Csökkenést várnak

Miközben a vezető európai és amerikai árfolyammutatók csökkenést jeleztek, a kelet-európai indexek többsége emelkedett. A magyar tőzsde is javulással zárta a hét első kereskedési napját. A napközben jelentkező erőteljes vételi nyomás miatt a BUX 450 pontot emelkedett, ám zárásra az amerikai esés hatására csupán 164 pontnyi plusz maradt a hazai tőzsdei mutatóban.

2007. 01. 23. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 500 pontos emelkedést produkált a BUX árfolyama napközben; a reggeli felívelés délig tartott, majd a kereskedés második felében visszacsúszott az index. Nyitáskor még csak 200 pontos plusz volt a BUX-ban, de a növekedés folytatódott. Délig az index emelkedése meg sem állt, ám délutánra elveszett a lendület.
A második félidő fordulatát az okozta, hogy a vezető európai indexek csökkeni kezdtek, amikor New York kinyitott, és kiderült, hogy a Dow Jones és a Nasdaq árfolyamai eséssel kezdik a napot, a kontinensen eluralkodott a pesszimizmus. A pesti börzét valójában csak a zárás tudta megvédeni attól, hogy napközbeni jelentős emelkedése teljesen ne fogyjon el. Záráskor a BUX 24 360,54 ponton állt, ami 164,03 pontos emelkedésnek felelt meg. Az aránylag magas, 31,7 milliárd forintos forgalom és a vezető részvények többségénél tapasztalt javulás igen látványos volt. A blue chipek sorából csak a Magyar Telekomnak nem sikerült javulással zárnia. A nap egyik meghatározó papírja a Richter volt: a nagyobbik gyógyszergyártó árfolyama 2,3 százalékkal nőtt. Az OTP ára történelmi csúcsára ugrott: a nap végén a banki papírokat 8916 forinton jegyezték. A kisebbik gyógyszergyártó, az Egis 1,2 százalékkal, a Mol 0,9 százalékkal drágult.
A vesztesek közül kiemelendő a Phylaxia, az Exbus és az IEB, de gyengélkedett a Rába is. A kis forgalmú részvények közül a BUX ETF és a Synergon árfolyamában következett be magasabb forgalom mellett növekedés. Elemzők elmondták, hogy az amerikai beesések hatására a BUX várhatóan ma fog reagálni. Minden attól függ, hogy milyen irányú európai elmozdulások alakulnak ki.
A forint erősödött tegnap a bankközi devizapiacon: az eurót a pénteki 251,80–251,90 forint után fél négy tájban 251,10–251,20 forinton jegyezték. A devizapiacon délutánig a monetáris tanács kamatdöntő ülését várták; a változatlanul 8 százalékon hagyott kamat megegyezett a piac várakozásaival. Az eurót napközben 251–252 forint között jegyezték, ezen belül délután volt erősebb a forint. Amennyiben a 250,90 forintos szintet sikerül elérni, a forint jelentősen erősödhet – vélik a piacon.
A forintot segítheti, hogy a gyorsuló infláció miatt esetleg szükségessé válhat kamatemelés – erre az MNB alelnökei az elmúlt két napban figyelmeztettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.