Tartható-e a tőzsdei növekedés?

Marc Faber közgazdász, a Marc Faber Ltd. alapítója nyilatkozata szerint az idén komoly korrekció alakulhat ki az emelkedő tőkepiacokon. A kiigazítás alatt Faber azt érti, hogy gyengülések, sőt esetleg a tőzsdei krachokhoz hasonló beesések is történhetnek 2007-ben.

2007. 01. 15. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marc Faber közgazdász megkongatta a vészharangot. Tette azt arra alapozva, hogy még az év elején olyan elemzéssel rukkolhat ki a közvélemény színe elé, amely az idei év tőkepiaci folyamatait hivatott megjósolni. Ahány szakértő, annyi vélemény, ahány érdek, anynyi ellenérdek fűződik a tőzsdei szakértésekhez. Marc Faber, a hongkongi Marc Faber Ltd. alapító atyja arról híres, hogy 1997-ben megjósolta a „nagy beeséseket”, 2001-ben azt mondta ügyfeleinek, vegyenek aranyat, mert annak ára komoly dráguláson mehet át. Az arany ára a jóslat óta megduplázódott, de érdekes, hogy Marc Faber azt nem mondta, hogy a Nasdaq Composite árfolyama milyen magas szintre fog emelkedni.
Faber ezúttal azt jósolta, hogy mivel magasan vannak a tőzsdei árak, ki kell szállni a részvénybefektetésekből. Arra alapozta véleményét, hogy szinte valamennyi területen csúcson vannak az árak, a részvényektől kezdve az árupapírokon át az ingatlanig és a műkincsekig – írta az Index internetes portál. A közgazdász azt ajánlja a befektetőknek, hogy kerüljék el a legnagyobb fejlődő piacok alapjait. Már öt éve, hogy a fejlődő piacokba fektető befektetési alapok verik a fejlett piaci konstrukciókat. A következő hónapokban azonban visszaesés is lehet. „Óvatosan vásárolnék orosz, kínai és indiai részvényeket” – nyilatkozta. Az orosz RTS Index 75 százalékot nőtt tavaly, a kínai Hang Seng China Enterprise Index 94 százalékot, az indiai Sensex Index megnégyszereződött az utóbbi három évben. Tavaly elemzők attól tartottak, hogy megismétlődhetnek a 2000. évi események. A kilencvenes évek végén egyes piaci alapok hasonlóan magas hozamokat értek el, majd nagyobb visszaesés következett.
Említettük, a múlt évben is megkongatták a vészharangot azok az elemzők, akik attól tartottak, hogy a 2000-ben tapasztalt nagy visszaesések következhetnek be. Akkor az volt a probléma, hogy jelentős hozamemelkedések történtek, majd beestek a piacok, amit a befektetők gyors haszonrealizálása váltott ki. Ormos Mihály, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánhelyettese, a pénzügyek tanszék docense szerint a kisbefektetők egyik lehetséges taktikája az, ha követik a tőzsdegurut, akkor vesznek és adnak el, amikor ő mondja. A követő stratégia mégsem jó, mert a kisbefektetőknél az adásvételekhez kapcsolódó tranzakciós költségek elviszik az extra hozamot, másrészt ők már későn vesznek, későn adnak el. A két hatás együttes eredőjeként a kisbefektetők átlag alatt teljesítenek. Kiemelte: „Ennek ellenére a jelenség létezik. Ha valaki, egy nagyon okos ember, akinek sokan hisznek, azt mondja, hogy esni fognak az árak, vagy egyszerűen elad, akkor amiatt, hogy nagyon sokan hisznek neki, függetlenül a belső értéktől, függetlenül a fundamentumtól, az árak emelkedni vagy esni fognak.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.