Kiigazították a BUX-ot

Nem volt más esélye a BUX-nak, mint hogy gyengüljön – nyilatkozták tegnap a BÉT zárása után elemzők. A szakértői vélemények előzménye az volt, hogy az amerikai tőkepiacokon hétfőn zuhanni kezdtek az indexek. A Wall Street mutatói a hét első kereskedési napján csaknem egyszázalékos veszteséget mutattak. A magyar tőkepiacon tegnap a befektetői hangulat a várakozások szerint alakult, a BUX 144,91 ponttal gyengült.

2007. 01. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár napos emelkedés után megérkezett tegnap a Budapesti Értéktőzsdére a gyengülés. A magyar tőkepiaci indikátor egy kisebb emelkedéstől eltekintve tartós veszteséget mutatott. 38 ponttal erősödve nyitott, majd előző záróértéke alá esett. A kereskedés folyamán az index értéke megközelítette a 24 ezer pontos határvonalat is, de azt átszakítania nem sikerült. A BUX záráskor 24 215,63 ponton állt, ami 144,91 pontos csökkenésnek felelt meg.
A magyar piacon jelentkező gyengülési folyamatokról a szakértők elmondták, hogy csak kiigazításról lehet szó. Irányváltásra egyelőre nem lehet számítani. Tegnap a Mol és a Richter árfolyama emelkedőben volt, a Magyar Telekom és az OTP kurzusa viszont gyengélkedett. Az olajipari papírok kilencmilliárd forintos forgalom mellett 1,6 százalékkal drágultak, a Richter 0,3 százalékkal ugrott meg. A csökkenő árú távközlési papírok 2,1 százalékkal, a bankiak kereken két százalékkal váltak olcsóbbá. A 20 milliárd forintos forgalom is jól mutatta, hogy a magyar piacon nem jelentkezett komolyabb eladói nyomás. A kis forgalmú részvények közül a BorsodChemet érdemes kiemelni, a vegyipari cég árfolyama magas forgalom mellett 2,5 százalékkal nőtt. A nap vesztese a 3,1 százalékkal zuhanó Humet lett.
A bankközi devizapiacon a forint árfolyama gyengült. Történt ez azért, mert Auth Henrik MNB-alelnök hétfői véleményét az infláció várható alakulásáról a befektetők a jövőbeli kamatemelés lehetőségeként értelmezték. A piac így márciusra 0,25 százalékos kamatemelést vár, ennek hatására az euró 253,75 forint közelébe erősödött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.