Kitart az MTelekom

Esik a BUX kurzusa: a magyar tőkepiaci indikátor nem törődik a nemzetközi hangulattal. Így történt ez tegnap is: a hazai indikátor 243,66 ponttal mérséklődve zárt. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek, a legnagyobb esést az OTP produkálta, a banki részvények 2,8 százalékkal gyengültek. A devizapiacon a forint az euróval szemben mérsékelt, 0,50–0,75 forintos gyengülést mutatott.

2007. 01. 10. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedő nemzetközi tőkepiacok, csökkenő olajár és már egy hete korrigáló magyar tőkepiac – ezekkel a szavakkal lehetett a tegnapi pesti kereskedést leírni. A befektetők nem foglalkoztak azzal, hogy jön-e olaj a Barátság vezetéken, sőt az sem érdekelte őket, hogy az FTSE és a DAX s a későn (délután) nyitó amerikai börzéken a befektetők vételi megbízásaikkal magasra emelik az árfolyammutatókat. Érdektelenül hatott az a tény is, hogy a legtöbb szakértő fordulatot vár a többnaposra sikeredett korrekciótól. A két ünnep – karácsony és újév – között a BUX képes volt 25 ezer pont fölé is emelkedni. Az új év új befektetői szemléletet hozott, a részvénytulajdonosok – óva magukat a meglepetésektől – elkezdtek eladni, főként a befektetési alapok kivonulása volt érdekes. Amint valaki elkezdi eladni stockját (részvénycsomagját), azt követik a többiek. Így történik ez lassan egy hete, s a BUX a tegnapi napon egy kisebb emelkedéstől eltekintve csökkenőben volt. Az index 24 179 pontig emelkedett, majd azzal az erővel, amivel felívelt, úgy hullott alá. Záráskor 23 570 ponton állt, ami 1,02 százalékos beesésnek felelt meg. A nemzetközi tőkepiacokon jobbára emelkedő trend alakult ki, a tokiói piac indikátora, a Nikkei 225 index 146,18 pontos növekedéssel zárt. Hasonlóan növekedést produkáltak a vezető európai indexek is. A DAX 0,31 százalékkal, az FTSE 0,02 százalékkal erősödött.
A pesti tőkepiac nagyjai közül a Magyar Telekom árfolyama 1,1 százalékkal javult. Hasonlóan erősödött a BorsodChem árfolyama is – a vegyipari papírok 1,4 százalékkal drágultak.
A vesztesek sorából az OTP és a Synergon volt kiemelendő: a banki részvényeket a társaság alelnök, vezérigazgató-helyettesének lemondása gyengítette. A pénzintézet részvényei 2,8 százalékkal estek vissza, a Synergon viszont a spekulációs adok-kapok hatására esett nagyot, 2,9 százalékot. A Mol 0,3 százalékkal, a Richter 1,1 százalékkal lett olcsóbb. A bankközi devizapiacon a forint kurzusa az euróval szemben mérsékelt gyengülést mutatott, a BÉT zárását követve egy euróért 254,10 forintot adtak a piacon, ami azt jelentette, hogy 0,50–0,70 forintot drágult az uniós deviza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.