2006. augusztus 20.: perelik az államot

Benyújtották kártérítési keresetüket az állam ellen az augusztus 20-i tűzijáték sérültjei és az áldozatok hozzátartozói a Fővárosi Bíróságra. A harminckét felperest Hantos Ádám ügyvéd képviseli, aki lapunknak elmondta, öt alperes ellen indították a polgári pert. Ezek a Miniszterelnöki Hivatal (MeH), a tűzijátékot 250 millió forintért lebonyolító Nexus Reklámügynökség Kft., annak alvállalkozója, az Absolut Pyro Kft., az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

2007. 02. 26. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keresetlevél szerint Kiss Ildikó és társai összesen 6,25 millió forint kártérítés, illetve az esedékes kamatok megfizetését kérik az alperesektől. Azért ilyen viszonylag alacsony kárösszeget határoztak meg – magyarázta Hantos Ádám –, mert az orvos szakértői vélemények még nem készültek el, így a pontos kárt sem lehet meghatározni. Az alacsony kárérték másik oka, hogy közbenső ítélet meghozatalát kérték a bíróságtól az alperesek felelősségének vonatkozásában, és ha a felelősségüket megállapítják, akkor terjesztik be a reális kárértéket, 80–100 millió forintot a Fővárosi Bíróságra. Az ügyvéd hozzátette: a per kockázata annak értékével (a követelt kártérítési összeggel) arányosan nő, és mivel a megbízói nehéz körülmények között élő, szegény emberek, ezért ők nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyen nagy összegben indítsák meg a pert.
A felperesek között van az erdélyi Kiss Ildikó, akinek férjét egy lezuhanó faág ölte meg az augusztus 20-i ítéletidőben.
*
További felperesek a viharban életét vesztő, szintén erdélyi házaspár hozzátartozói, illetve az a 23 éves lány, aki súlyos sérülései miatt tolószékbe kényszerült. A keresetlevélhez csatolták az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a jelentését.
Ismert, Lenkovics Barnabás és helyettese, Takács Albert vizsgálata megállapította: az augusztus 20-i, öt ember halálával és több száz sérülésével járó tragédia első számú felelőse a Szilvásy György vezette kancellária. (Szilvásyról ma sem tudni pontosan, hol tartózkodott augusztus 20-án.) A felperesek megpróbáltak peren kívül megegyezni a MeH-hel, de Gilyán György államtitkár a polgári törvénykönyvre hivatkozva azt válaszolta nekik, hogy a kancelláriának nincsen kártérítési felelőssége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.