időjárás 11°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Befutottak a nagyok közé

2007.03.05. 00:00

Két, még csupán 21 éves versenyzőnknek köszönhetően Magyarország nem a „futottak még” kategóriába került a birminghami fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon: Bene Barnabás 1500 méteren az 5., Takács Dávid 800-on a 6. helyen végzett.

Takács Dávidnak szombaton a 800 méter elődöntőjében az első három között kellett végeznie ahhoz, hogy bejusson a vasárnapi döntőbe, és okos versenyzéssel se többet, se kevesebbet nem adott ki magából, mint amennyire szüksége volt: harmadik lett. Ezzel rögtön az is eldőlt, hogy már Eb-pontszerző, legalábbis akkor, ha a döntőben – ahol csak hatan állhatnak rajthoz – nem esik el, és nem zárják ki. Evés közben persze megjön az étvágy, és a fináléban sokáig úgy nézett ki, hogy meglesz az ötödik hely is, de aztán hatodik lett belőle. Szögezzük le gyorsan: az Eb előtt látatlanban kiegyeztünk volna vele, s utólag sincs okunk fanyalogni. A számot egyébként a holland Okken 1:47,92 perces idővel nyerte, Takács 1:49,28-at futott, s gyaníthatóan ő sem emészti magát amiatt, hogy idei, egyben élete legjobbjával, az 1:48,18-cal harmadik lett volna. Bőven lesz még ideje felkapaszkodni a dobogóra.
Ugyanez áll a szintúgy 21 éves Bene Barnabásra, aki már négyszeres korosztályos Európa-bajnok, 1500-tól 5000 méterig minden távon otthon van, és még mezei futásban is. Birminghamben 1500-on indult – bár 3000-en is megfutotta a nevezési szintet –, és az elődöntőben a spanyol Casado mögött másodikként célba érve harcolta ki a finálés fellépést. Ám ebben a döntőben kilencen sorakoztak fel a rajtvonalnál, vagyis nem adták könnyen az Eb-pontot. Bene azonban erre pályázott, s ennek megfelelően a nagy tülekedésben is vigyázott, hogy hatodik helynél ne legyen hátrébb. Az utolsó kört pedig három spanyol mögött a negyedik helyről kezdte. A célban még egy francia is eléje került, 3:45,58 perces idővel az ötödik helyet szerezte meg (győzött a spanyol Higuero 3:44,41-gyel); viszont Takács Dávidot „megelőzte”, mert így Bene Barnabás lett a legeredményesebb versenyzőnk. S afelől semmi kétség, hogy Bene és Takács is „befutott” a nagyok a közé.
Ami a további indulóinkat illeti, férfi 60 méteres síkfutásban Németh Gergely és Szebeny Miklós próbált szerencsét a huszonkilenc induló között. Németh a futamában 6,78 másodperces idővel ötödik, Szebeny 6,79-cel hatodik lett, s ez kevés volt a tizenhat közé jutáshoz; összesítésben a tizennyolcadik és a huszadik helyen végeztek. Nem járt sokkal jobban női rúdugrásban Molnár Krisztina sem, aki a selejtezőben mindössze a 425 centivel birkózott meg, a 440, amit pedig idén többször is leküzdött, most kifogott rajta. Így csak a tizenhatodik helyen végzett a huszonkét fős mezőnyből.
S hogy azokról is szóljunk, akik a legjobb produkciókkal rukkoltak ki, hiszen öt számban is a világ idei legjobb eredménye született: a férfiaknál a brit Idowu 17,56 méterrel nyerte hármasugrást, a cseh Sebrle 6196 ponttal a hétpróbát, a nőknél a brit Sanders 50,02 másodperccel a 400 métert, a belga Hellebaut 205 centivel a magasugrást, a portugál Gomes pedig 689 centivel a távolugrást. Világcsúcsra a rúdugrófenomén Iszinbajeva távollétében eleve nem számolhattunk.

Thanu visszatért. Szombaton délelőtt női 60 méteren egy előfutamba került a doppingvétségbe keveredett, kétéves letiltása után idén visszatért görög Ekaterini Thanu, valamint a szlovén színekben futó Merlene Ottey is. A sydneyi olimpia 100-as döntőjében ezüstérmes Thanu 7,26 másodperccel nyerte a futamot, és biztosan jutott tovább, az immár 47 éves, a nagy világversenyekről harmincöt érmet gyűjtött egykori jamaicai sprinternek azonban a negyedik hely és a 7,33-as idő sem volt elegendő az elődöntőbe kerüléshez. (A miheztartás végett jegyezzük meg, hogy a magyar bajnokságot idén 7,60-nal nyerték…) Thanu a döntőbe is bekerült, ahol újra 7,26-ot repesztve hatodik lett, győzött a belga Gevaert 7,12-vel. A férfi 60 méter aranyát pedig a brit Gardener vitte el 6,51-gyel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.