Lejtőre került a forint

Komoly forgalom mellett esett tegnap a BUX árfolyama. A magyar tőkepiac indikátora csupán 0,63 százalékkal gyengült. Néhány napja még arról beszéltek a kereskedők, hogy a befektetők nem veszik komolyan a nemzetközi parketteken tapasztalt viszszaeséseket. Tegnap fordult a kocka. A spekulánsok elkezdtek eladni, így a vezető részvények mellett jó néhány kis forgalmú papír ára is beesést produkált. A forint a 254,50-es határ átlépése után tovább gyengült az euróval szemben.

2007. 01. 26. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több fronton támad a gyengülési hullám. A befektetőknek tegnap be kellett ismerniük, hogy az 1-2 százalékos korrekciónál jelentősebb mértékű beesés következhet be. A forgalom 40 milliárd forintos értéke mutatta a legjobban, hogy a spekulánsok ezúttal komolyan megijedtek. A BUX tegnap a kereskedés teljes hosszát a depresszió jegyében töltötte, az index nem tudott felülkerekedni előző értékén. A magyar tőkepiaci indikátor napi mélypontja 23964,03 ponton volt, ekkor a BUX közel 250 ponttal állt előző szintje alatt. Záráskor az index 24066,03 pontra ugrott vissza, de még így is 151,90 pontot gyengült. Elemzők elmondták, hogy a 25 ezer pontos határvonal tartós átszakítása nem megy a BUX-nak. A mutatóra a küszöb átlépésekor eladói nyomás nehezedik, ami egyensúlytalanságot okoz.
Tegnap a vezető részvényeket sem kímélték a befektetők. Az OTP és a Richter volt az a két papír, amelyekből sokat kínáltak eladásra. A Magyar Telekom és a Mol papírjait viszont vásárolgatták a spekulánsok. A 40 milliárd forintos forgalom felét az OTP-re kötötték. Jelentős nyomás nehezedett a 2,6 százalékkal beeső Richterre is, sőt a profitfigyelmeztetést kiadó Egist is az eladói „pultra” rakták a befektetők. A Richter az Egis bejelentése után közölte, hogy nem lát olyan változást, amely alapján változtatnának az orosz piacra vonatkozó, 10-15 százalékos növekedési céljukon. A Raiffeisen szerint a Richter előrejelzése lényegesen konzervatívabb volt az Egis korábbi 25 százalékos előrejelzésénél. Mindezek alapján a Raiffeisen részvénypiaci stratégái nem látnak okot a Richterrel kapcsolatos várakozásuk módosítására. A befektetési társaság megerősítette korábbi 42720 forintos, 12 hónapos célárát, mivel a Richter esetében nem tartják indokoltnak az újraárazást – írta a portfolio.hu. A kis forgalmú részvények közül a dráguló Rába és az Econet keltett nagyobb figyelmet, a győri társaság részvényei 5,8 százalékos emelkedést produkáltak.
A bankközi devizapiacon elindult a forint erőteljes gyengülése. Míg szerdán 253 forint alatt is volt az euró kurzusa, addig tegnap a BÉT zárása után a 256-os határvonal fölé erősödött az uniós deviza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.