. Vélhetően azok a hírek okoztak korrekciót az olajipari cég papírjaiban, hogy esély nyílt az olajvezeték csapjának megnyitására. Határozott gyengüléssel zárta a hét közepét a Synergon és a Rába is. A Danubiusnak viszont sikerült elkerülnie a zuhanást, így a szállodaipari cég árfolyama 0,1 százalékkal erősödött. A felvásárlás előtt álló Graphisoft 1,1, az Elmű 1,6 százalékkal ugrott meg.
Tovább gyengült a forint is a bankközi devizapiacon. A magyar fizetőeszköz kurzusa tavaly november végén mért szintjére drágult az euróval szemben. A BÉT zárása után egy euróért már 257 forintot kellett fizetni a piacon, szemben a keddi 253,70 forinttal. Üzletkötők elmondták, hogy a forint gyengülése egyértelműen a feltörekvő piaci valuták gyengülésével függ össze. A befektetők figyelme ismét az amerikai gazdaságra összpontosít, ahol erősödik a kamat emeléséhez fűződő várakozás. Kedd délutántól eladási hullám indult a feltörekvő piacokon, esett a dél-afrikai rand, a török líra és a lengyel zloty is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.