Kivárás a pesti piacon

Nem várt gyengülést mutatott be tegnap a magyar tőkepiac, a BUX magasról szánkázott alá, s a nap végére a korábbi értékéhez képest megszerzett előnye 2,3 pontra apadt. A nem túl magas, 20 milliárd forintos forgalom mellett zajló kereskedés egyik érdekessége a visszaeső gyógyszergyártószektor volt. A nyertesek szűk táborába tartozott az OTP, a Magyar Telekom és néhány kisebb forgalmat lebonyolító papír.

2007. 01. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magasról csúszott vissza a BUX árfolyama az előző szintje közelébe. Tegnap a hazai indikátor 24 486 pontig emelkedett, majd a kereskedés során előbb
24 300 pontra, végül 24 200 pont közelébe esett vissza. A napközbeni zuhanást az okozta, hogy a befektetők tovább folytatták azt a lassú, de érezhető eladási folyamatot, amelynek lényege az óvatos profitkivétel. A BUX záráskor 24 217,93 ponton állt, ami csupán 2,3 pontos emelkedésnek felelt meg.
A magyar piac gyengülését semmi sem indokolta, azaz sem a környező, sem a vezető tőzsdéken zajló folyamatok nem voltak hatással a BUX-ra. Pesten lassú erózió kezdődött, a befektetők nem döntötték el, hogy milyen irányt vegyenek fel, az biztos, hogy a nyereséges papírokat eladogatják, és helyükre még nem vásárolnak újabbakat. Ennek az irányvonalnak a jegyében zajlott tegnap a kereskedés, a tőzsde forgalma alig haladta meg a 20 milliárd forintot. A vezető részvények közül az OTP és a Magyar Telekom tudta tartani magát a javuló trendhez, a Mol ára változatlan maradt, míg a Richter kurzusa gyengélkedőben volt. A banki részvények 9,2 milliárd forintos forgalom mellett 0,2 százalékkal drágultak, a távközlési papírok 0,4 százalékot erősödtek. A Richter feltehetőleg annak a hírnek kapcsán gyengült, hogy az Egis vezetése jelezte: a társaság nem vár felfutást az idén az orosz kormány által támogatott DLO gyógyszerprogramban. Ezt Marosffy László, az Egis vezérigazgató-helyettese mondta újságíróknak, a társaság éves közgyűlése után. Marosffy kifejtette, a szociálisan rászorulókat támogató oroszországi gyógyszerprogramra – ami a magyar közgyógyprogramhoz hasonlít – a vártnál jóval nagyobb igény mutatkozott, s az erre szánt büdzsét jelentősen túlköltötték. Emiatt a fizetési határidők az orosz partnereknél kitolódtak, jelenleg már az éven túli fizetések a jellemzők.
Az OTP minimális javulását a nemrégiben szerzett oroszországi leányvállalata, az Investsberbank 2006-os nyeresége indukálta.
A kisforgalmú papírok közül az FHB megugrása volt számottevő, elemzők szerint rövid időn belül kiírhatják a privatizációs-tanácsadói pályázatot. A jelzálogbank árfolyama két százalékkal nőtt. Jelentős drágulásokat mutattak az Agrimpex, a PannonVáltó és a Csepel részvényei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.